Laihdutus

Kärsitkö näistä yleisistä vaivoista? Syynä voikin olla proteiinivaje

Nukutko huonosti, käyvätkö ajatuksesi hitaalla tai ovatko hiuksesi ohentuneet? Syynä voi olla proteiinin puute.
10.6.2016 Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: 123RF

Suurin osa suomalaisista saa ruokavaliostaan riittävästi proteiinia. Jos ruokavalio sisältää eläinkunnan tuotteita, päivittäinen proteiiniannos tulee helposti täyteen.

Esimerkiksi kasvissyöjien ja vegaanista ruokavaliota noudattavien on kuitenkin syytä olla proteiinin saantinsa suhteen tarkempia. Jos kasviksia syö yksipuolisesti, elimistö ei saa kaikkia tarvitsemiaan aminohappoja.

Listasimme 7 yleistä proteiinivajeen tunnusmerkkiä.

1. Väsymys ja uupumus vaivaavat

Voimattomuus ja väsymys voivat johtua proteiinin puutteesta. Proteeini pitää verensokerin tasaisena ja kehon virkeänä. Keho voi alkaa vähitellen jopa hajottaa lihaskudosta, jos se ei saa ravinnosta riittävästi proteiinia. Myös tämä johtaa uupumukseen.

Vaikka proteiininpuute tekee väsyneeksi, uni ei välttämättä tule. Proteiinivaje voi nimittäin aiheuttaa uniongelmia.

2. Sokerinhimo iskee

Jos aamupala koostuu vain hedelmästä ja kupillisesta kahvia, verensokeri ehtii laskea alas jo ennen lounasta. Ja kun verensokeri on alhaalla, alkaa helposti tehdä mieli karkkia.

Yksi proteiinin tehtävistä on pitää verensokeri tasaisena. Jos karkkihammastasi kolottaa jatkuvasti, et välttämättä saa tarpeeksi proteiinia.

3. Hiukset ja kynnet oireilevat

Hiustenlähtö, hiusten ohentuminen, kynsitikut, kynsien haurastuminen ja valkoiset viirut kynsissä ovat merkkejä siitä, ettei elimistö saa riittävästi tarvitsemiaan aminohappoja. Proteiini toimii solujen rakennusaineena, ja kynnet ja hiukset koostuvat pääosin proteiinista. Proteiinin puute voi johtaa myös ihon hilseilyyn.

4. Päässä humisee

Jos elimistö ei saa proteiinia riittävästi, ajatukset voivat alkaa takkuilla. Aivot tarvitsevat energiaa pysyäkseen virkeinä. Hiilihydraattipitoinen välipala saattaa nostaa energiatasoa nopeasti, mutta nopeaa nousua seuraa myös nopea lasku ja väsymys. Proteiini puolestaan pitää verensokerin tasaisena ja ihmisen keskittymiskykyisenä.

Ketkä voivat kärsiä proteiinivajeesta?

Kasvissyöjät ja vegaanit

Palkokasvit, pähkinät ja viljat ovat hyviä proteiinin lähteitä, mutta ne eivät yksinään sisällä kaikkia aminohappoja, joita ihminen tarvitsee. Kasvisruokavaliota noudattavien on siis tärkeä käyttää eri kasviproteiineja monipuolisesti.

Urheilijat

Urheilu kasvattaa hieman proteiinin tarvetta. Urheilijat polttavat paljon kaloreita ja tarvitsevat proteiineja lihastensa rakennusaineiksi.

Vanhukset

Monilla ikäihmisillä ruokahalu heikkenee, jolloin elimistö ei välttämättä saa riittävästi tarvitsemiaan ravintoaineita. Myöskään ruoansulatus ei vanhemmiten toimi enää yhtä tehokkaasti kuin ennen. Vaikka proteiinipitoista ruokaa syö, proteiinin imeytyminen voi takkuilla.

Laihduttajat

Jos dieetti sisältää pelkkää salaattia ja proteiinit unohtuvat, keho voi alkaa kärsiä proteiinivajeesta. Tällöin elimistö voi alkaa rasvan sijaan polttaa lihaksia.

Lähde: Mindbodygreen

5. Lihakset tuntuvat heikoilta

Proteiini on lihaskasvulle välttämätöntä, ja urheilu kasvattaa hieman proteiinin tarvetta. Jos lihakset tuntuvat voimattomilta eikä salitreeni enää kulje, et välttämättä saa tarpeeksi proteiinia.

6. Jatkuvaa sairastelua

Proteiinit ovat myös kehon suoja-aineita ja vaikuttavat elimistön vastustuskykyyn. Jos siis sairastut jatkuvasti flunssaan, syynä voi olla proteiinin puute.

7. Jalkojen turvotusta

Turvotusta syntyy, kun nestettä kertyy ihonalaisiin kudoksiin. Proteiinit ylläpitävät kehon nestetasapainoa ja estävät nestettä varastoitumasta kudoksiin. Ilman proteiineja kehoon voi siis syntyä turvotusta. Turvotukselle erityisen alttiita ovat jalat.

Lähteet: RuokatietoWomen’s Health ja LoveToKnow

Lue myös:

Fitness-tähti Mari Valosaari: Näin kiihdytät aineenvaihduntaa – 5 vinkkiä

Laihduta läskit, älä lihaksia – Syö näitä 11 vähärasvaista proteiinin lähdettä

Nyhtökaura ja 4 muuta liikkujan parasta kasviproteiinia

 Selitys hiusongelmiin: kehon hiljainen tulehdus?

Oletko koukussa sokeriin? Näillä vinkeillä pidät makeanhimon kurissa

Miten vältän lounaan jälkeisen väsymyksen? Näillä vinkeillä toimistotyöläinen pysyy virkeänä koko päivän