Laihdutus

Patrik Borg neuvoo, miten painoa pudotetaan pysyvästi ilman dieettiä: ”Syömisestä on tullut liian vaikeaa”

Jos haluat laihtua pysyvästi, kannattaa pikaisia tuloksia lupaavat dieetit ravintoterapeutti Patrik Borgin mukaan unohtaa. – Syömisen pitäisi olla yksinkertaista, mukavaa ja nautintoa tuottavaa, Borg muistuttaa.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Aamupalan syöminen on yksi pysyvän painonhallinnan ennustajista.

Jos haluat laihtua pysyvästi, kannattaa pikaisia tuloksia lupaavat dieetit ravintoterapeutti Patrik Borgin mukaan unohtaa. – Syömisen pitäisi olla yksinkertaista, mukavaa ja nautintoa tuottavaa, Borg muistuttaa.

Syömisestä on tullut liian vaikea soppa, vaikka sen pitäisi olla yksinkertaista, mukavaa ja nautintoa tuottavaa. Tätä mieltä on ravitsemusasiantuntija Patrik Borg.

– Esimerkiksi trendidieetit ampuvat usein yli ja tekevät syömisestä vaikeaa, Borg kertoo.

Dieeteillä lasketaan kaloreita, tarkkaillaan liikaa painoa ja jätetään hyvinvointi paitsioon. Sääntöjä ja kieltoja sisältävät dieetit vaativat usein myös tiukkaa itsekuria, jota ei pystytä pitämään yllä loputtomiin. Dieetin jälkeen moni palaakin helposti takaisin vanhoihin tottumuksiinsa eikä tuloksia saada aikaan.

– Tiedetään, että mitä tarkemmin noudatetaan tiukkoja ohjeita, sitä huonommin saadaan pysyviä muutoksia.

Dieetille lähteminen ei siis Borgin mukaan kannata, jos tavoitteena on pysyvä painonhallinta ja hyvinvointi. Mutta mikä sitten toimii?

Syö joustavasti, tasaisesti ja terveellisesti

Jos haluat päästä ihannepainoosi ja myös pysyä siinä, kannattaa Borgin mukaan muistaa seuraava ohjenuora: ei kieltoja tai lakkoja vaan pelivaraa elämälle. Joustava syömisote on tutkitusti yksi painonhallinnan avaintekijöistä.

– Se, mitä syömisestä ajatellaan on jopa tärkeämpää kuin se, mitä syödään. Jos syömisessä ei ole joustavuutta, ollaan fyysisesti ja henkisesti hyvin tiukoilla.

Joustava ajatusmalli syömisen suhteen tarkoittaa sitä, että ihminen syö enimmäkseen terveellisesti ja hyvin, mutta myös herkuttelu silloin tällöin on täysin ok.

– Kielletyn hedelmän himo ja ruoan palkinoarvot eivät pääse nousemaan pilviin, kun syöminen on joustavaa.

Joustavuuden lisäksi pysyvää painonhallintaa ennustavat muun muassa tasainen ateriarytmi, aamiaisen syöminen, napostelun vähentäminen ja sisäinen motivaatio.

Terveellinen ruokavalio, joka sisältää esimerkiksi kasviksia, marjoja ja kalaa, on myös tärkeässä roolissa. Ruokavaliossa kannattaa Borgin mukaan keskittyä siihen, mitä siihen voisi lisätä, ei vähentää.

– Tuloksia saadaan pitämällä ruokavalio laajana ja lempiruoat mukana. Yksilöllisyys on myös hyvä muistaa. Se mikä toimii yhdellä, ei välttämättä toimi toisella. Ihmisten elimistöt reagoivat esimerkiksi hiilihydraatteihin eri tavoin.

Älä tunne syömisestä syyllisyyttä

Kun joustavuus ennustaa pysyvää painonhallintaa, esteitä ihannepainossa pysymiselle puolestaan ovat mustavalkoinen ajattelu, kova nälkä, häpeä ja syyllistyminen.

– Syyllisyys syömisestä on aina merkki ongelmasta ja siitä, että jotain on ymmärretty väärin.

Syyllisyyttä voivat saada aikaan paitsi retkahdukset herkkuihin myös se, ettei ihminen ole onnistunut pitämään itsekuriaan yllä.

–  Syynä nähdään oma heikkous, vaikka oikeasti dieetissä on jotain pielessä. Puuttuva itsekuri kielii mielestäni vain huonoista ohjeista.

Artikkeli on kirjoitettu Patrik Borgin Training forum 2017 -seminaarissa pitämän luennon pohjalta.

X