Laihdutus

Pudota painoa pysyvästi 50:50-ruokavaliolla – fiftaamalla pääset eroon laihduttamisesta

Kalorien laskeminen kannattaa unohtaa. 50:50-menetelmässä opetellaan yksi helppo periaate: aina voi valita edes puolet terveellisemmän vaihtoehdon.
9.1.2018 Teksti: Miia Siistonen Kuvat: iStock

Painon pudottamiseen tarvitaan energiavaje. Sillä, vähennätkö ruokavaliostasi rasvaa, hiilihydraatteja tai proteiineja, ei ole ratkaisevaa merkitystä. Kun syöt vähemmän kuin kulutat, keho ottaa ylimääräiset kalorit varastoistaan eli pääosin rasvakudoksesta.

Kuulostaa yksinkertaiselta. Mutta valitsipa minkä dieetin tahansa, tulos on harvoin pysyvä. Se johtuu siitä, että laihdutusruokavaliosta palataan usein entisiin syömätottomuksiin. Hoikemmalla ihmisellä on kuitenkin hoikemman ihmisen energiantarve.

Hoikistu ilman laihduttamista

Suomalaisen sairaanhoitajan ja vapaan toimittajan Nina Sarellin kehittämä 50:50 ei ole laihdutusruokavalio vaan ajattelutapa, jolla ruokavaliota voi korjata painonhallintaa edistäväksi. Fiftauksessa ruokavaliosta tehdään sekä kevyt että houkutteleva ruoka-aineita vaihtamalla ja puolittamalla.

Asiaa lähestytään ”painonhallintapizzan” avulla. Pizza on jaettu kuuteen viipaleeseen:

1. hyvä ruoka

2. hyvä maku

3. hyvä kylläisyys

4. hyvät tiedot

5. hyvät taidot

6. hyvät tottumukset.

Näiden asioiden omaksuminen on avain pysyvämpään muutokseen.

Fiftauksen nyrkkisäännöt

Lisää ruokaan kasviksia kokonaisina, paloina, suikaleina, rouheena, pyreenä tai mehuna. Tee hidden veg-ruokia, joissa kasvikset on piilotettu. Niistä pitävät myös nirsoilevat lapset.

Vaihda valkoinen vilja kuitupitoisemmaksi ja täysjyväisemmäksi, käytä myös palkokasveja. Korvaa esimerkiksi leivonnassa osa jauhoista papupyreellä tai lisää taikinaan juuresraastetta. Valitse riisilisäkkeen tilalle ohratto, ruisriisi tai kvinoa.

Vähennä punaisen lihan osuutta sekoittamalla mureke- ja lihapullataikinoihin raastettuja kasviksia tai paputahnaa. Laita karjalanpaistiin puolet lihaa ja puolet juureskuutioita.

Vaihda voi kasviöljyyn, kerma vähärasvaisempaan tai kasvikermaan ja käytä majoneesin tilalla esimerkiksi ruoanvalmistusjogurttia. Tee kermakastikkeen sijaan suurustettu maitokastike. Valitse tomaattikastike tai kirkas liemi kermaisten vaihtoehtojen tilalle ja mausta hyvin.

Valitse vähärasvaisin liha, juusto ja kermavalmiste. Siis sellainen, joka on kevyempi, mutta maistuu edelleen hyvältä. Valitse voimakkaamman makuinen juusto ja käytä sitä määrällisesti vähemmän. Laita esimerkiksi pastan päälle muutama lastu vahvaa parmesaania ison juustoraastevuoren sijaan.

Valitse vihreimmät mahdolliset lehdet. Etsi jäävuorisalaatin tilalle tummemman vihreitä salaattilajikkeita, joissa on enemmän suojaravinteita.

Opettele fiftaamaan ruokaviikko. Vaikka olisit sekasyöjä, nauti ainakin muutama kasvisateria viikossa.

Lähde Nina Sarell: Fiftaa itsesi kuntoon, 50:50 keittokirja (Minerva)

Kommentit (5)

Nämä yleiset uskomukset joita laihduttajille syötetään, ”vaihda valkoinen leipä kuitupitoiseen tummaan leipään ja voi kasviöljyyn” ovat uskomatonta soopaa.
Kasviöljyssä on enemmän kaloreita kuin voissa ja tummassa leivässä on yhtä paljon kaloreita kuin vaaleassakin.

Yksi nyrkkisääntö lisää: Unohda hyvä maku. Ohenna sitä ja vähennä tätä. Kun kaikki sitten maistuu sahajauholta tai kompostilta, muista juoda runsaasti vettä ettei tahna tartu kitalakeen.

Tummassa leivässä on kyllä painoonsa nähden vähemmän kaloreita, ainakin leipäpussin mukaan. Kuitupitoinen pitää nälkää valkoisia jauhoja paremmin ja tasaa verensokeria. Sen seurauksena ei tule niin nopeasti nälkä. Oma kokemukseni om, että kun vaihdoin pastan kokojyväiseen, niin aluksi maistui oudolta, mutta muutaman kuukauden jälkeen valkoinen pasta maistui mautttomalta, eikä sitä enää tehnyt mieli.
Öljyssä on kyllä enemmän kaloreita painoon nähden,mutta koska se on voita ’rasvaisempaa’, sitä myös tarvitaan vähemmän. Neitsyt oliivi- ja rypsiöljyt vähentää matalaa tulehdusta, joka aiheuttaa keskivartalo lihavuutta. Myös kuitu on samalla tavalla hyödyksi.

Nämä yleiset uskomukset joita laihduttajille syötetään, ”vaihda valkoinen leipä kuitupitoiseen tummaan leipään ja voi kasviöljyyn” ovat uskomatonta soopaa.
Kasviöljyssä on enemmän kaloreita kuin voissa ja tummassa leivässä on yhtä paljon kaloreita kuin vaaleassakin.

Pointti onkin ”tumman” viljatuotteen kuidun määrässä: mitä enemmän kuitua, sitä paremmin tuote pitää nälkää eli sitä vähemmän tarvitsee tuotetta syödä. Rasvoissa taasen kyse on kovan ja pehmeän rasvan määrästä. Toinen tukkii suonesi, toinen voi jopa estää tukkeutumisen.

Nää on ihan peruskauraa, joka on moneen kertaan tutkittu ja todettu.

Eihän se pointti noissa kahdessa se kalorimäärä olekkaan. Tummassa leivässä (tällä tarkoitetaan täysjyvää) on runsaasti enemmän kuitua kuin vaaleassta. Kuitu edistää aineenvaihduntaa ja toimiva aineenvaihdunta auttaa laihduttamisessa. Kasviöljyssä on yleensä tarvittavia ravintoaineita ja vähemmän huonoa (tyydyttynyttä) rasvaa kun taas oikeassa voissa enemmän. Esim. Kevyt Becelissä on ainakin puolet vähemmän kaloreita kuin tavallisessa oivariinissa. 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *