Hyvinvointi

Laitepilates – Ellien toinen treenikerta ja ryhtianalyysi

Teksti:
Anna.fi

Toinen treenikertamme laitepilateksen parissa oli tasan viikon päästä ensimmäisestä kerrasta. Aloitimme tällä kertaa tunnin ryhtianalyysillä. Siitä olikin paljon hyötyä, koska nyt tiedämme, mihin kohtiin kehossa tulee erityisesti kiinnittää huomiota.

Pinja ja Sampo

Ohjaajamme Sampo Idstam arvioi jokaisen ryhdin vuorollaan. Saimme myös hyviä vinkkejä siihen, miten omaa ryhtiä voisi parantaa ja selityksen siihen, miksi joku kohta on huonosti. Ryhtianalyysien jälkeen pääsimme varsinaiseen treeniin Reformer-laitteilla.

Tunti alkoi jo edelliseltä kerralta tutulla jalkaliikkeiden sarjalla. Sitten pääsimme vatsalihasten pariin. Toisella kertaa liikkeet eivät olleet enää tunntustelevia, vaan pääsimme tekemään sarjoja jo kunnon vastuksilla.

Jalkaliike: jalat koukussa
Jalkaliike: jalat ojennettuna

Hanna

Sampo mainitsi ensimmäisellä kerralla analysoivansa automaattisesti asiakkaidensa kehotyypit ja mitä kehitettävää heillä olisi. Tämä jäi minulle mieleen ja nyt toisen kerran aluksi oli pakko pyytää analyysi omasta kehosta. Sampon ryhtianalyysi oli aika karua kuultavaa, vaikka tiesinkin entuudestaan, että ryhti on kehno. Analyysi alkoi jalkapohjista, sillä melkein kaikki kuulemma nykyään seisovat paino liikaa kantapäillä. Polviin tarvitsin lisää joustoa. Lantio minulla oli kohtuullisen hyvällä mallilla, mutta alaselästä puuttui notkoa. Yläselkä taas oli liian suorassa, mutta hartiat ovat koneen edessä istuessa valahtaneet etukenoon. Pää on liian edessä ja leukaa pitäisi muistaa vetää taaksepäin.

On siinä muistamista ihan vaan, että osaisi seistä kunnollisesti! Otin kuitenkin heti samana iltana Sampon opit käyttöön jousiammuntatreeneissä. Kun olin asetellut kaikki osaseni oikeisiin paikkoihin, tuntui ampuminen jotenkin ihmeen helpolta. Nyt olen yrittänyt muistella ohjeita esimerkiksi raitiovaunua odotellessani.

Reformer-laitteella jalkatreeni meni jo tuttuun tapaan. Nyt saimme kuitenkin kokeilla esimerkiksi satasta, joka oli minulle tuttu jo lukemattomilta mattotunneilta. Se tuntui kuitenkin tosi erillaiselta laitteessa tehtynä, sillä hihnoista sai liikkeeseen jotenkin lisää tukea. Olen tottunut kääntämään kämmeniä hengityssuunnan vaihtuessa, mutta hihnat käsissä se ei ollutkaan niin helppoa.

Satanen koukistetuin jaloin

Satanen Reformerilla

Pinja

Huomasin, että minun oli paljon helpompi hallita liikkeiden tahtiin tehtävää hengitystä tällä toisella kertaa. Vaikka vieläkin pari kertaa sekosin rytmissä ja unohdin välillä kokonaan keskittyä hengitykseen, yleisesti ottaen hengitys liikkeiden tahtiin sujui jo paljon luontevammin.

Sampo teki meille kaikille heti alkuun ryhtianalyysin, jossa omalla kohdallani ilmeni, että seisoessani varaan painon pääosin kantapäilleni, minulla on yliojennukseen taipuvaiset polvet, ala- ja yläselän luonnolliset notkot ovat hieman liikaakin notkolla ja pääni on hieman liian edessä. Sampo korjasi asentoni oikeaksi eli sellaiseksi, jota kohti minun pitäisi alkaa itse työskennelllä. Mutta jos korjaan vain yhden virheen, muut kohdat eivät palaudu, vaan koko ryhti pitää oikaista oikeaksi. Sampo neuvoi, että liialliset notkot saa korjattua helposti sillä, että vahvistaa vinoja vatsalihaksia (alaselkä) ja rintarangan ylempiä ojentajalihaksia (yläselän notko).Täytyy kyllä sanoa, että siinä asennossa, johon Sampo minut asetteli ja joka siis on minulle oikea, hyvä ryhti, oloni oli todella epänormaali: tuntui kuin olisin ollut ihan todella oudossa asennossa. Niin kauaksi olen siis hyvästä ryhdistä itseni päästänyt…

Toinen treenikerta oli myös jo paljon rankempi kuin ensimmäinen ja saimme kunnolla tuntumaa erityisesti vatsalihaksiin. Opettelimme tuntemaan ja tunnistamaan syvät vatsalihakset hengityksen ja omien käsien avulla. Sampo myös asetti joka liikkeessä selkäni alle yhden lisätuen ja pyyhkeen, jotta ylinotkoon taipuvainen yläselkäni saisi tarvittavaa tukea.

Olo tunnin jälkeen oli nyt jo ihan erilainen kuin ennen tunnin alkua. Tunsin olevani ryhdikäs ja keskivartalo tuntui mukavan tiukalta pketilta. Ystäväni kommentoi iltapäivällä, näin: ”Näytät jotenkin erilaiselta… jotenkin hyvin ryhdikkäältä”.

Pinja

Hilppa

Sampon tekemässä ryhtianalyysissä sain samoja kommentteja kuin Pinja: seisoessani varaan painon pääosin kantapäilleni, minulla on yliojennukseen taipuvaiset polvet, ala- ja yläselän luonnolliset notkot ovat hieman liikaakin notkolla ja pääni on hieman liian edessä. Kun Sampo oli asetellut minut hyvään asentoon, oli olo todella epäluonnollinen. Paljon on siis tehtävää, että ryhtini asettuisi sellaiseksi kuin sen kuuluisi olla.

Toisella treenikerralla jalkatreeni sujui jo ensimmäiseltä tunnilta tuttuun malliin. Jalkatreenin jälkeen keskityimme vatsalihaksiin. Olen aina ajatellut, että minulla on hyvä tuntuma niin pinnallisiin kuin syviinkiin vatsalihaksiini. Mitä vielä! Löysin syvät vatsalihakseni hengityksen ja omien käsien avulla aivan uudella tavalla. Tajusin harjoitusten avulla myös, mihin kohtaan korsettiani minun tulee kiinnittää huomiota, jotta ryhtini paranee.

Sampo asetti ennen selällä maaten tehtäviä liikkeitä pääni alle yhden lisätuen ja niskani alle pyyhkeen, jotta liialliseen notkoon taipuvainen yläselkäni saisi tarvittavaa tukea. Tuettuna laitteen päällä oli paljon helpompi ja mukavampi maata selällään kuin ilman tukia. Hengittäminen liikkeiden tahtiin sujui jo paljon helpommin kuin ensimmäisellä kerralla.

Lisätietoja: PilatesHelsinki

Lue myös:
Laitepilates – Ellit testaa yksilöllistä ja tehokasta treeniä

Laitepilates – Ellien kolmas treenikerta
Laitepilates – Ellien viimeinen treenikerta

X