Laihdutus

Näin pääset eroon raskaasta, turpeasta ja löysästä olosta – Jutta Gustafsbergin, Sofia Ruusilan ja Bull Mentulan vinkit

Turvotuksesta ja tukalasta olosta on helppo päästä eroon, kun huomioi muutaman asian. Jutta Gustafsberg, Sofia Ruusila ja Jari ”Bull” Mentula kertovat, miten kevyemmän ja hyvän olon saavuttaa nopeasti.

Teksti:
Outi Pippuri
Kuvat:
Sara Pihlaja/Otavamedia

Turvotuksesta ja tukalasta olosta on helppo päästä eroon, kun huomioi muutaman asian. Jutta Gustafsberg, Sofia Ruusila ja Jari "Bull" Mentula kertovat, miten kevyemmän ja hyvän olon saavuttaa nopeasti.

Tuntuuko olo vetämättömältä: housun vyötärönauha kiristää, nestettä kertyy helposti kehoon ja olo on muutenkin turpea?

Kokosimme yhteen Jutta Gustafsbergin, Sofia Ruusila-Nousiaisen ja Jari ”Bull” Mentulan parhaat vinkit kevyempään ja hyvään oloon.

Jo kuukaudessa eroon turvotuksesta ja pöhötyksestä

Kehonrakentaja Jari ”Bull” Mentula lohduttaa, että ylimääräisestä turvotuksesta ja pöhötyksestä pääsee eroon varsin nopeasti. Säännöllinen liikunta ja terveellinen ruokavalio näkyvät vartalossa jo kuukaudessa.

– Ensimmäisen kuukauden aikana ylimääräinen neste ja turvotukset lähtevät pois. Jo 30 päivässä pystyy myös polttamaan rasvaa, eli esimerkiksi vyötäröltä on mahdollista karistaa useampia senttejä, Bull sanoo.

Jutta Gustafsbergin mielestä lihaskuntoharjoittelu on paras tapa muokata kroppaa.

– Vastusharjoittelu myös polttaa rasvaa todella tehokkaasti. Kuntosalilla pitäisi rehkiä tunnin verran kolme kertaa viikossa, Jutta kertoo.

Fitnesstähti Sofia Ruusila-Nousiainen neuvoo turvotuksesta eroon haluavia karsimaan ruokavaliosta hiilihydraatteja.

– Hiilihydraatit keräävät nestettä. Niitä vähentämällä saa heti kevyemmän olon, Sofia kertoo.

Hän neuvoo syömään hiilihydraattien sijaan proteiinia ja hyvälaatuisia rasvoja ja lisäämään aerobista liikuntaa.

– Aerobista liikuntaa lisäämällä saa usein nopeasti tuloksia. Jos normaalisti liikut vain pari kertaa viikossa, lisää määrää 4–5 kertaan, ja liiku niin että hiki virtaa.

Sofia Ruusila-Nousiaisen mukaan juoksu, pyöräily ja jumppa ovat hyviä aerobisia lajeja. – Treenin olisi hyvä kestää puolesta tunnista tuntiin.

Juo riittävästi vettä

Vesi vilkastuttaa aineenvaihduntaa, huuhtelee kuona-aineita pois kehosta ja vaikuttaa myös ihon kuntoon. Riittävä vedenjuonti onkin Jutan mielestä äärimmäisen tärkeää.

– Itse juon päivässä 2–3 litraa vettä, mikä on mielestäni sopiva määrä. Vähintään 2 litraa olisi hyvä kaikkien juoda, vaikka virallisten ravitsemussuositusten mukaan litra riittää.

Sofian mielestä vettä kannattaisi juoda päivässä vähintään 3 litraa. Hän muistuttaa, että tavallista vettä ei tule korvata virvoitusjuomilla. Mutta sen sijaan kahvista ja teestä voi olla apua.

– Kahvi toimii diureettina eli se pistää nesteet kiertämään. Myös vihreä tee tehostaa aineenvaihduntaa. Itse en kuitenkaan ihan kauheasti kikkaile. Tavallisen veden juominen on tärkeintä.

Sofia valmistaa makuvesiä yhdistämällä tavalliseen veteen esimerkiksi mintunlehtiä ja mansikoita.

Aamulenkki kiihdyttää aineenvaihduntaa

Jutan mukaan reipas kävelylenkki 3–4 kertaa viikossa ennen aamupalaa kiihdyttää tehokkaasti aineenvaihduntaa. Aluksi voi aloittaa puolen tunnin lenkillä, mutta kokeneemman liikkujan kannattaa vetää vähintään kolme varttia. Ennen lähtöä voi juoda kupillisen kahvia tai teetä tai lasin vettä.

Vältä alkoholia ja suolaista ruokaa

Suola ja alkoholi aiheuttavat helposti pöhötystä.

– Valmiissa ruoissa on usein paljon lisättyä suolaa. Ruoka kannattaa tehdä mieluummin itse ja käyttää suolaa maustamiseen vain hiukan, Sofia sanoo.

– Alkoholissa on turhia kaloreita, joista ei ole mitään hyötyä. Jos on aivan pakko saada se lasillinen, silloin kannattaa tilata kuivaa valkoviiniä, jossa on mahdollisimman vähän sokeria.

Myös Jutan mielestä ruoka kannattaa kokata itse, sillä valmisruoat sisältävät hänen mukaansa usein valtavan määrän lisäaineita.

– Nauti pieniä aterioita viisi kertaa päivässä noin kolmen tunnin välein. Syö joka aterialla proteiinia, kuten vähärasvaista kanaa, lihaa tai kalaa. Rasvoista kannattaa suosia oliiviöljyä ja pähkinöitä. Jos ateriavälit venyvät, ota proteiinipatukka tai -juoma välipalaksi.

Lue myös:

Kehokuurilla eroon turvotuksesta ja makeanhimosta? Testasimme!

Ei viljaa, ei maitotuotteita, karkkia kerran viikossa – tällainen on fitnesstähti Sofia Ruusila-Nousiaisen ruokavalio

Rantakuntoon kolmessa kuukaudessa Jutta Gustafsbergin neuvoilla

Jari Bull Mentulan treenivinkit – 5 tärkeää neuvoa, joiden avulla saavutat tuloksia

X