Laihdutus

Kehokuurilla eroon turvotuksesta ja makeanhimosta? Testasimme!

Millaisia muutoksia kehossa ja omassa olossa tapahtuu, kun elää kuukauden ilman suolaa, sokeria, viljoja, maitoa ja alkoholia? Toimittaja testasi saman kehokuurin, jolla juontaja ja ruokakirjailija Vappu Pimiä karisti raskauskilonsa.
12.6.2016 Teksti: Hilppa Alanko Kuvat: iStock

Lähtötilanne: Farkut kiristävät ja väsymys painaa päälle

Minusta on koko kevään tuntunut, että olen jatkuvasti väsynyt ja turvoksissa. Farkkujen nappi tuntuu aina vain tiukemmalta. Vaa’alla käyminen todistaa, että pelkkä turvotus ei ole ongelmani. Liikakiloja on kertynyt viimeisien vuosien aikana sen verran, että ihannepainooni on ennen kehokuurin alkamista matkaa lähes 10 kiloa.

Laihdutuskuurin sijaan haluan kuitenkin aloittaa matkani 10 kilon painonpudotukseen puhdistuskuurilla, sillä uskon sen antavan minulle paljon kaivattua energiaa ja aineenvaihdunnalleni sen tarvitsemaa potkua. Kehokuurin luvataan myös vähentävän turvotusta ja vapauttavan minulle niin rakkaiden ruoka-aineiden, sokerin ja suolan, pauloista.

Lue myös: Sokeriton ruokavalio vaatii tarkkuutta

1. viikko: Pelkkää proteiinia

Ensimmäisellä viikolla ruokalistalla on kotitekoista jogurttia, siemeniä, vitamiinijuomia, yrttiteetä, sitruunavettä – ja proteiinia, jota saadaan syömällä esimerkiksi kananmunia, kanaa, kalaa tai tofua. Jos maustamiseen käytettävää chiliä tai yrttejä ei lasketa, lautasella ei ole mitään muuta kuin lihaa tai kasvisproteiinia.

Kuitujen puute saattaa toisilla aiheuttaa ummetusta, mutta onneksi vatsani toimii ihan normaalisti koko viikon. Vettä kuurin aikana neuvotaan lipittelemään runsaaseen tahtiin, ja lisääntyneen veden juomisen kyllä huomaa: joudun lähtemään jopa lyhyistä palavereista vessaan.

Ruoka ei ole hyvänmakuista tai monipuolista, mutta se pitää kylläisenä. Yllätyn siitä, miten helppoa kuuria on noudattaa: kun syö päivittäin neljä kertaa, ei nälkä ehdi iskeä ja mielitekoja on helppo vastustaa. Silti mietin ensimmäisinä päivinä jatkuvasti suklaata ja irtokarkkeja. Viiden päivän jälkeen makeanhimo helpottaa, mutta koko kroppa ja mieli huutaa kasviksia.

Ensimmäisellä viikolla minulla on hieman päänsärkyä ja huonoa oloa, mutta loppuviikkoa kohden alan voida paremmin. Välillä keskittyminen töissä tuntuu kuitenkin tavallista vaikeammalta. Ensimmäisen viikon aikana kiloja tippuu reilut kolme ja turvotus on tipotiessään. Lähden toiselle viikolle innokkaana.

Lue myös: Proteiinit rakentavat

2. viikko: Kasvikset ja hedelmät mukaan ruokavalioon

Toisen, kolmannen ja neljännen viikon ruokavalioon kuuluu myös kasviksia ja hedelmiä, jotka voi myös halutessaan korvata marjoilla. Tätä on odotettu. Esimerkiksi parsa maistuu taivaalliselta sitruunalla ja tillillä maustetun, suolaamattomassa voissa paistetun ahvenen kanssa.

