Jopa yhtä paljon sokeria kuin 100 grammassa karkkia – varo näitä sokeriansoja
Moni osaa varoa näkyvää sokeria, mutta harva tulee ajatelleeksi, millaisia sokeripommeja vaikkapa viinirypäleet, proteiinipatukka ja saaristolaisleipä ovat. Listasimme 10 piilosokerin lähdettä.
Moni osaa varoa näkyvää sokeria, mutta harva tulee ajatelleeksi, millaisia sokeripommeja vaikkapa viinirypäleet, proteiinipatukka ja saaristolaisleipä ovat. Listasimme 10 piilosokerin lähdettä.
Ennen sokeria ripoteltiin puuron päälle ja sekoitettiin kahvin joukkoon. Näistä tavoista moni on luopunut. Nyt sokeria saadaan tuotteista, joista sen olemassaoloa ei aina päälle päin huomaa, vaikkapa limsoista.
Lue myös Kotiliesi.fi: Ravitsemusasiantuntija vastaa: Onko tumma sokeri terveellisempää kuin valkoinen sokeri?
1. Mehu
Juo tuoremehua korkeintaan lasillinen päivässä. Se voi sisältää jopa 20 g sokeria. Vaikka mehu olisi hedelmistä puristettu, siitä puuttuvat hedelmän kuidut. Siksi mehu nostaa veren sokeripitoisuutta mutta ei tuota kylläisyyden tunnetta. Hedelmät kannattaa nauttia hedelminä, juomat juomina.
2. Jäätee
Valmiit jääteet ovat silkkaa sokerilimua. Valmista juoma itse, äläkä lisää siihen sokeria.
3. Smoothie
Vaikka smoothieta ei olisi makeutettu sokerilla, siinä on sen sisältämien hedelmien sokeri tiivistetyssä muodossa. Kun haluat kartella sokeria, tee smoothiesi itse ja laita siihen muitakin kuin makeimpia hedelmiä, esimerkiksi marjoja tai salaattia ja muuta vihreää. Heitä joukkoon myös jotakin proteiinipitoista, sillä proteiini lisää kylläisyyden tunnetta ja tasapainottaa veren sokeria.
Lue myös: Vihersmoothie voi lihottaa – Lue, mitkä muut superfoodit sisältävät paljon kaloreita
4. Hedelmät
Makeissa hedelmissä on paljon hedelmän omia sokereita. Esimerkiksi rasiallisessa viinirypäleitä on saman verran sokeria kuin 100 grammassa karkkia. Toki banaani on parempi vaihtoehto välipalaksi kuin suklaapatukka. Vatsaansa ei kannata täyttää pelkillä hedelmillä, 2–3 eri väristä hedelmää päivässä riittää.
5. Mysli ja murot
Sokerimurot ja muromyslit kannattaa ilman muuta unohtaa. Terveelliseksi tuotteen voi katsoa, jos sen sokerimäärä on alle 20 g / 100 g.
6. Proteiinipatukka
Patukoissa käytetään usein vaihtoehtoisia makeuttajia, kuten oligofruktoosia. Niitä ei ole järkevää syödä kovin paljon.
7. Jogurtti
Makeutettu jogurtti ei missään tapauksessa kuulu aamupalalle, se on pikemminkin jälkiruoka. Jogurttiannosten sokerimäärät vaihtelevat 8–20 gramman välillä. Valitse mieluummin luonnonjogurttia ja lisää joukkoon marjoja ja hedelmiä. Tai sekoita makeutettua ja maustamatonta jogurttia keskenään.
8. Saaristolaisleipä
Leivän maku tulee sokerista ja siirapista. Saaristolaisleipä ei kuulu jokapäiväiseen ruokavalioon mutta sopii satunnaiseen herkutteluun.
9. Rusinat ja kuivatut hedelmät
Raakakakkuja ja erilaisia energiapatukoita markkinoidaan terveellisinä, koska niiden valmistuksessa on käytetty vaikkapa rusinaa, taatelia tai viikunaa. Niissä on kuitenkin tiivistettyä sokeria, joka käyttäytyy elimistössä täsmälleen samoin kuin lisätty sokeri. Taateli siis ei ole verensokerin kannalta parempi vaihtoehto kuin suklaa. Pitkälle lenkille raakapatukka toki sopii energianlähteeksi.
10. Ketsuppi, sinappi ja maustekastikkeet
Aikuinen tuskin käyttää ketsuppia liikaa, mutta lasten ruokailussa sitä voi kulua paljonkin. 15 gramman turaus sisältää noin 3 grammaa eli yli sokeripalan verran sokeria. Myös erilaiset mauste- ja valmisateriakastikkeet, kuten sweet chili sauce, sisältävät usein reilusti sokeria.
