Laihdutus

Slow-dieetillä katoaa rasva, ei lihas – 10 vinkkiä kestäviin tuloksiin

Unohda ihmedieetit ja pikalaihdutukset. Hitaan laihduttamisen avulla pääset pysyviin tuloksiin.

Teksti:
Elisa Hurtig
Kuvat:
Bulls

Unohda ihmedieetit ja pikalaihdutukset. Hitaan laihduttamisen avulla pääset pysyviin tuloksiin.

1. Älä retkahda kaalisoppaan

Pikadieetin jälkeen tavoitehousut mahtuvat nopeasti jalkaan. Kukaan ei kuitenkaan jaksa sinnitellä loppuelämäänsä kitukuurilla, ja pian farkkusi alkavat taas kiristää. Silloin, kun pudotat painoa hitaasti, ehdit tottua uusiin elintapoihin rauhassa. Kun haluat painosi hallintaan pysyvästi, myös tehtyjen elintapamuutostesi on oltava pysyviä. Pysyvien muutosten vakiintumiselle taas pitää antaa aikaa useita kuukausia, mitä nopea laihdutus ei takaa. Harva meistä omaksuu uudet tottumukset viikossa, etenkin, jos ne poikkeavat suuresti edellisistä.

Lue myös: Pasta ei lihotakaan ja 3 muuta ruoka-ainetta, joita olet vältellyt turhaan

2. Ota olut, nauti elämästä ja unohda nopea laihdutus

Kukapa jaksaisi pupeltaa päivästä toiseen salaatinlehtiä ja raejuustoa. Siksi painon pudottamisen aikanakin pitää voida nauttia elämästä – myös syömisen tai juomisen muodossa. Kun ajattelet laihdutusta rentona painonhallintana, siihen mahtuu silloin tällöin myös jälkiruoka tai pari saunakaljaa.

Voit pitää projektistasi myös lomaa, jos se piristää sinua. Alakuloisena harva jaksaa laihduttaa. Jos taas lomapäivät saavat aikaan morkkiksen, jätä ne väliin.

3. Keho roikkuu vararenkaissaan

Vaa’an lukeman pieneneminen ja laihtuminen eivät ole sama asia. Usein silloin, kun muuttaa elintapojaan ja vähentää syömistään, luvut vaa’alla vilistävät nopeasti alaspäin – aluksi. Se johtuu siitä, että elimistöstä poistuu nestettä. Se ei ole kuitenkaan vielä laihtumista eli rasvan vähenemistä. Kun kevyemmät elintavat jatkuvat pidempään, rasvakin palaa ja alkaa varsinainen laihtuminen.

Ihan kuin meillä ihmisillä, elimistölläkin on taipumusta pitää kiinni saavutetuista eduista, eli tässä tapauksessa vararavinnosta, jopa useita kuukausia. Päivän parin kevyet syömiset eivät vielä laihduta. Aineenvaihduntasysteemimme tarkkailee energiatasapainoa viikkojen ja jopa kuukausien ajan. Myös tämän vuoksi hidas ja maltillinen painonpudotus tuo pysyvämpiä lukemia.

4. Älä laske kaloreita

Kaloreiden laskeminen on tylsää. Käytä mieluummin vaikka aiempaa pienempää ruokalautasta ja isompaa vesilasia.

Jos energiansaannin vähentäminen tuntuu pelkältä kieltäytymisten ketjulta, mieti homma kokonaan uusiksi: lisää ateriakertoja, syömisen säännöllisyyttä, kasvisten käyttöä ja liikuntaa.

Lue myös: Kalorikikkailu ei kannata – 5 syytä luopua haitallisesta tavasta laskea päivän kaloreita

5. Luovu rasvasta, älä lihaksista

Kun paino putoaa hitaasti, on lihaskudoksen säästäminen helpompaa kuin nopeissa kuureissa. Vaikka liikunta ei yksinään laihduta, se nopeuttaa painon putoamista ja ehkäisee lihasmassan menetystä. Lihakset kuluttavat enemmän kaloreita kuin kehon rasva, jopa silloin kun makaat sohvalla. Hitaalla liikunnalla, kuten kävelyllä ja pyöräilyllä, poltat rasvaasi. Voimaharjoittelulla säilytät, tai jopa kasvatat, lihasmassaasi.

6. Uusi elämä alkaa nyt

Oletko kärsimätön ja katoaako motivaatiosi, jos paino putoaa hitaasti? Älä mieti painon pudottamista kuurina, vaan ajattele, että elät ensimmäisestä päivästä lähtien uutta elämää. Sutaise huuliisi kirkkaanpunaista huulipunaa tai hanki heti aluksi uudet korvikset. Olet sen ansainnut: olethan aloittamassa uutta elämää.

Vaikka pudotetut grammat matelisivat vaa’alla, kiinnitä huomiosi siihen, miten sinulla on enemmän energiaa liikkumiseen tai siihen, kuinka ihosi hehkuu yhtäkkiä lisääntyneen ulkoliikunnan ansiosta.