Toinen viikko menee nopeasti ja helposti. Ennen kuuria minusta tuntui, että olin töissä aina lounaan jälkeen valmis nukahtamaan. Nyt, kun syön pieniä annoksia pitkin päivää, olen läpi päivän energisempi. Toisaalta taas illalla tunnen luonnollista väsymystä ja entinen iltavirkkuuteni on poissa. Aamuisin on helpompi herätä.

Olen aina ollut hyvä nukkumaan, mutta nyt nukun kuin tukki. Nukahdan niin nopeasti pään tyynylle laskettuani, että en ehdi ennen nukahtamistani sammuttaa televisiota. Eräänä aamuna herään makoisilta unilta kaukosäädin kädessäni ja televisio päällä.

Painoni ei toisella viikolla laske edes kilolla, mutta olo on timmimpi. Olen ylpeä itsestäni. Eihän tämä niin vaikeaa olekaan: kun kännykkään laittaa syömishälytykset, ei syöminen unohdu ja mieliteot pysyvät poissa.

Lue myös: Näin hoidat turvotusta kotikonstein!

3. viikko: Muutkin alkavat huomata muutoksen

”Näytätpä sinä hehkeältä”, kehuu työkaverini. ”Ovatko kasvosi jotenkin kaventuneet?” kysyy ystäväni.

Moni huomaa olemukseni olevan erilainen, mutta harva kysyy, olenko laihtunut. Hämmästyttävän monen mielestä näytän rakastuneelta, suorastaan hehkun. Ihmisten kehut ovat nannaa ja oloni on koko viikon todella energinen. Myös normaalisti kuivuuttaan rutiseva tukkani on uskomattoman hyväkuntoinen.

Suolattomuus alkaa ärsyttää minua ensimmäistä kertaa sokerittomuutta enemmän. Meinaan hieman yökätä, kun syön suolatonta kanaa.

Alan yllättäen kaivata myös liikuntaa. Käyn paljon tallilla ja mieleni tekisi kunnon hikijumppaan tai salille. Päätän, että kuurin loppumisen jälkeenkin syön neljä kertaa päivässä. Minua kauhistuttaa ajatella, että ennen saatoin pahimmillaan syödä vain kerran koko päivän aikana. En enää ihmettele, miksi olen ollut todella väsynyt – syynä on varmasti täysin hukassa ollut ateriarytmi ja aivan liian suuri ateriakoko.

Loppuviikosta kuukautiseni alkavat – ja samoin hormonaalinen turvotus. Tajuan yhtäkkiä, että en ole ottanut koko kuurin aikana yhtään särkylääkettä. Selkäni ei ole vihoitellut eikä minulla ole ollut yhtään kertaa edes jännityspäänsärkyä, josta kärsin ennen kuuria usein. Kuukautiskipuihinkin joudun syömään lääkkeitä ainoastaan yhtenä päivänä, kun normaalisti syön vahvoja kipulääkkeitä ainakin kahtena ensimmäisenä päivänä.

Kolmannen viikon jälkeen painoa on tippunut noin 4 kiloa. Kaventuneet kasvoni ja energisyyteni ovat kuitenkin paljon palkitsevampia kuin vaa’an lukema.

Lue myös: Näistä kahdesta asiasta tiedät, onko ateriarytmisi kunnossa

4. viikko: Kannustavia tuloksia

Viimeistä viedään! Olen niin innoissani tuloksista ja energisyydestäni, että alan listata terveellisiä ja ennen kaikkea monipuolisia ruokia, joita aion kuurin jälkeen kokeilla.

Päätän, että kuurin jälkeen voin herkutella viikonloppuna, mutta viikon ruoat minun on suunniteltava etukäteen ja pidettävä terveellisinä. Tiedostan, että minun on pakko jatkaa melko tiukkana myös kuurin jälkeen, jotta siitä saatu hyöty ei valu hukkaan. En kuitenkaan ajattelekaan jatkavani ilman herkuttelua, sillä haluan kuurin olevan vain alkusysäys isommalle muutokselle, joka jatkuu toivottavasti läpi elämän – ja elämään kuuluu myös herkuttelu.

