Laihdutus

Nämä makeutusaineet sopivat laihduttajalle – 5 vaihtoehtoa sokerille

Haluatko välttää sokeria, mutta kaipaat kuitenkin jotain makeaa? Listasimme viisi makeutusainetta, joilla korvaat sokerin.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Haluatko välttää sokeria, mutta kaipaat kuitenkin jotain makeaa? Listasimme viisi makeutusainetta, joilla korvaat sokerin.

Monissa tuotteissa makeuttajana toimivat sokerin sijaan erilaiset makeutusaineet. Pelkkä tuotteen sokerittomuus ei kuitenkaan tee siitä automaattisesti terveellistä. Tutustu alta eri makeuttajien eroihin ja valitse dieettiisi sopivin vaihtoehto.

1. Ksylitoli sopii leivontaan

Purukumeista ja pastilleista tuttu ksylitoli eli koivusokeri sopii sekä laihduttajille että diabeetikoille. Ksylitoli on lähes yhtä makeaa kuin tavallinen sokeri, mutta siinä on 40 prosenttia vähemmän kaloreita kuin sokerissa. Ksylitoli ei myöskään nostaa verensokeria lähellekään yhtä paljon kuin tavallinen sokeri. Lisäksi ksylitoli on hyväksi hampaille: se pysäyttää happohyökkäyksen ja estää hampaiden reikiintymistä.

Ksylitoli kestää kuumentamisen ja sitä voidaan käyttää leivontaan. Ksylitolia ei kuitenkaan tule käyttää mielin määrin, sillä sen runsas käyttö voi aiheuttaa vatsavaivoja.

Tuoteselosteesta ksylitolin tunnistaa E967-koodista. 100 grammassa ksylitolia on noin 240 kaloria.

Lue myös: Sokeriton ruokavalio – Miksi sokeria tulisi välttää?

2. Sorbitoli on tuttu purkasta

Myös sorbitoli sopii tavallisen sokerin välttäjälle, mutta ei ole yhtä makeaa kuin sokeri. Ksylitolin tavoin sorbitoli torjuu kariesta ja nostaa verensokeria huomattavasti vähemmän kuin tavallinen sokeri.

Sorbitolia käytetään makeutusaineena muun muassa purkassa, jäätelössä, makeisissa ja hilloissa. Luonnossa sorbitolia esiintyy esimerkiksi omenoissa, luumuissa ja pihlajanmarjoissa.

Liiallinen sorbitolin käyttö saa vatsan kuplimaan. Sorbitoli on ksylitolin tavoin sokerialkoholi, eivätkä sokerialkoholit imeydy täydellisesti ohutsuolessa.

Sorbitolin tunnistaa koodista E420. 100 grammaa sorbitolia sisältää noin 240 kaloria.

Lue myös: Ovatko makeutusaineet terveysriski?

3. Stevia on kaloriton makeuttaja

Stevia on kasvi, jonka lehdet ovat jopa 40 kertaa tavallista sokeria makeampia. Steviassa ei ole lainkaan kaloreita, eikä se nosta verensokeria, kuten tavallinen sokeri. Joidenkin tutkimusten mukaan stevia voi myös alentaa verenpainetta.

Steviakasvin myyminen elintarvikkeena on Suomessa kiellettyä. Myynnissä on kuitenkin muun muassa steviauutteita ja -jauheita, jotka on valmistettu steviakasvin lehdistä. Steviaa voi kasvattaa myös itse.

Jos tuotteessa on käytetty steviaa, eli steviakasvista valmistettuja stevioliglykosideja, tämän tunnistaa koodista E 960. Stevia on kaloriton tuote.

Lue myös: Stevian kasvatus kotona – Makeaa ruukusta

4. Eryrtriolia kutsutaan karppisokeriksi

Eryrtrioli on kaloriton makeutusaine, joka ei nosta verensokeria tai ole haitallinen hampaille. Eryrtriolia kutsutaan myös karppisokeriksi.

Eryrtrioli ei ole aivan yhtä makeaa kuin tavallinen sokeri, mutta soveltuu kaikkeen makeutukseen sokerin tavoin. Jos eryrtriolia jauhaa tehosekoittimella, siitä saa tehtyä myös tomusokeria.

Eryrtiolia käytetään makeuttajana esimerkiksi karkeissa, jukurteissa ja hilloissa. Eryrtrioli kuuluu sokerialkoholeihin, mutta tutkimusten mukaan sen laksatiiviset vaikutukset ovat ksylitolia ja sorbitolia vähäisempiä. Luonnossa eryrtriolia esiintyy jossain hedelmissä ja sienissä.

Eryrtriolin tunnistaa koodista E968. Kaloreita eryrtriolissa on nolla.

Lue myös: Ravitsemusterapeutti vastaa: Sokeri vai makeutusaine?

5. Taumatiini on sokeria makeampaa

Taumatiini on makeutusaineena käytetty proteiini, joka on noin 2000 kertaa makeampaa kuin tavallinen sokeri. Taumatiini on siis erittäin makeaa, vaikka siinä ei ole lainkaan kaloreita.

Taumatiinia saadaan Thaumatococcus daniellii -kasvista. Sitä voidaan käyttää makeuttajana muun muassa jäätelöissä, karkeissa ja vitamiineja sisältävissä ravintolisissä.

Taumatiini merkitään koodilla E957. Taumatiini on kaloriton makeuttaja.

Älä tuijota pelkkää sokeriton-sanaa

Jos tavoitteenasi on pudottaa painoa, muista, että vaikka tuote olisikin sokeriton, siinä voi silti olla paljon kaloreita rasvan ja hiilihydraattien muodossa. Lisäksi tietyt makeutusaineet voivat nostaa kalorimäärän pilviin. ”Sokeriton”-leima ei siis automaattisesti tarkoita sitä, että tuote olisi kevyt.

Lue myös: Vaihdoitko irtokarkit banaanilastuihin? Saatoit sortua terveysansaan

 

Lähteet: About HealthDiabetesliittoEvira, TerveyskirjastoWebMd

X