Laihdutus

Eikö paino putoa? 7 yleistä laihdutusongelmaa ja ratkaisut niihin

Lihotko, vaikka et syö mielestäsi liikaa? Onko huono aineenvaihduntasi laihtumisen este? Oletko armottomassa sokerikoukussa? Listasimme ratkaisut yleisiin laihdutusongelmiin.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

Liikakilojen karistaminen ei aina ole yksinkertainen prosessi.

Lihotko, vaikka et syö mielestäsi liikaa? Onko huono aineenvaihduntasi laihtumisen este? Oletko armottomassa sokerikoukussa? Listasimme ratkaisut yleisiin laihdutusongelmiin.

1. Lihon, vaikka en syö liikaa

Selittämätön lihominen voi johtua useista eri syistä, esimerkiksi liian vähäisestä veden juomisesta, stressistä tai unettomuudesta. Selvitä, mistä outo lihomisesi johtuu ja tee voitavasi asian korjaamiseksi. Laihduttaminen voi olla hankalaa myös sairauden aiheuttaman painonnousun vuoksi. Jos epäilet, että painonnoususi johtuu sairaudesta, sinun kannattaa marssia lääkärin pakeille.

2. Laihduttaminen on hidasta huonon aineenvaihdunnan takia

Lihavuus ei johdu hormoni- ja aineenvaihduntasairauksien erikoislääkäri Pertti Mustajoen mukaan huonosta aineenvaihdunnasta, vaan huono aineenvaihdunta johtuu usein lihavuudesta. Terveys- ja hyvinvointivalmentaja Mona Leinon mukaan niin aineenvaihdunnan, terveyden, hyvinvoinnin kun pysyvän painonhallinnankin keskeisin asia on ruoka ja ruoasta saatavat ravinteet. Ruoan tulisi olla mahdollisimman vähän prosessoitua. Kevyttuotteet eivät Leinon mukaan vaikuta positiivisesti painonhallintaan eivätkä terveyteen.

3. Painoni pysyy samana, koska sorrun aina herkuttelemaan

Painon junnaamisen syynä saattaa olla se, että syöt liian vähän ja epäsäännöllisesti. Jopa pieni herkuttelu on välillä paikallaan, jotta et sortuisi ahmimiseen. Ravitsemusasiantuntija Patrik Borg muistuttaa, että tasainen ateriarytmi on syömisen ja painonhallinnan keskeisimpiä asioita. Sopiva syömisväli on henkilökohtainen: useimmille sopii syöminen 4–5 tunnin välein, mutta toisten pitää syödä kolmen tunnin välein.

4. Pelkään, että laihduttaminen vie lihakseni

Mitä enemmän ja mitä nopeammin painoa putoaa, sitä herkemmin keho saattaa säätää itsensä säästöliekille eli tilaan, jossa energiankulutus laskee huomattavasti. Laihduttaminen saattaa hidastua tai jopa stopata säästöliekkiin, kun kaloreita ei enää pala samaan tapaan kuin normaalisti. Liikuntatieteiden maisteri Mia Laakson mukaan säästöliekin voi estää suosimalla hidasta laihduttamista pikadieettien sijaan.

5. Välttelen hedelmiä, koska pelkään niiden lihottavan

Pienessä appelsiinissa saattaa olla yli kymmenen grammaa sokeria. Suomen Diabetesliiton ravitsemusterapeutti Eliina Aro ei silti kehota laihduttajia välttelemään kauppojen hedelmäosastoja vaan ainoastaan muistamaan kohtuuden. Hedelmät ovat Aron mukaan hyvää vatsantäytettä, sillä niissä on vähän kaloreita ja paljon vitamiineja.

6. En pääse irti sokerikoukusta

Mitä enemmän sokeria syö, sitä enemmän sokeria myös tekee mieli. Voit kokeilla joko pienin askelin sokerikoukusta irrottautumista tai kahdessa viikossa makeanhimon nitistävää sokerilakkoa.

Lue myös Kotiliesi.fi: Lääkitsetkö pahaa mieltä sokerilla? Opi tunnistamaan tapasi ja pääse eroon sokerin tunnesyömisestä

7. Lihon aina oitis dieetin jälkeen

Laillistettu ravitsemusterapeutti ja tutkija Ulla Kärkkäinen on sitä mieltä, että tiukoilla dieeteillä tai kituutuskuureilla ei kannata olla. Kun keho yrittää pitää itsensä tasapainossa ja huutaa ruokaa, vastaan taistelu on äärimmäisen vaikeaa. Tiukat dieetit johtavatkin usein painon jojoiluun. Tästä taas tulee epäonnistunut fiilis, syyllisyyden tunteita ja negatiivinen kehä, joka vain ruokkii itseään. Olisi tärkeää ymmärtää, että painonhallinta on muutakin kuin vain puolen vuoden asia: sen pitäisi kantaa arjessa.

X