Laihdutus

9 keinoa – Hoikistu mielen muutoksilla

Epäonnistuiko laihdutus? Nyt voit korjata tilanteen. Aloita kestävämpi painonhallinta mielen muutoksesta ja pura henkiset esteet hyvän olon painon tieltä.

Teksti:
Nina Sarell
Kuvat:
Istock

Epäonnistuiko laihdutus? Nyt voit korjata tilanteen. Aloita kestävämpi painonhallinta mielen muutoksesta ja pura henkiset esteet hyvän olon painon tieltä.

1. Unohda vanhat viisaudet

”Laihdutus on yksinkertaista – syöt vähemmän kuin kulutat, ja se on siinä.” Vanha ratkutus ei voisi olla enemmän väärässä. Laihdutus ei ole helppoa, se ei ole syömisen ja kulutuksen summa, ja kaiken lisäksi se epäonnistuu melkein aina. Itse asiassa homma menee mönkään juuri siksi, että kun alamme laihduttaa, syömme vähemmän, liikumme enemmän – ja jätämme tärkeimmän muutoksen tekemättä.

Painonhallinta on tasapainoilun taidetta. Alkoholin suurkuluttaja voi laittaa korkin kiinni, mutta syömistä ei voi lopettaa. Laihduttamisessa ja painonhallinnassa on kyse psyykkisestä muutoksesta ja siitä seuraavasta toiminnan muutoksesta. Onnistunut painonhallinta edellyttää motivaatiota, pitkäjänteisyyttä, suunnitelmallisuutta, ongelmanratkaisukykyä sekä vaikeiden tunteiden ja ajatusten käsittelytaitoja. Painonhallinta on tietoinen päätös, joka on tehtävä joka päivä uudelleen.

2. Opi pitämään ihmisestä, joka olet nyt

Ensimmäinen ja tärkein laihdutusteko tulee tässä: opettele ajattelemaan, että ansaitset voida paremmin. Itsestään pitävä ihminen tekee fiksuja päivittäisiä valintoja yksinkertaisesti siksi, että hän haluaa itselleen terveyttä ja hyvää oloa.

3. Tunne henkiset esteesi

Painonhallinta on osa elämänhallintaa, ja se on sidottu elämääsi lukemattomilla pienillä ristipistoilla. Muistosi lapsuudesta, tapasi käsitellä tunteita, tietosi, kokemuksesi, elämäntilanteesi – kaikki liittyy painonhallintaan. Tarvitset nyt tietoa itsestäsi ja omista sudenkuopistasi sekä taitoa toimia heikkouksiesi kanssa. Keskeisimmät henkiset esteet ovat motivaation haavoittuvuus, syömisen käyttäminen tunteiden hallintakeinona sekä syömiseen ja painonhallintaan liittyvät haitalliset uskomukset.

Yksi ensimmäisistä esteistä on se, että emme halua myöntää syövämme väärin. Jos tuntuu siltä, että lihot vaikka syöt terveellisesti ja sopivasti, tarkista perustietosi ravitsemuksesta ja laske vaikkapa ruokapäiviesi energiasisältöjä kalorilaskurilla, niin löydät ruokavaliosi lihottavat elementit.

Pohdi sitten tunteita ja olotiloja, jotka saavat jalkasi kävelemään jääkaapille. Ovatko ne ensisijaisesti stressiin, ahdistuneisuuteen, välinpitämättömyyteen vai johonkin muuhun seikkaan liittyviä?

4. Mitä olet tekemässä?

Arvioi omaa motivaatiotasi sekä sitä, minkälaiseen muutokseen se antaa valmiuksia pitkällä aikavälillä – mutta muista myös se, että motivaatio on haavoittuva ja tilannesidonnainen ilmiö. Et voi perustaa laihdutustasi pelkälle motivaatiolle, koska jonakin päivänä heräät, ja se näyttää kadonneen. Mieti sen sijaan pitkän aikavälin strategiaa ja valmiita ongelmanratkaisukeinoja: mitä aiot käytännössä tehdä niinä päivinä, kun tekisi mieli syöttää kasvispilahvi marsulle ja tilata pepperonipizza?

