Hyvinvointi

Laitepilates – Ellit testaa yksilöllistä ja tehokasta treeniä

Teksti:
Anna.fi

Pilates on jo tuttu juttu, mutta mitä laitepilates on? Laji on itse asiassa ollut olemassa jo hyvän tovin, mutta se on vielä Suomessa melko tuntematon. Ellien Pinja, Hanna ja Hilppa päättivät kokeilla, mistä oikein on kyse.

Reformer-laitteita PilatesHelsingin studiolla

Ensikosketus laitepilatekseen

Astuimme sateisen harmaana marraskuisena päivänä PilatesHelsingin studiolle. STOTT PILATES®-sertifioitu ohjaaja Sampo Idstam otti meidät vastaan ja kertoi ensin hieman lajin taustaa.

– Perustin PilatesHelsingin vuonna 2005, mutta minulla ei ollut silloin vielä laitteita. Kun rupesin kouluttamaan itseäni enemmän ja perehdyin syvemmin lajiin, minulle selvisi, että laitteet kuuluvat olennaisena osana pilatekseen, Sampo kertoo.

Mattotekniikka eli pilateksen harrastaminen matolla ilman laitteita on tunnetuin pilateksen muoto. Sitä voikin harrastaa vaikka kotona.

– Suomessa suurin osa pilatesohjaajista on matto-ohjaajia, joten koulutettuja laitepilatesohjaajia on vielä vähän, Sampo vahvistaa

PilatesHelsinki on erikoistunut STOTT PILATES® -menetelmään. Se on liikuntamenetelmä, jossa uusin tutkittu tieto kehon optimaalisesta toiminnasta yhdistyy perinteisen pilates-harjoittelun periaatteisiin. Harjoittelun alkuvaiheessa keskitytään keskikehoon, koska ensisijaisesti on tärkeää vahvistaa tasapainoisesti selkärankaa, lantiota ja rintakehää tukevia ja liikuttavia lihaksia sekä syventää hengitystä.

Pieniä ryhmiä tai yksityistunteja

Laitepilateksessa ryhmäkoko on hyvin pieni. Sampo ottaa studiolleen maksimissaan kuusi henkeä, sillä hänen pitää ehtiä neuvoa jokaista harrastajaa yksilöllisesti. Parhaiten lajin oppiikin ja siinä kehittyy yksityistunneilla. Sen johdosta laitepilateksesta ei ehkä koskaan tule massojen lajia, ainakaan Suomessa.

– Jos liikkeet tekee hyvin ja niihin jaksaa keskittyä, vaikutukset kehoon ovat suuria, Sampo lupaa. 

Reformer-laitteet

Pilates-harjoituslaitteista tunnetuin on Reformer, joita PilatesHelsingistäkin löytyy. Reformerissa on kiskoilla liukuva matto, joka toimii jousivastuksilla. Reformerilla voi treenata erityisesti jalkojen ja käsivarsien yhteyttä vartaloon, mutta Reformer-tunneilla haastetaan kuitenkin koko kehon hallintaa.

Reformer-laite jousineen

Kaikki selkärangan liikkeet ja suurimpien nivelten liikkeet käydään tasapainoisesti läpi jokaisella tunnilla. Harjoittelu Reformerilla sopii kaikille, koska se ylläpitää lihastasapainoa ja lihaskalvojen kimmoisuutta: jousien kiristyminen myötäilee lihaksen luonnollista työtä, joten lihaskalvot saadaan stimuloitua joustavasti.

Ellien fiilikset: Pinja

Olen harrastanut aiemmin muutaman kerran pilatesta matolla, mutta vaikka haluaisin syventyä siihen pitkäjänteisemmin, en jostain syystä jaksa käydä tunnilla esimerkiksi kerran viikossa. Ennemminkin eksyn pilates-tunnille kerran, pari vuodessa. Laitepilateksesta en ollut aiemmin edes kuullut.

Ensisilmäyksellä pilateslaitteet näyttivät melko oudoilta. Sampon opastuksella pääsin kuitenkin aika nopeasti jyvälle siitä, mitä tulee tehdä. Laitepilateksessa istutaan tai maataan laitteessa, jolloin selän ja pään saa nojata laitteen selkämykseen. Kun muun kropan saa tuettua laitteeseen, on hengitykseen ja joko käsillä tai jaloilla työskentelyyn helppo keskittyä. Samalla vatsaa täytyy muistaa koko ajan aktivoida eli vetää sisään.

Ensimmäisellä kerralla teimme tosin liikkeitä vain hyvin kevyesti, koska tarkoitus oli vain päästä lajiin sisälle. Minulta meni ensimmäinen kerta lähes täysin siihen, että keskityin hengittämään sisään ja ulos liikkeiden tahtiin. Sampon henkilökohtainen opastus ja väärien liikeratojen korjaus auttoi myös paljon. Tykkäsin!

Ellien fiilikset: Hanna

Olen harrastanut perinteistä mattopilatesta vuosien mittaan useampaan otteeseen erilaisten ohjaajien johdolla. Laitepilatesta olen halunnut kokeilla jo useamman vuoden ajan, joten olin aivan innoissani, kun vihdoin saavuimme Sampon studiolle. Olin nähnyt kuvia pilateslaitteista, mutta silti ne näyttivät ensialkuun vähän hurjilta. Varsinkin Cadillac-laite, jota emme kyllä kokeilleet, näytti keskiaikaisen kidutuslaitteen ja seksilelun risteytykseltä.

Cadillac-laite

Ensimmäisen kerran harjoitukset tutustuttivat meidät rauhallisesti Reformer-laitteeseen. Sampo selitti ihanan perusteellisesti koko ajan mitä pitää tehdä, mutta myös miksi. Varsinkin pilatesta aloittaessa on minusta tärkeää ymmärtää liikkeiden syyt, koska silloin on helpompi saada kontakti juuri oikeisiin lihaksiin, joita ei välttämättä aiemmin ole tottunut tietoisesti käyttämään.

Koska olin jo aiemmin harrastanut pilatesta, tuntui, että hengityspuoli oli jo hyvin hallussa. Liikkeetkään eivät tuntuneet liian vaikeilta ja tämän ensimmäisen kerran jäljiltä eivät lihaksetkaan vielä kipeytyneet. Jään innokkaana odottamaan seuraavia kertoja!

Ellien fiilikset: Hilppa

Jännitin hieman ensimmäistä laitepilateskertaa, sillä mielessäni laitteella tehdään uskomatonta kehonhallintaa ja venyvyyttä vaativia liikkeitä. Näin ei kuitenkaan ollut, vaan Sampon rauhallisessa opastuksessa laitepilateksen ensimmäinen kerta tuntui meditaation ja urheilun yhdistämiseltä.

Ehdottomasti haastavinta tunnilla oli liikkeiden kokonaisvaltaisuus ja sitä kautta se, että joutui keskittymään niin moneen asiaan yhtä aikaa. Ensimmäinen kerta laitepilateksessa meneekin varmasti monella (kuten minullakin!) lähinnä oikean hengittämistahdin löytymiseen erilaisissa liikkeissä.

Laitepilateksen yksi varmasti parhaita puolia on henkilökohtainen opastus. Sampo kertoikin, että ottaa kerrallaan tunnille enintään kuusi ihmistä.

Lue myös:
Laitepilates – Ellien toinen treenikerta ja ryhtianalyysi

X