Muista myös, että elämäsi ongelmat eivät ratkea sillä, että sinä hoikistut. Yllättävän moni alkaa laihduttaa ajatellen, että hoikistuminen ratkaisee asioita ja muuttaa elämän. Se on harhaluulo. Hoikistuminen tuo kevyemmän olon, ja terveyteen liittyvät asiat voivat kohentua, mutta uutta työpaikkaa, puolisoa, vahvaa itsetuntoa tai onnellisempaa elämää se tuskin tuo mukanaan. Ala tavoitella kaipaamiasi asioita muilla konsteilla jo tänään.

Lue myös: Patrik Borg neuvoo, miten painoa pudotetaan pysyvästi ilman dieettiä: ”Syömisestä on tullut liian vaikeaa”

7. Unohda kalenteri

Nopea laihdutus johtaa yleensä hetken päästä liikakilojen palaamiseen, kun elämänmuutos on vain hetkellinen. On normaalia, että paino putoaa joinain viikkoina enemmän, ja välillä tulee eteen aikoja, jolloin se jumittaa pitkään samoissa lukemissa. Älä aseta tiukkaa aikataulua tai päätä etukäteen, että mahdut paria kokoa pienempään mekkoon juhlissa, jotka pidetään parin kuukauden kuluttua. Jos mekko puristaakin juhlapäivän aamuna, sinua alkaa harmittaa ja motivaatiosi lopahtaa.

Joku voi pitää repsahduksena jopa yhden viattoman omenapiirakkapalan syömistä työkaverin synttäreillä, kun on päättänyt visusti olla herkuttelematta seuraavat puoli vuotta. Jos repsahduksia tulee, mieti, vaaditko itseltäsi liikaa heti ja onko nopea laihdutus realistista. Vai eikö laihduttamiseen ole sittenkään riittävän hyvää syytä? Miksi haluat ylipäätään laihduttaa?

8. Piilota puntari

Tavoitepainon sijaan mieti tavoitteet käyttäytymisenä: miten toimit toisin kuin ennen. Jos laadit tarkkoja painolukematavoitteita, voit pahimmillaan intoutua tavoittelemaan jotain tiettyä kilomäärää keinoja kaihtamatta. Siinä voi astua sudenkuoppaan: Jippii! Tavoite saavutettu, nyt voin palata vanhoihin tapoihin! Siinä sitä sitten ollaan taas jojoilemassa.

Vaaka on muutenkin huono mittari: voit painaa tismalleen saman verran kuin ennen, mutta mahdut kokoa pienempiin farkkuihin, koska kehosi on kiinteytynyt ja lihasta on enemmän.

Muista sekin, ettei omenasta tule päärynää tai päinvastoin. Et voi uhmata kehon muotoa, johon perimä vaikuttaa voimakkaasti. Perimä määrää ensisijaisesti, kertyykö rasva pääasiassa vatsaonteloon vai alavartaloon. Vyötärölihavilla, kutsutaan heitä nyt vaikka omenoiksi, vatsaontelon sisällä oleva rasvakudos häiritsee aineenvaihduntaa ja aiheuttaa sairauksia. Tosin heidän onnekseen juuri sieltä rasva palaa selvästi tehokkaammin kuin ihon alta. Monilla rasvaa kertyy myös maksaan, josta se laihduttaessa poistuu vielä liukkaammin. Sen sijaan alavartalossa ja reisissä rasvakudos istuu tiukemmassa kuin muualla ihon alla.

Lue myös Kotiliesi.fi: Hanna Partanen muistuttaa painonsa tarkkailijoita: ”Vaaka ei ole onnellisuusmittari”

9. Ota kuva itsestäsi

Unohda laihduttajia vaivaava itsekriittisyys. Jos kovasta työstä ja vaa’an muuttuneista lukemista huolimatta et näe tuloksia peilissä, ota kamera avuksi. Punnitsemisen sijaan ota itsestäsi kuva alusvaatteissa kerran kuussa, ja vertaile kuvia keskenään. Mieli tulee jälkijunassa pudotettuihin kiloihin nähden. Siksi moni onnistujakin saattaa pitää itseään edelleen ylipainoisena, vaikka kaikki mittarit osoittaisivat toisin.

Lue myös: Painoindeksilaskuri: Laske oma painoindeksisi – laskurimme kertoo, onko sinulla ylipainoa ja mitä tuloksesi tarkoittaa

10. Kuvaa ateriasi

Vaikeinta on painon pitäminen uusissa lukemissa. Elimistö sopeutuu muuttuviin tilanteisiin pienellä viiveellä, mutta myös ihmisen mielen ja tahdonvoiman pitää sopeutua uuteen. Kuka tahansa lihoo, jos alkaa taas syödä enemmän kuin kuluttaa. Hitaassa laihduttamisessa on se etu, että projektin aikana ehtii vähitellen tottua koko ajan pienenevään kalorimäärään.

Jos et ole varma, ovatko uudet elintapasi tarpeeksi hyvät, kuvaa kaikki ateriasi kuukauden ajan. Kuva kertoo enemmän kuin aivot muistavat.

Asiantuntijoina ravitsemusasiantuntija FT Päivi Söderholm ja psykologi, psykoterapeutti Susanna Angle, professori ja sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki

X