Häädieetti
Laihdutus

Häädieettien pimeä puoli: hääkuvat voivat alkaa aiheuttaa ahdistusta

Hääpäivällä on edelleen iso symboliarvo. Moni haluaa olla silloin paras mahdollinen versio itsestään. Mutta kannattaako se?
Teksti: Laura Koljonen Kuvat: iStock

Yhä useampi morsian ja sulhanen valmistautuu hääpäiväänsä häädieetillä. Miksi?

Asiantuntijan mukaan hääpäivään ladataan nykyään paljon odotuksia ja hääpäivänä itsestä halutaan antaa ihannekuva.

– Nykyään ihmisillä on rahaa, joten häätilaisuudesta on varaa tehdä omannäköinen. Kuten monesta muustakin asiasta, myös häistä, halutaan parhaat mahdolliset ja niihin ollaan valmiita panostamaan. Keskinkertainen ei riitä, sanoo ravitsemukseen erikoistunu psykologi Outi Rinne, joka kohtaa työssään paljon painonhallinnan kanssa kamppailevia asiakkaita.

Mutta kenelle häitään varten laihduttava, oman elämänsä unelmaversio, itseään esittelee?

Häihin laihduttaminen motivoi

Jos kirkko on varattu ja häitä suunnitellaan, maalaisjärjellä voisi päätellä, että puoliso on jo valintansa tehnyt. Hänen päätöstään vaa’an vaihtuvat numerot eivät hetkauta. Häihin laihduttaminen ei siis ole puolisoa varten.

Rinne sanoo, että oman unelmaminän esittely on kohdistettu moneen suuntaan.

– Usein se kohdistetaan itselle. Ihmiset laihduttavat itseään varten ja toteuttavat sisäistämiään ihanteita. Olemme oppineet, että hääpäivänä pitää olla tietynlainen. Hääpukukatalogia selaamalla huomaa aika nopeasti, että tietyntyyppinen tiimalasivartalo toistuu kuvasta toiseen. Raamit ovat tiukat. Eikä vaatimustaso koske vain naisia. Etenkin nuorilla miehillä on nykyään melkein yhtä kovat ulkonäköpaineet kuin naisilla.

Rinteen mukaan häihin laihduttaminen on myös erityisen motivoivaa, sillä päämäärä on selkeä: tietty tärkeä päivämäärä, johon mennessä urakan pitää olla valmis.

– Ja painonhallinnassa oma motivaatio on erityisen tärkeä.

Jälkikäteen voi tuntua lannistavalta

Paras mahdollinen versio itsestä saattaa kääntyä myös tarkoitustaan vastaan.

Jos häihin on vedetty tiukka kitu- tai kuntoilukuuri ja tavoite on ollut itse hääpäivässä, harva jatkaa samaa rääkkiä palatessaan normaaliin arkeen.  

– Pahimmillaan tällaiset kitukuurit altistavat aineenvaihdunnan ongelmille.

Kun unelmaminän ja arkiminän ero on iso, unelmapäivänä otetut hääkuvat saattavatkin ahdistaa.

– Työssäni olen kuullut, miten ihmiset puhuvat hääkuvistaan lannistuneina, että ”silloin olin niin kaunis ja hoikka, toisin kuin nyt”. Joillekin ne kuvat aiheuttavat tuskaa.

Mieti, mikä häissä on tärkeintä

Outi Rinne muistuttaa, että häät ovat ilon juhla.

– Jokainen naimisiin menevä voi kysyä itseltään, mitä haluaa häistään muistaa 30 vuoden kuluttua. Ensimmäisenä tuskin muistellaan puitteita, kuten tarjottua ruokaa tai omaa hoikkuutta. Kyllä se on tunnelma, joka muistuu mieleen.

Rinteen mukaan ennen yhdenkään hääpukukatalogin avaamista kannattaa miettiä, millaiset asiat häissä saisivat olon tuntumaan hyvältä.

– Todennäköisesti huomaa, ettei sillä ole mitään tekemistä painon kanssa.

X