Laihdutus

Junnaako paino paikoillaan? Jos laihduttaminen ei onnistu, syynä voivat olla hormonit – kokeile silloin tätä

Jos haluat laihtua, syö vähemmän kuin kulutat. Aina se ei kuitenkaan riitä, ja silloin kannattaa tarkistaa, hidastaako hormonien epätasapaino laihtumista, vinkkaa Hormonidieetti-kirjan kirjoittanut Kaisa Jaakkola.

Teksti:
Elisa Hurtig
Kuvat:
123Rf

Jos haluat laihtua, syö vähemmän kuin kulutat. Aina se ei kuitenkaan riitä, ja silloin kannattaa tarkistaa, hidastaako hormonien epätasapaino laihtumista, vinkkaa Hormonidieetti-kirjan kirjoittanut Kaisa Jaakkola.

Kun ruokavaliosta saatava energia on vähäisempi kuin päivittäinen kulutus, ihminen yleensä laihtuu. Monet asiat voivat kuitenkin häiritä aineenvaihduntaa, jolloin rasvanpoltto hidastuu. Hyvinvointikirjailija Kaisa Jaakkola kertoo, että yksi syy jumittavaan painonpudotukseen voi olla hormonitoiminnan epätasapaino. Huono ruoka, liian vähäinen uni ja krooninen stressi vaikuttavat hormonitoimintaan siten, että laihtuminen voi muuttua lähes mahdottomaksi.

Onneksi hormonitoimintaa voi tasoittaa pienillä muutoksilla. Korjausliikkeet kannattaa ottaa osaksi elämää, sillä silloin hormonidieetti on dieetti, jota ei tarvitse enää koskaan uusia.

Kaisa Jaakkolan neljä vinkkiä kohti elämäsi kuntoa:

1. Ymmärrä unen merkitys

Moni laistaa unesta, koska ei pidä sitä tärkeänä. Univaje vaikuttaa hormoneihin, jotka vaikuttavat rasvanpolttoon ja säätelevät nälän ja kylläisyyden tunteita. Uni vaikuttaa myös ravintovalintoihin ja siihen, jaksaako liikkua. Väsyneenä makaa mieluummin sohvalla, mutta virkeänä pysyy liikkeessä huomaamattaan: siivoaa vaatekaappia ja käy kävellen kaupassa.

Tee näin:

  • Mene ajoissa sänkyyn ja jätä puhelin tai tabletti makuuhuoneesi ulkopuolelle. Ruutujen sininen valo heikentää unihormoni melatoniinin eritystä.
  • Magnesiumvaje pitää stressihormoni kortisolin eritystä yllä. Kokeile laadukkaan magnesiumsitraatti-valmisteen käyttöä ilta-aterian yhteydessä, sillä silloin unen laatu paranee.
  • Syö illalla hitaita hiilihydraatteja kuten kaurapuuroa, täysjyväriisiä tai esimerkiksi bataattia. Syö lisäksi annos proteiinia kuten kanaa tai raejuustoa. Hiilihydraatit syventävät unta ja proteiinit auttavat pitämään verensokerin tasaisena koko yön.

Lue lisää: Uni karistaa kilot

2. Syö tarpeeksi

Liian vähäinen syönti lisää holtittomia mielitekoja. Ruokailurytmin olisi hyvä olla tasainen aamusta lähtien, jolloin mieliteot vähenevät.

Lue lisää: Miten vältän lounaan jälkeisen väsymyksen? Näillä vinkeillä toimistotyöläinen pysyy virkeänä koko päivän.

3. Voimaharjoittelu lisää kulutusta

hormonidieetti
Jos paino junnaa paikoillaan, vaikka mitä tekisi, kyse voi olla hormoneista. Kokeile silloin, voisiko hormonidieetti olla ratkaisu pulmaasi.

Voimaharjoittelu kannattaa, sillä sen avulla saa rasvanpolttoa tukevia hormoneja liikkeelle. Lihas kuluttaa myös levossa enemmän kuin rasva. Mitä enemmän lihasmassaa on, sitä enemmän elimistö kuluttaa vaikka vain makaisi rannalla ottamassa aurinkoa. Silloin ei tarvitse miettiä sitä, miten nipistäisi ruokavaliosta kaloreita.

Lue lisää: Motivoiva treeni – kuntosaliohjelma aloittelijalle ja edistyneelle

4. Taltuta stressi ja opettele rentoutumaan

Krooninen stressi vaikuttaa nälkää ja kylläisyyttä säätelevien hormonien toimintaan haitallisesti.  Etenkin ylipainoisilla stressi usein heikentää rasvanpolttoa ja lisää rasvan varastoitumista. Mieti, mikä on elämäsi kokonaiskuorma stressin osalta. Jos arki on kiireistä, eikä siinä ole lainkaan lepohetkiä, on tilanne huolestuttava.

Lue lisää: Joogan eri lajit – Joogaa joka lähtöön

Lähde: Kaisa Jaakkola, Hormonidieetti

X