Laihdutus
Ylipainoinen lapsi on herkkä aihe. Ahmiskohtaukset ja pitkä laihdutushistoria voivat johtua siitä, että on tuntenut itsensä vääränkokoiseksi lapsesta asti vanhempien laihdutustoiveiden takia.
Laihdutus

Lapsena ylipainosta koettu häpeä voi aiheuttaa elämänmittaisen paino-ongelman

Ravitsemusasiantuntija Patrik Borg kohtaa usein aikuisia, joiden paino-ongelmien juuret on luotu jo lapsuudessa omien vanhempien laihdutustoiveiden takia.
Teksti: Sari Hannikainen Kuvat: iStock

Ravitsemusasiantuntija Patrik Borg kohtaa vastaanotollaan usein henkilöitä, joilla on ylipainoa ja pitkä, jopa vuosikymmeniä kestänyt laihdutushistoria takana. Patrik pyytää asiakkaitaan piirtämään painohistoriansa paperille ja aloittamaan siitä hetkestä heidän elämässään, kun paino-ongelmat alkoivat. Huomattavalla osalla asiakkaista käyrä alkaa lapsuudesta, alle kymmenen vuoden iästä.

– Kohtaan työssäni surullisia tarinoita, hän kertoo.

– Viisikymppisellä, ahmimiskohtauksista kärsivällä asiakkaalla voi olla vuosikymmeniä kestänyt jojolaihduttamisen historia sen takia, ettei hän ole koskaan kokenut olevansa hyväksytty, vaan hän on tuntenut itsensä vääränkokoiseksi lapsesta asti vanhempiensa laihdutustoiveiden takia. Koska kuulen tällaisia kokemuksia, mieleeni tulee väistämättä, että oppisimmeko olemaan kommentoimatta ainakin lasten ulkonäköä ja painoa.

Ahmimisen taustalla on jo lapsena koettu häpeä

Ylipainoisten ja lihavien lasten määrä on lisääntynyt jatkuvasti niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa. Esimerkiksi Britanniassa kielletään ensi helmikuusta lähtien pikaruokamainokset julkisissa kulkuvälineissä lasten lihavuuden vähentämiseksi.

Miten lapsen liikalihavuuteen voi puuttua yksilötasolla? Patrik kohtaa työssään usein aikuisia, joiden paino-ongelmien juuret on luotu jo lapsuudessa, kun aikuisten kommentit ovat saaneet oman kehon tuntumaan vääränlaiselta.

– On hyvä, että vanhemmille puhutaan elintavoista ja lapsen painonhallintaa tuetaan aikuisten esimerkin ja elämäntapojen kautta. Mutta pitäisin riman korkeana ennen kuin lapselle puhutaan hänen ylipainostaan. Jos lapsen lihavuuteen puututaan taitamattomasti, lapsi saa herkästi kokemuksen, että on vääränlainen eikä häntä hyväksytä. Siitä seuraa häpeää ja leimaantumista. Se on erittäin raadollista.

– Kun lapsi ajattelee, että hän on vääränkokoinen, hän alkaa helposti säädellä ja rajoittaa syömistään. Se voi käynnistää vuosikausia kestävän ahmimishimon. On aikuisia, joiden makeanhimon taustalla on jo lapsuudessa aloitetut karkkilakot ja omasta kehosta koettu häpeä. Tällaiset asiat ovat aikuisena korjattavissa, mutta se vie aikaa.

Olennaista on, onko lapsella hyvä olla kotona

Kun julkisuudessa puidaan lasten ylipainoa ja sen syitä, keskustelusta on jäänyt Patrikin mielestä sivuosaan yksi asia: vanhempien vastuu.

– Ehkä keskustelussa pelätään vanhempien syyllistämistä. Jos lapsi on ylipainoinen, olennainen kysymys on, onko perheessä hyvä olla ja pystyvätkö vanhemmat olemaan aikuisia ja toteuttamaan vanhemmuutta rajojen vedossa, esimerkiksi uniaikojen, ruutuajan ja ateria-aikojen noudattamisessa.

– Jos aikuiset eivät ole aikuisia eikä perheessä ole hyvä olla, niin se on lasten painonhallinnan pääongelma eikä se, saako karkkia joskus syödä synttäreillä tai päiväkodissa. On tullut linjauksia, ettei lasten päiväkodeissa saa juhlia synttäreitä karkeilla, koska se on lihottavaa. Tällaiset linjaukset ovat minun näkökulmastani aika epäolennaisia ja joskus jopa haitallisia.

Mikä sitten olisi oĺennaista? Esimerkiksi perheneuvolatyöhön satsaaminen.

– Kun puhutaan lasten lihavuuden taustoista ja sen ehkäisystä, tullaan nopeasti hyvin isoihin teemoihin, kuten sosiaaliseen eriarvoisuuteen, kiusaamiseen, aikuisten mielenterveysongelmiin, päihdeongelmiin ja neuvolatyön mahdollisuuksiin ja niin edelleen. On käytännön asioita, joihin tarttua, kuten miten tuetaan perheiden terveellistä syömistä, aktiivisuutta ja riittävää unensaantia. Mutta käytännön asioiden takana on myös aivan muunlaisia ja keskeisiä lihavuuden riskitekijöitä.

Lue myös: Laske oma painoindeksisi – laskurimme kertoo, onko sinulla ylipainoa ja mitä tuloksesi tarkoittaa

X