Hyvinvointi

Laita puhelin hetkeksi syrjään ja pidä somepaasto: 5 välitöntä positiivista vaikutusta

Olemme nykyään pitkälle riippuvaisia älypuhelimistamme ja sosiaalisesta mediasta. Niissä on monia hyviä puolia, mutta ongelmia syntyy, kun somepäivitykset alkavat häiritä oikeaa elämää.

Teksti:
Anniina Nirhamo
Kuvat:
Istock

Olemme nykyään pitkälle riippuvaisia älypuhelimistamme ja sosiaalisesta mediasta. Niissä on monia hyviä puolia, mutta ongelmia syntyy, kun somepäivitykset alkavat häiritä oikeaa elämää.

Jos sosiaalinen media hallitsee sinua eikä toisinpäin, älypuhelimen kanssa vietettyä aikaa voisi olla syytä vähentää. Monen mielestä pieni somepaasto tai jopa kokonaan somesta luopuminen on vapauttavaa ja rentouttavaa. Tässä viisi syytä, miksi sinunkin kannattaisi olla useammin offline.

1. Alat kommunikoida läheistesi kanssa henkilökohtaisemmin

Jos jakaa kaikki pienet ja suuret kuulumiset sosiaalisessa mediassa, paljon ei jää enää kerrottavaksi kasvokkain. Miksi läheisten kanssa tarvitsisi soitella tai tekstailla, jos tiedätte jo somen perusteella, mitä toistenne elämässä on meneillään? Henkilökohtainen yhteys ystäviin jää helposti puuttumaan.

Jos julistat suuret uutisesi, kuten kihlauksesi tai raskautesi, ensimmäisenä Facebookissa, sen näkee samaan aikaan sekä bestiksesi että vanha luokkakaverisi, jota et ole nähnyt kahteenkymmeneen vuoteen. Toiset ihmiset ovat syystä läheisempiä kuin toiset, ja he ansaitsevat olla mukana elämässäsi henkilökohtaisella tasolla.

Entä aika, jonka vietämme läheistemme kanssa puhelimet kourassa? Lähettelemme toisillemme jatkuvasti hauskoja kuvia tai kiinnostavia linkkejä, jopa ollessamme samassa tilassa. Kun tapaat ystäviäsi tai vietät aikaa perheesi kanssa, laittakaa välillä puhelimet sivuun niin huomaatte, kuinka paljon sosiaalinen media vaikuttaa ajatteluumme ja kommunikointiimme.

10 asiaa, joista tiedät seurustelevasi someaddiktin kanssa

2. Välität vähemmän siitä, mitä muut ajattelevat sinusta

Sosiaalisessa mediassa luomme jatkuvasti itsestämme sellaista kuvaa, jollaisena tahdomme muiden meidät näkevän. Siivoamme sotkut pois kuvista ja pyyhkäisemme filtterin silottamaan kasvomme. Tykkäykset ja kehut tuntuvat hyvältä, joten haluamme niitä lisää ja yritämme olla paras versio itsestämme.

Some saa meidät vertailemaan itseämme muihin, koska sen perusteella vaikuttaa, että kaikkien muiden elämä on hienompaa kuin oma tylsä arki. Se saa meidät myös arvostelemaan herkästi muita. Kaikki tämä tuottaa epävarmuutta.

3. Astut ulos omasta kuplastasi

Olemme tulleet teknologiasta riippuvaisiksi uutisten ja viihteen lähteenä. Kaikki voidaan tarjota puhelimen kautta teksteinä, kuvina ja videoina omalta kotisohvalta koettuna, mutta se passivoittaa. Oikealla maailmalla olisi meille vielä enemmän tarjottavaa.

Seuraamme sosiaalisessa mediassa sellaisia ihmisiä ja yrityksiä, jotka kiinnostavat meitä ja jotka ovat saman mielisiä kuin me itse. Tästä syntyy suuri somekupla, jossa unohdamme helposti, että maailma on täynnä myös paljon muuta.

Sovellukset myös tuntevat meidät paremmin kuin tajuammekaan. Ne tietävät, mistä pidämme ja mitä haluamme – ja osaavat käyttää sitä hyväksi. Facebook-feedimme värittyy sen mukaan, mitä mainostajat ja algoritmit meille tarjoavat.

4. Alat elää enemmän tässä hetkessä

Sosiaalisen median kautta me ikään kuin esitämme itseämme sen sijaan, että eläisimme hetkessä. Jos mietimme koko ajan, olisiko tässä tilanteessa ainesta somepostaukseen, saatamme jättää huomaamatta monia muita asioita ympärillämme. Sen sijaan että ottaisit koko ajan kuvia, keskity välillä havaitsemaan ympäristöäsi ja nauttimaan maisemasta, auringonlaskusta tai ruoastasi vain silmilläsi.

Erityisesti läheisten seurassa vietetystä ajasta tulee paljon laadukkaampaa, kun puhelimet jätetään syrjään. Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin se, että yrität jutella ystävällesi, ja sen sijaan että hän keskittyisi sinuun, hän lukee jonkun toisen Facebook-päivitystä.

5. Saat enemmän aikaa

Sosiaalinen media voi olla aikamoinen aikasyöppö. Mieti, miten paljon lisää aikaa saat arkeesi, kun rajoitat puhelimen selaamista. Sen sijaan voit lisätä arkeesi uusia rutiineja, esimerkiksi kahdenkymmenen minuutin meditointihetken tai happihyppelyn ulkona.

Lähteet: Unwritten, Well and good

Lue myös:

10 asiaa, joista tiedät seurustelevasi someaddiktin kanssa

Toimittaja selvitti, vuotaako Instagram kuvia mainostajille – Asiantuntija: ”Olet kiinnostavampi kuin kuvitteletkaan”

6 vinkkiä, joiden avulla pääsee eroon some-kateudesta

Kaarina Hazardin kolumni: Tiivistäkää kuplaanne!

X