Lähde: ravitsemusterapeutti Anette Palssa
Kommentit
Ihmettelin tuota hedelmiä tuolla listassa. Ei kyllä ole minkään asiallisen ravitsemusasiantuntijan laatima lista – ensinnäkin hedelmissä on painoonsa nähden melko vähän sokereita ja toiseksi se on se lisätty sokeri, ei hedelmien luontainen sokeri, jota on suositeltu välttämään. Esim. WHO korostaa suosituksessaan, että hedelmien syöntiä ei sokerin pelossa tulisi välttää. Hedelmien syönti pidentää elinikää, vähentää verenpainetta jne.
Ja paljonko banaaneja pitää syödä saadakseen päivän kalorit? Ja paljonko karkkia tai mehua? Pitäisi jo kertoa jotakin.
Kommentit
On nämä hauskoja varo sitä ja tätä ruokaa jutut.
Aivsn varmasti hedelmien sokeri / hedelmät on terveempi vaihtoehto kuin sokeri, karkit ja suklaa.
Painon kanssa jojoilevat syövät vääriä tuotteits ja enemmän kuin kuluttaa.
Helppoa kuin heinänteko katsoa, mitä dinne vatsaansa mättää.
Ihmettelin tuota hedelmiä tuolla listassa. Ei kyllä ole minkään asiallisen ravitsemusasiantuntijan laatima lista – ensinnäkin hedelmissä on painoonsa nähden melko vähän sokereita ja toiseksi se on se lisätty sokeri, ei hedelmien luontainen sokeri, jota on suositeltu välttämään. Esim. WHO korostaa suosituksessaan, että hedelmien syöntiä ei sokerin pelossa tulisi välttää. Hedelmien syönti pidentää elinikää, vähentää verenpainetta jne.
Ja paljonko banaaneja pitää syödä saadakseen päivän kalorit? Ja paljonko karkkia tai mehua? Pitäisi jo kertoa jotakin.
Onpa ainakin asiatunteva kommentti tullut aikanaan – ei taida olla mitään asiaan kuuluvaa koulutusta kommentoijalla?
Tuossa jutussa on nimenomaan varoitettu turhan runsaasta hedelmien käytöstä, koska niillä saa sokerit kyllä kohoamaan – vaikkei lisättyä sokeria olekaan!
Toivottavasti moderaattorilla jatkossa olisi mahdollisuus karsia asiattomat kommentit näistä keskusteluista – sellaiseksi toki voi joku ymmärtää tämänkin viestin 🙂
Ajattelin ihan samaa. Hedelmien sokerista varoittelu tuntuu hölmöltä, jos 500g rasiassa on yhtä paljon sokeria, suojaravintoaineiden lisäksi, kuin 100g karkkia. Samoin taatelit, joista saa minua vitamiineja ja kivennäisiä, kuitua ym.
>Patukoissa käytetään usein vaihtoehtoisia makeuttajia, kuten oligofruktoosia. Niitä ei >ole järkevää syödä kovin paljon.
Oligofruktoosi on prebiootti, imeytymätön kuitu, joka ylläpitää tervettä suolistofloraa nykytietämyksen valossa.
Eli pitäisikö kenties tarkentaa, että ei niin terveiden, ei tule syödä kuitua.
Olen tässä muutaman kuukauden sisällä laihdutellut viitisen kiloa (ns. normaalipainon sisällä), ja yhtään minkäänlaista sokeria en ole vältellyt. Normaalissa elämässä ei rasiallinen rypäleitä vaikuta mihinkään, eikä edes se karkkipussi. Täysin höpöhöpöä sitä paitsi puhua samassa lauseessa karkkien ja hedelmien sokereista – itsestään selvää että toinen on ihmiselle hyväksi ja toinen ei.
Pää pensaaseen tällä neuvojalla.
Hedelmät ja marjatkin on aina terveellisempiä kokonaisina syötyinä kuin mikään karkki ja pelkkään valkeaan sokeriin vertaaminen.
Monipuoliseen ravitsemukseen kuuluu em. kohtuudella, monet vitamiinit, hivenaineet, kuidut ym. saat niistäkin.
Jätä valkea sokeri kokonaan, kovat rasvat ja suolakin minimiin niin olet jo oikeilla jäljillä.
Punaisen lihan vaihdat vaaleisiin ja kalaan ja lisäät kasvisruoan osuutta joka pvälle.
Täysjyväviljoja ja kokojyväleipää.
Kaikki ylimakeat valkeat jauhojen kera Leivontaohjeet juhlapäiviin ja niistäkin rasvat juoksevia, sokerimäärät surutta puoliksi ja kermat ym. kevennettyinä rahkalla, juustolla jne.
Helppoa kuin heinänteko pysyä aina normaalipainossa, hyvässä kunnossa ja lisäksi säännöllisesti ulkona liikkumalla.
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous