50:50-dieetti perustuu siihen, että aina voi valita puolet kevyemmän vaihtoehdon. Esimerkiksi vaikka tortillan täytteissä.
Laihdutus

Pudota painoa pysyvästi 50:50-ruokavaliolla – fiftaamalla pääset eroon laihduttamisesta

Kalorien laskeminen kannattaa unohtaa. 50:50-menetelmässä opetellaan yksi helppo periaate: aina voi valita edes puolet terveellisemmän vaihtoehdon.
Teksti: Miia Siistonen Kuvat: iStock

Painon pudottamiseen tarvitaan energiavaje. Sillä, vähennätkö ruokavaliostasi rasvaa, hiilihydraatteja tai proteiineja, ei ole ratkaisevaa merkitystä. Kun syöt vähemmän kuin kulutat, keho ottaa ylimääräiset kalorit varastoistaan eli pääosin rasvakudoksesta.

Kuulostaa yksinkertaiselta. Mutta valitsipa minkä dieetin tahansa, tulos on harvoin pysyvä. Se johtuu siitä, että laihdutusruokavaliosta palataan usein entisiin syömätottomuksiin. Hoikemmalla ihmisellä on kuitenkin hoikemman ihmisen energiantarve.

Hoikistu ilman laihduttamista

Suomalaisen sairaanhoitajan ja vapaan toimittajan Nina Sarellin kehittämä 50:50 ei ole laihdutusruokavalio vaan ajattelutapa, jolla ruokavaliota voi korjata painonhallintaa edistäväksi. Fiftauksessa ruokavaliosta tehdään sekä kevyt että houkutteleva ruoka-aineita vaihtamalla ja puolittamalla.

Asiaa lähestytään ”painonhallintapizzan” avulla. Pizza on jaettu kuuteen viipaleeseen:

1. hyvä ruoka

2. hyvä maku

3. hyvä kylläisyys

4. hyvät tiedot

5. hyvät taidot

6. hyvät tottumukset.

Näiden asioiden omaksuminen on avain pysyvämpään muutokseen.

Fiftauksen nyrkkisäännöt

Lisää ruokaan kasviksia kokonaisina, paloina, suikaleina, rouheena, pyreenä tai mehuna. Tee hidden veg-ruokia, joissa kasvikset on piilotettu. Niistä pitävät myös nirsoilevat lapset.

Vaihda valkoinen vilja kuitupitoisemmaksi ja täysjyväisemmäksi, käytä myös palkokasveja. Korvaa esimerkiksi leivonnassa osa jauhoista papupyreellä tai lisää taikinaan juuresraastetta. Valitse riisilisäkkeen tilalle ohratto, ruisriisi tai kvinoa.

Vähennä punaisen lihan osuutta sekoittamalla mureke- ja lihapullataikinoihin raastettuja kasviksia tai paputahnaa. Laita karjalanpaistiin puolet lihaa ja puolet juureskuutioita.

Vaihda voi kasviöljyyn, kerma vähärasvaisempaan tai kasvikermaan ja käytä majoneesin tilalla esimerkiksi ruoanvalmistusjogurttia. Tee kermakastikkeen sijaan suurustettu maitokastike. Valitse tomaattikastike tai kirkas liemi kermaisten vaihtoehtojen tilalle ja mausta hyvin.

Valitse vähärasvaisin liha, juusto ja kermavalmiste. Siis sellainen, joka on kevyempi, mutta maistuu edelleen hyvältä. Valitse voimakkaamman makuinen juusto ja käytä sitä määrällisesti vähemmän. Laita esimerkiksi pastan päälle muutama lastu vahvaa parmesaania ison juustoraastevuoren sijaan.

Valitse vihreimmät mahdolliset lehdet. Etsi jäävuorisalaatin tilalle tummemman vihreitä salaattilajikkeita, joissa on enemmän suojaravinteita.

Opettele fiftaamaan ruokaviikko. Vaikka olisit sekasyöjä, nauti ainakin muutama kasvisateria viikossa.

Lähde Nina Sarell: Fiftaa itsesi kuntoon, 50:50 keittokirja (Minerva)

Lue myös: Suomalaisnaiset kertovat: Näin elämä muuttui, kun päätin lopettaa ikuisen laihduttamisen

Lue myös Kotiliesi.fi: Laihduttaminen onnistuu myös ilman dieettiä: nämä 6 helppoa niksiä auttavat laihtumaan

X