Leptiiniresistenssissä aineenvaihdunta hidastuu ja keho alkaa varastoida itseensä yhä tehokkaammin rasvaa.
Laihdutus

Jenkkakahvojen, jumahtaneen painon ja herkkuhimon syynä leptiiniresistenssi? 9 ratkaisua

Painonhallinnassa ei ole kyse vain kaloreiden laskemisesta ja tahdonvoimasta. Myös hormonitoiminta voi vaikuttaa painonpudotuksen onnistumiseen. Jos elimistössä on liikaa kylläisyyshormoni leptiiniä, keho voi alkaa toimia säästöliekillä.
Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: iStock

Etkö tunne oloasi kylläiseksi, vaikka olisit juuri syönyt kolmen ruokalajin illallisen? Tai eikö painonpudotus onnistu, vaikka olet yrittänyt tehdä parhaasi?

Syynä saattaa olla se, ettei elimistö vastaanota leptiini-hormonin välittämiä viestejä.

Leptiini on rasvasolujen tuottama hormoni, joka säätelee elimistön energiatasapainoa. Kun leptiinitaso on terveellä ihmisellä matalalla, ihminen tuntee itsensä nälkäiseksi. Kun ihminen syö ja elimistö saa energiaa, leptiinitasot nousevat. Leptiinin tehtävänä on kertoa aivoille, milloin keho on saanut riittävästi ruokaa ja milloin syömisen voi lopettaa.

Leptiini liittyy myös siihen, kuinka palkitsevalta syöminen tuntuu. Silloin, kun leptiinitaso on alhaalla ja ihmisellä on nälkä, syöminen tuottaa runsaasti nautintoa. Kun leptiinitaso vatsan täyttyessä kohoaa, palkitsemissysteemi sammuu, jottei ihminen tulisi syöneeksi liikaa. Nälkäisenä suuri pala suklaakakkua voi näyttää vastustamattomalta, mutta kylläisenä sitä ei enää tee yhtä paljon mieli.

Jos aivot eivät jostain syystä vastaanota leptiinin välittämiä viestejä, kylläisyyden tunnetta ei välttämättä synny lainkaan eikä ruokahalun hillitseminen onnistu. Nälkä vain kasvaa syödessä, mikä voi johtaa ylipainoon. Kyseessä on leptiiniresistenssiksi kutsuttu tila.

Mikä leptiiniresistenssin aiheuttaa?

Leptiiniresistenssi johtuu siitä, että elimistössä on liikaa aineita, jotka nostavat leptiinitasoa. Kun leptiinitaso on jatkuvasti korkealla, leptiinireseptorit menettävät herkkyytensä.

Leptiiniresistenssissä aivot eivät enää tunnista leptiinin välittämiä viestejä. Vaikka keholla olisi käytössään energiaa enemmän kuin tarpeeksi, pää luulee, että keho on nälkiintynyt. Ihminen alkaa siis syödä entistä enemmän, koska aivot luulevat elimistön tarvitsevan ruokaa. Palkitsemissysteemi ei myöskään toimi kuten pitäisi: se ei enää ohjaa ihmistä lopettamaan syömistä.

Paitsi että leptiiniresistenssi saa ihmisen syömään liikaa, se vaikeuttaa painonhallintaa asettamalla kehon säästöliekille. Leptiiniresistenssissä aivot luulevat, että kehon energiataso on matalalla, ja että energiaa pitää säästää. Aineenvaihdunta hidastuu, keho alkaa varastoida yhä tehokkaammin itseensä rasvaa ja energiankulutus vähenee. Ihminen tuntee olonsa väsyneeksi ja laiskaksi.

Tutkijat eivät vielä täysin tiedä, mikä leptiiniresistenssin todella aiheuttaa. Taustalla voi olla esimerkiksi liika hiilihydraattien saanti ja kehon hiljainen tulehdus.

Hoida leptiiniresistenssi ruokavaliolla

Pelkästään ”syö vähemmän ja liiku enemmän” -mantra ei auta ihmistä pudottamaan painoa, jos hänen elimistönsä on leptiiniresistentissä tilassa. Tärkeää on ensin poistaa leptiiniresistenssi. Siinä voivat auttaa esimerkiksi:

  • Riittävä unen määrä. Kun ihminen on väsynyt, leptiiniä erittyy elimistöön vähemmän. Tällöin aivot kaipaavat jatkuvasti lisää ravintoa, ja ihminen voi sortua naposteluun ja epäterveellisiin herkkuihin.
  • Hiilihydraattien vähentäminen. Tärkeää on välttää erityisesti sokeria, tärkkelystä, viljaa ja prosessoituja ruokia.
  • Terveellisten rasvojen riittävä saanti. Omega-3-rasvahappojen on tutkittu lisäävän herkkyyttä leptiinille. Omega-3-rasvahappoja saa muun muasta kalasta, kalaöljystä ja chia-siemenistä.
  • Marjojen ja kasvisten syönti. Syö esimerkiksi paprikaa, tomaattia, kurkkua, inkivääriä, sitruunaa, persiljaa, pinaattia ja kukkakaalia.
  • Laadukkaiden proteiininlähteiden suosiminen. Käytä kananmunia, kalaa ja riistaa.
  • Maitotuotteiden maltillinen käyttö. Suosi hapanmaitotuotteita.
  • Herkkujen välttäminen. Herkkuhimon iskiessä terveellinen vaihtoehto on tumma suklaa, jossa on vähintään 70 % kaakaota.
  • Säännöllinen liikunta. Liikunta auttaa pitämään ruokarytmin tasaisena. Lue, riittääkö pelkkä hyötyliikunta vai pitääkö käydä myös salilla.
  • Hiljaisen tulehduksen vähentäminen. Taltuta kehon hiljainen tulehdus ruokavaliolla.

Taikakeinoa leptiiniresistenssin poistamiseksi ei ole. Lisätutkimusta leptiinistä ja sen vaikutuksista elimistöön ja painonhallintaan tarvitaan yhä.

Lähteet: Authority Nutrition , David Perlmutter: Tuhon siemenet (Basam Books), Kaisa Jaakkola: Hyvän olon hormonidieetti (Tammi), VTT, WebMD

Lue myös:

Jenkkakahvasi saattavat johtua hormonien epätasapainosta – tee nämä pienet muutokset

Keskivartalolihavuuden 5 erilaista tyyppiä – Tunnista pömppövatsan syy ja löydä ratkaisu

Slow-dieetillä katoaa läski, ei lihas – 10 vinkkiä kestäviin tuloksiin

X