Laihdutus

Tehoavatko laihdutusvalmisteet ja 11 muuta kysymystä laihdutusvalmisteista – asiantuntija vastaa

Erilaisia laihdutusvalmisteita on myynnissä yhä enemmän. Onko niistä oikeasti apua?
13.1.2018 Teksti: Riina-Maria Metso Kuvat: iStock

1. Millaisia laihdutusvalmisteita apteekeissa myydään, apteekkari, farmasian tohtori Sari Westermarck?

Apteekeista löytyy ateriankorvikkeita ja laihdutusvalmisteita. Ateriankorvikkeet ovat keittoja ja patukoita, joista saa vain vähän kaloreita ja jotka antavat kylläisyyden tunnetta. Esimerkiksi keittomuotoinen ateriankorvike on lämmin kuitupitoinen ateria, joka vie näläntunteen ja jonka jälkeen vatsa tyhjenee hitaasti. Kuidun lisäksi proteiini tuo kylläisyyden tunteen.

On myös valmisteita, jotka vähentävät kalorien saantia esimerkiksi hiilihydraateista, rasvasta ja sokerista. Lisäksi apteekeissa myydään reseptivapaata laihdutuslääkettä, joka vähentää ravinnossa olevan rasvan imeytymistä elimistöön.

Lääkkeen käyttö vaatii farmaseutin tai proviisorin neuvonnan apteekissa, ja sitä voidaan tarjota vain tietyt kriteerit täyttävälle asiakkaalle.

2. Laihduttavatko tuotteet oikeasti?

Apteekissa myytävät tuotteet auttavat laihduttamisessa hyvään alkuun, mutta eivät yksin riitä laihtumiseen. Tärkeintä on liikunnan ja ravinnon muuttaminen pysyvästi normaalipainoa tukeviksi. On tärkeää, että ruokavalio on kuitupitoinen ja siinä on paljon kasviksia ja hedelmiä.

Laihtumista toivovan pitäisi syödä mieluiten useita pieniä aterioita ja juoda vettä pari litraa päivässä. Suosittelen myös aina kolmea vähintään puolen tunnin liikuntakertaa viikossa ja vähintään seitsemän tunnin yöunia. Kun nämä asiat ovat kunnossa ja laihdutusvalmisteita käyttää ohjeiden mukaan, niillä saa hyvän startin painonpudotukseen.

3. Mihin laihdutustuotteiden teho perustuu?

Ateriankorvikkeilla paino alkaa pudota, koska ruoka sisältää vähemmän kaloreita kuin ennen.

Laihdutusvalmisteet puolestaan estävät ravintoaineiden imeytymistä, jolloin ruoasta saatavien kaloreiden määrä vähenee. Tuotteet pitävät myös verensokeria tasaisena, jolloin makeanhimo vähenee.

Reseptivapaata laihdutuslääkevalmistetta käytettäessä ravinnon rasva poistuu elimistöstä imeytymättä. Jos ravinnossa ei ole rasvaa, lääkkeestä ei ole apua.

4. Sopivatko kaikki laihdutustuotteet kaikille?

Eivät. Yleensä laihdutusvalmisteet on tarkoitettu yli 18-vuotiaille, eivätkä ne sovi raskaana olevalle tai imettävälle.

Myös reseptivapaa laihdutuslääke on tarkoitettu yli 18-vuotiaille. Sen käyttäjän painoindeksin on oltava vähintään 28, ja sitä käytetään vähärasvaisen ja vähäkalorisen ruokavalion lisänä. Sekään ei sovi raskaana olevalle tai imettävälle, ja sitä käyttäessä on tärkeää huolehtia samalla riittävästä vitamiinien saannista.

5. Kuinka nopeasti valmisteilla voi saada tuloksia?

Jo viikossa, jos muuttaa samalla myös ruokavaliotaan ja liikuntatottumuksiaan. Ensimmäisenä elimistöstä poistuu nestettä, mutta painon laskeminenkin lähtee nopeasti käyntiin.

Se, pysyykö saavutetussa painossa, on kiinni omasta päätöksestä. On tärkeää huolehtia terveellisistä elintavoista laihtumisen jälkeenkin. Useimmiten painonpudotus tuo niin hyvää mieltä, että uusia ruokailutottumuksia ja liikuntaa jatkaa mielellään.

