paino ei putoa
Vähäkalorinen ruokavalio voi saada kehon käymään säästöliekillä.
Laihdutus

Miksi paino ei putoa? 5 laihduttajan yleisintä virhettä ja ratkaisut niihin

Jos haluaa painonsa putoavan, pikadieetit, kituutuskuurit ja tiukat kiellot kannattaa unohtaa. Listasimme laihduttajien yleisimmät virheet ja selvitimme niihin ratkaisut.
Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: iStock

Painonpudotus voi epäonnistua monesta erilaisesta syystä ja paino ei putoa vaikka kokee tehneensä kaikkensa. Sabotoiko jokin seuraavista viidestä asiasta sinun elämänmuutosprojektisi?

1. Minimaalisilla kaloreilla kituuttaminen

Aineenvaihdunta vaatii toimiakseen riittävästi ravintoa. Jos ihminen on hyvin niukkakalorisella dieetillä, keho alkaa toimia säästöliekillä. Aineenvaihdunta hidastuu eikä paino putoa. Myös mieliteot voivat lisääntyä, sillä energiavajeessa on hankala hallita syömistään.

Ratkaisu: älä pelkää syömistä

Syö noin 3–4 tunnin välein ja täytä lautasesi terveellisillä proteiininlähteillä, hitailla hiilihydraateilla ja hyvillä rasvoilla. Terveellinen ruokavalio pitää aineenvaihdunnan käynnissä ja olon virkeänä. Myös herkkujen himo vähenee, kun vatsa on täynnä oikeaa ravintoa.

2. Liian lujaa (ja liian vähän) liikkuminen

Kova treeni voi tuottaa painonhallinnan kannalta ei-toivottuja tuloksia.

Ensinnäkään tunnin kestävä jumppa ei lisää energiankulutusta kovinkaan paljon. Moni kuitenkin oikeuttaa iltaherkuttelunsa sillä, että päivällä tuli käytyä hikijumpassa.

Liian lujaa treenaaminen voi myös saada kehon stressitilaan ja uuvuttaaa ihmisen kokonaan. Väsyneenä huonoihin ruokavalintoihin on helpompi sortua.

Kolmanneksi, motivaatio elämänmuutosta kohtaan voi myös kadota kokonaan, jos paino ei putoa vaikka kuinka huhkisi kuntosalilla tai lenkkipolulla.

Ratkaisu: enemmän arkiliikuntaa

Jos tavoitteenasi on pudottaa painoa, arkiaktiivisuuden ja hyötyliikunnan lisääminen on kaiken alku ja juuri. Käytä paikasta toiseen liikkumiseen omaa kroppaasi, vähennä päivittäistä istumista ja valitse portaat useammin kuin hissi.

Jos olosi on joka kerta jumppatunnin jälkeen loppuunpalanut, kokeile lempeämpää liikuntaa. Matalatehoinen 45 minuutin kävelylenkki voi olla painonhallinnan kannalta parempi vaihtoehto kuin rankka salitreeni, sillä sen jälkeen olo on virkeä ja herkkuhimo pysyy todennäköisemmin loitolla.

3. Pikadieettien käyttö

Pussikeittodieetillä voi saada kiloja pois, mutta paino ei putoa välttämättä pysyvästi. Dieetin loputtua paino nousee helposti takaisin entisiin lukemiinsa. Pikadieetit myös sekoittavat aineenvaihduntaa ja siten altistavat painnonnousulle.

Ratkaisu: hitaampi ja pysyvämpi muutos

Unohda dieetit ja laihduttaminen ja ryhdy tavoittelemaan hyvinvointia ja terveyttä. Ravitsevaan, terveyden kannalta optimaaliseen ruokavalioon siirtyminen, arkiliikunnan lisääminen ja levosta huolehtiminen tuovat pysyviä muutoksia.

Anna myös itsellesi aikaa. Uusien tapojen omaksuminen ei tapahdu sormia napsauttamalla.

4. Turhan tiukat säännöt

Jos itseltään on kieltänyt kaikenlaisen herkuttelun kokonaan, herkkuihin sortuminen voi syödä itsetuntoa ja aiheuttaa syyllisyyden tunteita. Liian tiukat säännöt voivat myös aiheuttaa stressiä ja saada elämänmuutokseen ryhtymisen tuntumaan ankealta valinnalta. Paluu vanhoihin tapoihin on todennäköistä, jos uusi elämäntapa on liian haastava.

Ratkaisu: ole itsellesi armollinen

Vältä liian tiukkoja sääntöjä ja noudata ruokailussa 80/20-periaatetta. Kun suurimmaksi osaksi syöt terveellisesti, herkuttelu silloin tällöin on sallittua. Makeanhimo myös vähenee kuin itsestään, kun ruokavalio on ravitseva ja monipuolinen.

Jos mieliteot ovat sinulle suuri ongelma tai tunnet olevasi sokerikoukussa, kokeile seuraavaa. Älä kiellä mieliteon iskiessä herkkua itseltäsi, mutta älä myöskään ryntää saman tien herkkuostoksille. Kerro itsellesi, että saat ostaa karkkipussin esimerkiksi tunnin kuluttua. Syö sillä välin hedelmä tai keitä kupillinen teetä. Kun tunti on kulunut, karkinhimo voi olla tiessään.

Muista myös, että olemassa on myös terveellisiä herkkuja: marjoja, hedelmiä, ihania smoothieita ja banaanipannukakkuja.

5. Ruokavalio on liian yksipuolinen

Vähähiilihydraattinen ruokavalio voi aluksi tuoda nopeita tuloksia, mutta yhtäkkiä painon putoaminen voi pysähtyä kuin seinään.

Ihmisen elimistö tarvitsee sekä proteiinia, hiilihydraatteja että rasvaa toimiakseen kunnolla. Jos ruokavaliosta puuttuu jokin tärkeä makroravintoaine, aineenvaihdunta kärsii ja hormonitoiminta voi häiriintyä. Seurauksena voi olla esimerkiksi mielitekojen lisääntyminen, leptiiniresistenssi, jenkkakahvattai jatkuva väsymys, joka vaikeuttaa liikkeelle lähtemistä.

Ratkaisu: lisää lautaselle hiilareita, proteiinia ja hyvää rasvaa

Ravitsemussuositusten mukaan energiansaannista noin puolet tulisi koostua hiilihydraateista, 20 prosenttia proteiineista ja 30 % rasvoista. Hiilihydraatit tarjoavat keholle polttoainetta, proteiinit pitävät vatsan kylläisenä ja antavat lihaksille ravintoa, ja hyvät rasvat turvaavat hormonitoiminnan.

Lähteet: Authority Nutrition, Health, Prevention

Lue myös:

Terveelliset välipalat – nämä 9 välipalaa tukevat painonpudotusta

Näin tehokkaaksi kehuttu ketoosidieetti toimii – kysyimme asiantuntijalta 11 kysymystä hittidieetistä

Mitä vyötärönympärys kertoo terveydestä? Kysyimme asiantuntijalta

Kuinka paljon painosta ja turvotuksesta voi olla pelkkää nestettä? Asiantuntija kertoo 

X