Laihdutus

Jenkkakahvasi saattavat johtua hormonien epätasapainosta – tee nämä pienet muutokset

Aamuisin väsyttää, olo on vetelä, paino ei putoa ja vyötärölle on ilmestynyt useampia makkara. Oireet voivat kertoa siitä, että hormonitoiminta on epätasapainossa. Tasapaino on onneksi löydettävissä pienillä elintapojen muutoksilla.

Teksti:
Elisa Hurtig
Kuvat:
123Rf

Aamuisin väsyttää, olo on vetelä, paino ei putoa ja vyötärölle on ilmestynyt useampia makkara. Oireet voivat kertoa siitä, että hormonitoiminta on epätasapainossa. Tasapaino on onneksi löydettävissä pienillä elintapojen muutoksilla.

Elimistön sisäisen kommunikaation ylläpito on hormonien vastuulla. Hormonit vaikuttavat jokapäiväiseen elämään, ja elimistö yrittää jatkuvasti pitää huolen siitä, että ne olisivat tasapainossa.

Hormonitasapaino antaa virtaa, lisää voimaa, pitää yllä hyvää mieltä sekä parantaa stressinhallintaa ja aineenvaihduntaa. Se myös tehostaa immuunijärjestelmää, pitää makeanhimon kurissa ja ehkäisee ennenaikaista vanhenemista. Kun hormonit ovat tasapainossa, veriarvot pysyvät kunnossa, libido pysyy virkeänä ja painonhallinta helpottuu.

Mistä hormonien epätasapaino johtuu?

Tasapainoa voivat heilauttaa muun muassa stressi, uniongelmat, vaihdevuodet, lihavuus, huono ruokavalio, ympäristön kemikaalit ja lääkkeet. Epätasapaino aiheuttaa laajan kirjon erilaisia oireita, joten voi olla vaikeaa itse hoksata, että syy on hormoniperäinen.

Hormonitasapainon eteen voi onneksi jokainen tehdä pieniä asioita.

Tasapainottaminen kannattaa aloittaa insuliinin ja kortisolin tasapainottamisesta, sillä niiden epätasapaino heijastuu muihinkin hormoneihin.

Korkea insuliinitaso saa rasvan kertymään vyötärölle

Insuliini on kehon varastointihormoni, joka siirtää sokerin ja aminohapot verestä solujen sisälle, jolloin ne voidaan käyttää energiaksi ja solujen uudelleenrakentamiseen. Jos ruokavalio sisältää jatkuvasti leipää, mehua, jogurttia ja sokeriherkkuja, insuliinitaso stressaa elimistöä ja alkaa tuottaa kortisolia. Se on hormoni, joka pitää verensokerin koholla, jolloin insuliinia syntyy entistä enemmän. Kierre on valmis.

Jos verensokeri ja insuliinitaso ovat liian korkeat, rasva varastoituu etenkin vyötärölle.

Lue lisää: Diabetes – Ehkäise ennalta

Näin normalisoit insuliinitason

  • Jätä tupakka ja kofeiinia sisältävät juomat. Jos et voi lopettaa, vähennä niiden käyttöä. Lisää kahviin kanelia, jolloin se tasoittaa verensokeria.
  • Vähennä särkylääkkeitä ja närästyslääkkeitä.
  • Pudota painosi normaalille tasolle.
  • Harjoittele painoilla 20-30 minuuttia kolme kertaa viikossa ja kävele päivittäin vähintään puoli tuntia.
  • Vähennä stressiä.
  • Ruokavaliolla on suuri merkitys insuliinin hallinnassa. Kokeile paleoruokavaliota.
  • Katso, että 20-40 prosenttia ruokavaliosta on rasvaa, mutta unohda transrasvat.
  • Syö kuitua 40 g päivittäin.

Lue lisää: Näistä kahdesta asiasta tiedät, onko ateriarytmisi kunnossa

Kortisolin toiminnan sekoittaa hektinen elämä

Kortisoli on kehon energia- ja stressihormoni. Sen tehtävä on pitää verensokeri riittävän korkeana energiaa vaativien rasitteiden aikana. Sen eritys kasvaa psyykkisen ja fyysisen stressin aikana. Se osallistuu myös aineenvaihduntaan, proteiinien, hiilihydraattien ja rasvojen hyödyntämiseen sekä tulehdusten hallintaan.

Hektinen elämä ja huono ruokavalio saattavat sekoittaa kortisolin toiminnan: keho on jatkuvassa stressitilassa, jossa kortisolia erittyy. Silloin kehon on vaikeaa rauhoittua illalla nukkumaan ja aamulla puolestaan väsyttää. Liiallinen kortisoli lisää myös rasvan varastoitumista etenkin vatsaan ja estää rasvan polttamista energiaksi. Korkean kortisolitason myötä  sisäelinten ympärille kertyvä terveydelle vaarallinen viskeraalinen rasva lisääntyy.

Liiallinen kortisoli vahingoittaa myös suolistoa, jolloin ravinnon imeytyminen heikkenee. Se taas aiheuttaa ruokayliherkkyyksien muodostumisen.

Lue lisää: Rentoutuminen – neljä vinkkiä

Näin normalisoit kortisolitason

Aloita iltarutiinien tarkistamisesta:

  • Sammuta elektroniset laitteet ajoissa.
  • Mene sänkyyn viimeistään klo 23.
  • Rauhoita kehosi ennen nukkumaan menoa esimerkiksi lämpimällä suihkulla.
  • Älä syö raskasta ateriaa ja alkoholia paria tuntia ennen sänkyyn menoa.
  • Nuku kahdeksan tuntia yössä.

Varaa joka päivä 30 minuuttia aikaa rauhoittua, äläkä silloin katso puhelintasi. Vältä stressiä. Rauhoita mielesi lukemalla kirjaa tai tekemällä rentoutusharjoituksia

Jos kortisolitasosi on matala: syö paleoruokaa, vältä alkoholia, korvaa kahvi yrttiteellä, syö C-vitamiinia ja B5-vitamiinia.

Lue lisää: Hormonijooga auttaa vaihdevuosiin

Lähteenä Kaisa Jaakkola: Hormonitasapaino (Tammi)

X