6. Laihtuuko tuotteiden avulla liian nopeasti?

Laihtuminen edistyy sopivalla tahdilla, kun tuotteita käyttää annostusohjeiden mukaisesti. Sopiva laihtumisnopeus on puolesta yhteen kiloon viikossa riippuen siitä, paljonko ylipainoa on. Kun paino putoaa tasaisella nopeudella, se myös helposti pysyy normaalilukemissa.

7. Kuinka pitkään laihdutusvalmisteita kannattaa käyttää?

Tuotteita voi käyttää painonhallinnan tukena niin pitkään, kunnes paino on saatu normaaliksi.

Ainoastaan lääkevalmistetta ei pidä käyttää yli kuutta kuukautta. Muita valmisteita voi turvallisesti käyttää niin pitkään kuin haluaa. Esimerkiksi ateriankorvikkeissa on vitamiineja ja kivennäisaineita, joten niillä voi hyvin korvata lounaan tai välipalan. Tärkeintä on tietysti saada ruokavalio vähäkalorisemmaksi ja arjen elintavat tukemaan normaalipainoa.

8. Ovatko luonnolliset laihdutusvalmisteet turvallisempia kuin teolliset?

Paras ja luonnonmukaisin tapa laihtua olisi tietysti se, että söisi vähäkalorista, kuitupitoista ruokaa ja liikkuisi. Laihdutusvalmisteet ovat kuitenkin turvallisia väliaikaisesti ja annostusohjeiden mukaan käytettyinä.

9. Ovatko laihdutusvalmisteet kehittyneet?

Ainakin ateriankorvikkeiden maut ovat parantuneet. Nyt valmistajat kuuntelevat myös kuluttajien toiveita. Nykyisiin valmisteisiin on lisätty paremmin myös vitamiineja.

10. Ovatko laihdutustuotteet kalliita?

Ateriankorvikkeet maksavat 2–3 euroa per keitto tai patukka. Reseptivapaan laihdutuslääkkeen kuukausiannos maksaa noin 40 euroa. Rasvan imeytymistä estävän laihdutusvalmisteen kuukausiannos maksaa noin 70 euroa ja rasvan, sokereiden ja hiilihydraattien imeytymistä estävän valmisteen kuukausiannos vajaa 100 euroa.

11. Mitä sivuvaikutuksia valmisteilla on?

Ravintoaineiden imeytymistä estävä valmiste vähentää ravintoaineiden pilkkoutumista, ja ruoka siirtyy vähemmän pilkkoutuneena suolistoon. Se voi aiheuttaa vatsanväänteitä. Laihdutuslääkettä käyttäessä rasva ei imeydy, ja se voi tulla elimistöstä ulos rasvaripulina.

Apteekeissa myytävät tuotteet ovat turvallisia, kun niitä käyttää annostusohjeiden mukaan. Farmaseutit ja proviisorit ovat asiantuntijoita, joilta kannattaa kysyä neuvoa.

12. Auttavatko vitamiinit ja hivenaineet laihtumisessa?

Monivitamiinivalmistetta on hyvä käyttää, mutta mikään yksittäinen vitamiini tai hivenaine ei varsinaisesti auta laihtumaan. Esimerkiksi kromista makeannälän hillitsijänä ei ole todistettua faktatietoa.

Liikaa luvattu?

Laihdutustuotteita on netti pullollaan, mutta voiko niiden lupauksiin luottaa?

Ravintolisät ja luontaistuotteet rinnastetaan lainsäädännössä ravintovalmisteiksi, joten niitä ei tutkita samalla tavoin kuin lääkkeitä. Useat lääkärit ja asiantuntijat ovat esittäneet huolensa, että laihdutustuottaita markkinoidaan katteettomilla lupauksilla, sillä tutkimusnäyttö tuotteiden tehosta usein joko puuttuu tai on vähäistä.

Netistä ostettuihin laihdutustuotteisiin pätevät samat riskit kuin muihinkin valvomattomiin tuotteisiin. Apua ostoksen turvallisuuden pohdintaan antaa muun muassa Elintarvikeviraston julkaisema opas Onkohan tämä humpuukia? 

Lähteenä mm. Duodecim