Alkoholia minun ei ole varsinaisesti tehnyt mieli juoda kuurin aikana, mutta työpaikan kesäjuhlissa ollessani suutani alkaa napsaa. Kuurilla oleminen ärsyttää, kun muut saavat nautiskella iloisena herkullisen näköisiä drinkkejä ja minä kuljen vesilasin kanssa paikasta toiseen. Tyydyn kohtalooni ja keskityn tarjoilujen sijaan työkavereiden jututtamiseen. Lopulta alkoholittomuus ei enää haittaa minua.

Kuurin lopun häämöttäessä otan loppumittani: painoa on lähtenyt 5,1 kiloa. Lisäksi olen kaventunut vyötäröltä huimat 11 senttiä, lantiolta 4 senttiä, reidestä 2 senttiä, rinnalta 5 senttiä ja hauiksen kohdalta 3 senttiä. Ja mikä parasta: olen paljon energisempi, oppinut syömään säännöllisesti – ja ennen kuuria kiristäneet farkut eivät ahdista enää yhtään! Taidan kuurin jälkeen palkita itseni jollain muulla kuin ruoalla. Uudelle mekolle voisi olla käyttöä.

Tällaisia olivat Vappu Pimiän ajatukset kehokuurin jälkeen:

Ruisleipä ei ole ehkä koskaan maistunut näin hyvälle! Kuukauden mittainen kehon puhdistuskuuri on takana! Elin kuukauden ajan ilman suolaa, sokeria, viljoja, alkoholia ja maitotuotteita ja päätin tämän ajan ottaa ruoan poikkeuksellisesti polttoaineena.

Empiirisen tutkimuksen havaintoja:

– Väitän, että vaikka olisit Rene Redzepi, et saa kalaa tai kanaa maistumaan hyvältä ilman suolaa.

– Sokerittomuus ei tuottanut minulle mitään ongelmia/oireita, paljon puhuttu sokerikoukku ei siis auennut minulle. Syön viikonloppuisin herkkuja ja niin teen jatkossakin.

– Alkoholittomuus ei tuottanut mitään ongelmaa, sillä käyttö on lasten jälkeen muutenkin hyvin vähäistä. Mutta, ensi viikonloppuna aion kyllä nauttia lasin tai kaksi roseeta!

– En ole koskaan ymmärtänyt fitness elämäntapaa, jossa punnitaan ruokia lähes puolet ajasta, nyt ymmärrän vielä vähemmän.

– Kasviksia olen aina syönyt paljon, nyt vielä enemmän.

– Ruoan arvostus nousi entisestään.

– Yhdessä syöminen, josta olen paasannut, nousi arvoasteikollani entistä korkeammalle. Kun ruoasta nauttii, eikä sitä ota polttoaineena ja kun se maistuu, elämä on miljoona kertaa rikkaampaa ja mieluisampaa.

– Kultainen keskitie kaikessa on minusta viisain vaihtoehto ja olen entistä vahvemmin sitä mieltä, että en aio kieltää itseltäni mitään, vaan 80% ajasta syön säännöllisesti, terveellisesti ja mahdollisimman puhtaasti, kuten aiemminkin ja 20%(viikonloput) teen juuri kuten mieleni tekevi.

Kannattiko? Ehdottomasti! Nukahdan sekunnissa, olo on tosi hyvä ja lähes koko vaatekaappi on jälleen käytössä, josta 70% oli vielä pieniä,johtuen varmasti synnytyksen jälkeisen elämän unettomuudesta, joka jumitti hormonitoiminnan. Suuri kiitos tuesta, ohjeista ja tsempistä @fitmebypeppiina ja kiitos mahtavista fustratreeneistä @terhi245 ??? #kehokuuri #virtaaon #28/28 #done #fustra #elämäonjuhla

