Laihdutus

IIFYM-dieetillä ei lasketa kaloreita vaan makroja – ravitsemusterapeutti listaa fitness-ihmisten suosiman dieetin hyvät ja huonot puolet

Sopiiko se makroihisi? Tätä kysymystä IIFYM-dieettaajan on pohdittava päivän ruokia koostaessaan. IIFYM-dieetillä nimittäin lasketaan makroja kaloreiden sijaan.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Istock

IIFYM-dieetillä mikään ruoka tai ruoka-aine ei ole kiellettyjen listalla.

Sopiiko se makroihisi? Tätä kysymystä IIFYM-dieettaajan on pohdittava päivän ruokia koostaessaan. IIFYM-dieetillä nimittäin lasketaan makroja kaloreiden sijaan.

Kehonrakentajien ja fitness-ihmisten keskuudessa suositun IIFYM-dieetin nimi tulee englannin kielisestä lauseesta if it fit your macros eli jos se sopii makroihisi. Dieetissä tarkkaillaan makroravinteiden eli proteiinien, hiilihydraattien ja rasvojen saantia.

Siihen, kuinka paljon makroaineita saa syödä, vaikuttavat ikä ja sukupuoli. Ikä ja sukupuoli on otettava huomioon makrojen määrää laskiessa, sillä ne vaikuttavat perusaineenvaihduntaan. Lisäksi makroaineiden sallittuun määrään vaikuttaa aktiivisuus.

Yksinkertaista kaavaa sille, paljonko eri makroja saa syödä, ei ole. Internetistä löytyy kuitenkin apua laskemiseen. Toiset laskureista ovat parempia kuin toiset.

– Verkosta löytyy valtavasti erilaisia laskureita. Jotta makrojen määrät saadaan laskettua mahdollisimman hyvin, on tärkeää valita sellainen laskuri, jossa perusaineenvaihdunnan lisäksi otetaan huomioon päivittäinen aktiivisuus, ravitsemusterapeutti Saara Karjalainen Mehiläisestä kertoo.

Mikään ruoka tai ruoka-aine ei ole pannassa

Dieetin teho perustuu sille, että ihminen syö oikean määrän kutakin makroa. Kaloreita ei tarvitse laskea, eikä mikään ruoka tai ruoka-aine ole kiellettyjen listalla.

– Jos syöt suositellut määrät laadukkaita hiilihydraatteja ja proteiineja tasaisesti, tällä dieetillä verensokeri pysyy tasaisena ja jaksaa. Lisäksi proteiini pitää hyvin nälkää. Jos olet laihduttaja, tämä dieetti pitää huolen, ettet syö liian vähän proteiineja ja menetä rasvan sijaan liikaa lihaksiasi. On hyvä, että dieetti on salliva, Karjalainen listaa dieetin hyviä puolia.

Esimerkiksi hiilihydraatit voi IIFYM-dieetillä ottaa terveellisestä tai epäterveellisestä lähteestä.
Esimerkiksi hiilihydraatit voi IIFYM-dieetillä ottaa terveellisestä tai epäterveellisestä lähteestä.

”Voi altistaa syömishäiriökäyttäytymiselle”

Vaikka dieetti on salliva, ruoan määrä dieetillä on rajallinen. Jos et laske jokaisen päivän makrojasi erikseen aktiivisuutesi mukaan, nälkä saattaa yllättää.

– Meillä ei ole kahta samanlaista päivää. Jos olet laskenut laskurilla perusmakrojen tason ja yhtenä päivänä sinulla onkin paljon enemmän aktiivisuutta, joudut olemaan nälässä. Se ei ole hyvä. Tällä tavalla dieetti kahlitsee. Jos ihmisellä on jokin syömishäiriö, esimerkiksi ahmintahäiriö, tämä dieetti voi altistaa syömishäiriökäyttäytymiselle. Mitä enemmän tuijotetaan ruokaa ja lukuja sekä lopetetaan kehon kuuntelu, sitä lähemmäs syömishäiriöajattelua liikutaan.

Dieetin heikkoutena on myös se, että mikroravinteihin eli vitamiineihin ja mineraaleihin ei kiinnitetä lainkaan huomiota.

– Esimerkiksi hiilihydraatit voi dieetillä napata terveellisestä tai epäterveellisestä lähteestä, ruisleivästä tai hampurilaisesta. Dieetti ei tue terveyttä, jos makrot otetaan useimmiten epäterveellisistä lähteistä, Karjalainen sanoo.

Mahdolliset puutostilat selvitettävä ennen dieetin aloittamista

Mikäli IIFYM-dieetin aloittaminen kiinnostaa, kehottaa Karjalainen selvittämään omat mahdolliset puutostilansa. Jos ihminen on perusterve ja puutostiloja ei ole, dieettiä voi kokeilla oman harkinnan mukaan. Jos puutostiloja ilmenee, dieetin aloittamisesta kannattaa keskustella asiantuntijan kanssa.

– Asiantuntijan kanssa kannattaa keskustella siitä, sopiiko dieetti itselle ja millaisilla valinnoilla sen saisi toimimaan. Dieettiä voi noudattaa myös suuntaa antavasti. Voi vaikka katsoa, paljonko proteiinia tarvitsee ja jakaa sen tasaisesti viidelle aterialle ja nauttia jokaisella aterialla lisäksi laadukkaita hiilihydraatteja, jotta verensokeri pysyy tasaisena. Ja on tärkeää muistaa, että rasvaakin tarvitaan. Voi olla ihan terveellistä tiedostaa nämä asiat, mutta olla punnitsematta kaikkea, mitä syö, Karjalainen sanoo.

Sairauksista kärsivien on Karjalaisen mukaan ehdottomasti keskusteltava dieetin aloittamisesta lääkärin kanssa.

– Jos ihmisellä on esimerkiksi munuaisten vajaatoiminta, proteiinin saanti dieetillä voi olla aivan liian suurta, Karjalainen toteaa.

Lue myös: 5 ruokaa, joita kannattaa syödä joka päivä – huikeat terveyshyödyt!

X