Pohdi myös tavoitettasi. Epärealistiset haaveet syövät motivaatiota, epäonnistumiset kostautuvat itsesyytöksinä ja painonhallinta vaikeutuu entisestään. Onko välttämätöntä tavoitella jotakin tiettyä painolukemaa, vai voisitko helpottaa tehtävääsi opettelemalla tiettyjä muutoksia arjessasi ilman pakkoa laihtua kalenterin tahdissa?

5. Kuule lihottavat ajatuksesi

Paljasta omat ajatusrakennelmasi, jotka saavat sinut käyttäytymään vastoin todellisia tarpeitasi. Saatat sekoittaa nälän ja haluamisen toisiinsa. Et luota kykyysi vastustaa näläntunnetta, joka ei ole usein edes nälkää, vaan pelkkä mieliteko. Osaat huijata itseäsi vähättelemällä: ”Yksi pikku suupala ei kaada kokonaisuutta” tai hämärtämällä syömiseen liittyviä ajatuksia niin, että tuskin olet tietoinen siitä, että syöt. Jos toiset syövät jotakin, tulet kateelliseksi. ”On epäreilua, jos minäkin en saa juustolautasta.”

6. Himmennä intohimon liekkiä

Ruoan pitäisi olla suurimman osan ajasta ”vain ruokaa” – hyvää ja tyydyttävää, mutta ei loputon ekstaasin lähde ja kaipauksen kohde. Kokeile, saisitko rakkauttasi ruokaan hieman vähemmän tuliseksi syömällä arkena tavallisia peruskotiruokia sen sijaan, että tavoittelisit yhä uusia ruokaorgasmeja. Ruoasta saa nauttia, mutta jos se on sekä paras ystävä että rakkain harrastus, viilennä välejä seuralaiseesi. Etsi tietoisesti muita inspiraation lähteitä uusista harrastuksista, liikunnasta, sosiaalisista suhteista…

7. Tiedä voimavarasi

Vaali psyykkistä energiatasoasi. Väsymys altistaa impulsiiviselle toiminnalle. Saatat joutua vähentämään työmäärää tai muuta elämään liittyvää liikakuormitusta, jotta uupumus ei vesittäisi päätöstäsi huolehtia itsestäsi paremmin.

Aina ei voi myöskään skarpata. Kuka haluaa elää pitkään, jos elämä on päivästä toiseen pelkkää ilotonta puurtamista? Älä lataa mieltäsi ylikierroksille myöskään painonhallintaan liittyvillä velvollisuuksilla, vaan pidä pääpaino miellyttävissä valinnoissa.

8. Pysy läsnä

Ajan kuluessa laihduttajakin herpaantuu ja tulee hajamieliseksi. Saatat huomata tekeväsi melkein tiedostamatta lepsuja valintoja. Opettele pysähtymään valintojesi edessä: ”Mitä olen juuri nyt tekemässä? Ahaa, seison huoltoaseman kassajonossa muffinssi kädessä. Miksiköhän mahdan tarvita juuri nyt muffinssia?”

9. Opettele hoitamaan itseäsi

Mieti, millä muilla keinoilla voit helliä itseäsi kuin syömällä. Syömistä itsesäätelyn välineenä käyttävien muu keinovalikoima rapistuu. He alkavat uskoa, että ainoastaan syöminen auttaa niin ilossa kuin surussakin. Se ei tietenkään pidä paikkaansa. Keskustelu, kirjoittaminen, mielekäs tekeminen, liikunta ja monet muut keinot auttavat yli tunnemyllerryksestä ilman ylimääräistä kahtatuhatta kaloria.

Asiantuntijana psykologi, Syö mitä mielesi tekee -kirjan kirjoittaja Teemu Ollikainen.

Lue myös:

Eikö paino putoa? Näin estät kehoasi menemästä laihduttaessa säästöliekille

Yli 30 kiloa laihduttanut Lotta Backlund: ”Jälkkärit ja saunakaljat kuuluvat yhä elämääni”

X