Sokeriin on helppo jäädä koukkuun.
Laihdutus

Oletko koukussa sokeriin? Näillä vinkeillä pidät makeanhimon kurissa

Satunnainen herkuttelu ei tuhoa terveellistä ruokavaliota, mutta sokerikoukkuun jäänyt ei tyydy vain pariin suklaapalaan. Listasimme 6 vinkkiä, joiden avulla talttuu paatuneinkin sokerihiiri.
Teksti: Anna Nummisto Kuvat: iStock

1. Yhdistä herkut ja terveellinen ruoka

Sokeri saa aivot tuottamaan enemmän mielihyvähormoni dopamiinia. Makean tuomaan hyvänolontunteeseen jää helposti koukkuun, ja hormonitason laskiessa aivot alkavat ehdotella uuden karkkipussin avaamista. Aloita sokerista irtaantuminen siis lempeästi huijaamalla itseäsi.

Herkkuhimon iskiessä sekoita makeaan jotain terveellistä, joka saa olosi kylläiseksi. Älä siis ahmi kokonaista suklaalevyä, vaan dippaa banaani pieneen tilkkaan sulatettua suklaata tai sekoita irtokarkit terveellisiin pähkinöihin. Herkkuhimo talttuu pienellä määrällä makeaa, ja banaani tai pähkinät poistavat tehokkaasti näläntunnetta.

Lue myös: Laihdutus – Uutta tarmoa alkuun

2. Ole viikko karkkilakossa

Joidenkin mielestä ehdoton karkkilakko on paras keino vähentää sokerin syömistä. Kun kykenet olemaan viikon ilman makeisia, elimistösi ei enää tee mieli herkkuja. Totaalikiellon jälkeen makean syöminen kannattaa aloittaa varovasti, sillä elimistösi reagoi sokeriin eri tavalla kuin ennen. Makunystyräsi tyytyvät pariin palaan suklaata, ja kokonaisen karkkipussin jälkeen voit todella pahoin.

3. Kokeile kuumaa suihkua

Yleinen neuvo on syöksyä salille heti, kun karkinhimo yllättää. Liikunta saa aikaan hyvää oloa, joka nujertaa karkkihampaan kolotuksen.

Jos liikunta ei jostain syystä innosta, kokeile kuumaa suihkua. Mikään haalea liruttelu ei auta, vaan suihkun täytyy todella olla niin kuuma kuin ihosi vain kestää. Suihkun jälkeen olet rentoutunut ja samanlaisessa euforiapöllyssä kuin spa-hoidon päätyttyä, minkä ansiosta pöydällä lojuva pullapussi ei saa sinua enää kuolaamaan.

Lue myös: Kroppa kaipaa liikuntaa

4. Osta tuntemattomia herkkuja

Makuaisti on vanhojen tapojensa orja. Siksi tartumme kaupassa usein samaan jäätelöpakettiin tai karkkipussiin. Tuttu tuote myös tulee syötyä nopeammin kuin tuntematon, sillä aivomme kertovat jo pussia avatessa, että kohta on luvassa herkkua. Siispä helppo tapa rajoittaa makeanhimoa on ostaa jotain sellaista, jota et normaalisti söisi, esimerkiksi salmiakkia tai tummaa suklaata. Sohvalla huomaat, että pari palaa on aivan riittävä määrä.

Lue myös: Ella Woodward: Sokeriton ruoka muutti elämäni

5. Vaihda viherpirtelöön

Jätä miniporkkanapussi jääkaappiin ja kokeile viherpirtelöä. Merikasvikset ja -levä nostavat tehokkaasti energiatasoja, jolloin suklaata ei edes tee mieli. Sokeriset herkut kuluttavat kehon mineraalivarastoja, joten runsaasti mineraaleja sisältävän merilevän syöminen auttaa taistelussa karkkihimoa vastaan.

Lue myös: Eroon sokeririippuvuudesta – Karita Tykkä vaihtoi karkit raakaruokaan

6. Harrasta seksiä

Onnellisuushormoni pitää sokerinhimon kurissa. Seksin aikana erittyvät serotoniini, dopamiini ja oksitosiini saavat ihmisen leijailemaan pilvissä, eikä lohduttavaa suklaalevyä tarvita. Makeanhimon vaimentamisen lisäksi seksin harrastaminen kuluttaa kaloreita ja pitää vielä parisuhteenkin kunnossa. Täydellistä!

Lue myös: Voiko seksi toimia kotitreeninä? Lue kuvaukset liikkeistä ja personal trainerin kommentit!

Lue myös:

Miten onnistua laihduttamisessa – Jos repsahdus ei tulisikaan
Laihdutushoroskooppi – Millainen dieetti sopii tähtimerkillesi?
Miten vältän lounaan jälkeisen väsymyksen? Näillä vinkeillä toimistotyöläinen pysyy virkeänä koko päivän

Lähteet: Webmd.com, Bodyecology.comAuthority Nutrition

X