Kuva, jonka Vappu Pimiä (@vappendaali) julkaisi

Lue myös: Yli 30 kiloa laihduttanut Lotta Backlund: ”Jälkkärit ja saunakaljat kuuluvat yhä elämääni”

Kommentit

Kannattaa aina olla arvostelematta ennen kuin loukoo mielipiteitään asiasta, jota ei ole koskaan kokeillut. CellReset-aineenvaihduntaohjelma, jota tässä kutsutaan kuuriksi, ei todellakaan ole mikään lyhyt kuuri se vähintään 4 kuukauden mittainen ohjelma (lifestyle) , jossa ensimmäinen 28 päivää tapahtuu kansainvälisen cr-ohjelman mukaisesti. Sen jälkeen alkaa optimointijakso, joka onkin kaikkein vaikein. Ohjelmassa on pakko käyttää joitakin laadukkaita ravintolisiä, jotta lihaskunto ja vitamiinit sekä mineraalit eivät poistu vilkastuneen aineenvaihdunnan mukana. Ohjelmassa syödään säännöllisesti korkeatasoisesta raaka-aineista itse valmistettua ruokaa neljä kertaa päivässä (kanaa, kalaa, kananmunia, riistaa, naudanlihaa, ja 2. viikosta lähtien myös kuvaan astuvat salaatit ja vihannekset, pureksitaan huolellisesti eikä ruokailujen aikana juoda nestettä. Ohjelma ei ole mikään laihdutusohjelma, mutta ulkoinen muutos näkyy selvimmin. Se toimii molempiin suuntiin, lihottaa, jos olet alipainoinen. FitLine eli PM International ei liity millään tavalla tähän ohjelmaan. Kuitenkin parhaimmat tulokset on osoitettu saatavan kyseisillä lisäravinteilla niiden korkean laadun ja imeytyvyyden ansiosta. Kehokuuri on markkinointinimi vain määrätylle ryhmälle Suomessa. CellResetin virallisen ohjelman löydät kysesiseltä cellreset.com -sivustolta. Suosittelen kaikille!

Kommentit

Taivas mitä soopaa. Onko jollakin rahat vähissä, vai kuuluisuus kadoksissa? Tai sitten mielikuvitus valloillaan tai uusi ”keittokirja” tulossa? Olen lehtenne tilaaja, mutta jos ette pysy lähelläkään asialinjaa, ollen kohta entinen lukija.

Missä kohtaa oli soopaa? Onko ilman sokeria, viljoja, maitoa ja alkoholia eläminen soopaa? Onko energian lisääntyminen ja elimistön puhdistuminen soopaa?

Olen tehnyt kaksi kehokuuria ja olo ei ole ikinä ollut parempi kuin nyt.

PS. Oletko HOI LAARILAARI LAA muuten lääketeollisuuden palveluksessa?

Ihan vain tavallinen normaalipainoinen tyyppi , joka syö kunnollista ruokaa tasapainoisesti, sopivaan aikaan säännöllisesti ja kohtuudella. Olen erinomaisen terve ja energinen, eikä minun ole koskaan tarvinnut miettiä olenko ohut vai paksu, ei käyttää poppakonsteja, eikä lääkevalmisteita eikä ”kuuluisuuksien” ”osta nyt oppaita” – ei hömppää, eikä lääketehtaiden tuotoksia. Alkoholia, sokeria, valkoista jauhoa jne käytän kohtuudella silloin kun sellaiselle on tarvetta. Talvisin tosin käytän apteekin vitamiinipillereitä ja d-vitamiini lisää. Lisäksi liikun kohtuudella ja pidän kunnostani huolta joka päivä. Ja- en ole minkään yrityksen mannekiini, en aijo osallistua tv-viihteen tekoon, enkä ole tekemässä keittokirjaa 🙂

Toimiiko tämä kehokuuri siis ainoastaan ruokavaliolla, vai onko mukana jotain laihdutushömppää kuten FitLinen Cellreset tai muuta ylihinnoiteltua humpuukia?

Kannattaa aina olla arvostelematta ennen kuin loukoo mielipiteitään asiasta, jota ei ole koskaan kokeillut. CellReset-aineenvaihduntaohjelma, jota tässä kutsutaan kuuriksi, ei todellakaan ole mikään lyhyt kuuri se vähintään 4 kuukauden mittainen ohjelma (lifestyle) , jossa ensimmäinen 28 päivää tapahtuu kansainvälisen cr-ohjelman mukaisesti. Sen jälkeen alkaa optimointijakso, joka onkin kaikkein vaikein. Ohjelmassa on pakko käyttää joitakin laadukkaita ravintolisiä, jotta lihaskunto ja vitamiinit sekä mineraalit eivät poistu vilkastuneen aineenvaihdunnan mukana. Ohjelmassa syödään säännöllisesti korkeatasoisesta raaka-aineista itse valmistettua ruokaa neljä kertaa päivässä (kanaa, kalaa, kananmunia, riistaa, naudanlihaa, ja 2. viikosta lähtien myös kuvaan astuvat salaatit ja vihannekset, pureksitaan huolellisesti eikä ruokailujen aikana juoda nestettä. Ohjelma ei ole mikään laihdutusohjelma, mutta ulkoinen muutos näkyy selvimmin. Se toimii molempiin suuntiin, lihottaa, jos olet alipainoinen. FitLine eli PM International ei liity millään tavalla tähän ohjelmaan. Kuitenkin parhaimmat tulokset on osoitettu saatavan kyseisillä lisäravinteilla niiden korkean laadun ja imeytyvyyden ansiosta. Kehokuuri on markkinointinimi vain määrätylle ryhmälle Suomessa. CellResetin virallisen ohjelman löydät kysesiseltä cellreset.com -sivustolta. Suosittelen kaikille!

Kiinnitin huomiota suolattomuuteen. Oikean, käsittelemättömän suola syönti on erittäin tärkeää. Kaupasta ostettava tavallinen ruokasuola on epäterveellistä. Nostaa verenpainetta, jota esim . Atlannin merisuola ei tee kun siinä on hivenaineet tallella.Tämä on käytännössä testattu. Kasvisten syönti tärkeää, mutta broileri ei maistu. Valkoinen sokeri myrkkyä, samoin valkoinen vehnäjauho. Kohtuudella kaikkia paitsi noita viimeksi mainittuja. Ei missään nimessä kevyt tuotteita, voi kunniaan. Sitruuna hyvä.

Miksei tätä mainosta ole erotettu toimituksellisesta sisällöstä selvästi merkiten? Tässähän mainostetaan hömppätuotteilla kasattua hömppäkuuria.

Mitään tällaisia ei tarvita, sen kun vaihtaa ruokavaliota parempaan. Lisätuotteita ei kannata ostaa varsinkaan. Toki jos ei itse osaa ruokiaan valita voi siitä jollekulle maksaa, mutta silti.

Soriiiiiii, tää on jo vanha dieetti. Auttaa , mutta, vaikutus kuten muillakin kuuroilla, väliaikainen.

Tuota noin,mikä vika on vanhassa,miksi aina pitäisi tulla uusi ja minkä ikäisenä uudesta tulee vanha?
Ja vielä kysyisin että jos vanha toimii niin miksi sitä ei voi käyttää uudestaan?

Hoi laarilaari laa… soi suloinen suomeni maa…ei kannattaisi pitää noin suurta ääntä jos ei ole tietoa asioista!

Kehokuuri toimii…

Olen samaa mieltä kanssasi.
Me kaikki emme ole valitettavasti normaali painoisia vaikka haluaisimme!!
Miksi aina pitää lannistaa muita yrittämästä….kuten.. Soi suloinen suomeni maa, ta kannattaa katsoa peiliin…
Itse olen normaalipainoinen ja suon kuurin myös itselleni ja aion sen myös tehdä.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *