Hyvinvointi

Lapsettomuus

Teksti: Verkkoklinikka

RaskaanaLapsettomuuden perustutkimukset

Lapsettomuustutkimukset voidaan aloittaa, ellei raskaus ole alkanut vuoden kuluessa ehkäisyn lopettamisesta, tai jo aiemminkin, jos tiedossa on hedelmällisyyttä heikentäviä seikkoja. Tavoitteena on ensisijaisesti selvittää, tapahtuuko ovulaatio, onko kohtu terve, ovatko munanjohtimet avoimet ja onko siemennesteen laatu riittävä. Lapsettomuuden perustutkimukset voidaan yleensä aloittaa ja pitkälle viedä avoterveydenhuollossa, mutta Suomessa yleensä varsinainen diagnostiikka ja hoitolinjojen valinta jää spesialistien vastuulle.

Tutkimukset lapsettomuudessa:

·        PAPA –koe

·        Siemennesteanalyysi

·        Hormonimääritykset

·        Ultraääni

·        Tähystys

Milloin on syytä miettiä lapsettomuustutkimuksia aikaistettavaksi?

·        Kierrot ovat epäsäännölliset

·        Nainen on ilmeisesti sairastanut sisäsynnytintulehduksen

·        Epäillään endometrioosia

·        Pahenevat kuukautis-, yhdyntä tai vatsakivut

·        Epäily endometrioomasta kaikututkimuksen perusteella

·        Kohtulöydös on poikkeava

·        Miehellä todetaan selvästi poikkeava löydös, esim. pienet kivekset

·        Sperma-analyysin poikkeava tulos

Perustutkimuksiin kuuluu myös lasta yrittävien sairaushistorian läpikäyminen ja ennen kaikkea mahdollisten sukupuolitautien löytäminen. Monet yleissairaudet, kuten diabetes, epilepsia ja suolistotaudit, esimerkiksi keliakia, voivat heikentää hedelmällisyyttä, jos niiden hoitotasapaino on huono. Sama koskee näiden tautien hoidossa käytettyjä lääkkeitä.

Päivittäinen alkoholin käyttö heikentää sperman laatua ja tupakointi ei missään nimessä kuuluu asiaan parisuhteessa, jossa yritetään saada lasta.

Mikäli sukupuolitauti löydetään, hoidetaan se pois ennen jatkotutkimuksia. Varsinkin klamydia voi kuitenkin pitkään ollessaan huomaamattomana johtaa munatorven kureutumiseen. Endometrisoosi tai esimerkiksi klamydia on voinut aiheuttaa kiinnikkeitä sisäelimiin, jolloin joskus joudutaan miettimään tähystystutkimuksia. Ultraäänellä tutkitaan tarvittaessa kohdun muoto ja rakenne eri kuukautiskierron vaiheissa. Kuukautisten muuttuminen kivuliaaksi, yhdyntäkivut ja epämääräiset vatsakivut liittyvät usein endometrioosiin ja edellyttävät jatkotutkimuksia.

Lihavuus, erityisesti keskivartalolle painottuvana, akneongelmat ja karvoituksen lisääntyminen viittaavat vahvasti munasarjojen monirakkulaoireyhtymään. Nämä löydökset edellyttävät tarkempia hormonaalisia selvityksiä. Naisilla painon vaihtelu on herkästi sidoksissa hormonituotantoon ja lapsettomuutta hoidettaessa tulisi pyrkiä pitämään paino vakaana. Ylipaino voi heikentää hedelmällisyyttä.

Tulee huomata, että yhden mahdollisen lapsettomuuden syyn löytämien ei sulje muita pois ja lapsettomuuden taustalla voi olla monen tekijän summa.

Arviolta joka viides pariskunta kärsii jossain elämänsä vaiheessa lapsettomuudesta. Useimmiten kyseessä on heikentynyt hedelmällisyys eli syystä tai toisesta raskauden alkamiseen menee keskimääräistä pitempi aika. Steriliteetti eli täydellinen kyvyttömyys saada lapsia on harvinaisempaa.

Lue lisää lapsettomuudesta

Copyright © Coronaria Media Oy

TupakointiNaisten tupakoinnissa piilee aikapommi

Suomessa poltetaan Euroopan maista vähiten, mutta keski-ikäisten ja nuorten naisten tupakoinnin lisääntyminen huolestuttaa – varsinkin kun tupakka on monella tavalla naiselle turmioksi.

Arvioidaan, että noin 14 prosenttia odottavista äideistä tupakoi ja reilut 10 000 sikiötä altistuu raskauden aikana tupakan savulle. Isät ovat myös osallisena pakkotupakoinnin kautta lapsen ja sikiön altistamiselle.

Lapsettomuus on yleistä

Tupakoinnin kautta saatavat aineet, kuten häkä ja nikotiini, aiheuttavat kaksinkertaisen keskenmenoriskin odottavalle äidille. Tupakoivalla naisella on myös merkittävästi ns. miniabortteja, jolloin raskaus keskeytyy jo ennen kuukautisten poisjääntiä. Kohdunulkoinen raskaus on tupakoivalla 2.5 kertainen tupakoimattomaan verrattuna.

Tupakointi vaikuttaa hormonitoiminnan kautta suoraan hedelmällisyyteen ja tupakoinnin lopettaminen onkin lapsettomuuden hoidon kulmakiviä. Molempien vanhempien tulee lopettaa, vaikutukset ovat myös miehelle lähes yhtä turmiolliset.

Monia vaikutuksia vauvaan

Ultraäänitutkimus ei anna mitään tietoa tupakan vaikutuksista sikiöön ellei siksi katsota pienempää kasvua. Tupakan pirullisin vaikutus onkin peruuttamattomat muutokset sikiön hermostoon joka voi näkyä oppimishäiriöinä, yliaktiivisuutena ja puutteellisina matemaattisina taitoina. Tupakointi lisää myös keskosuutta ja lapset syntyvät 150-400 grammaa alipainoisina.

Tupakoivien vanhempien lapsilla on enemmän hengitystietulehduksia ja astmaa. Vauvakoliikkia esiintyy myös enemmän. Alipainoisilla lapsilla on suurempi kätkytkuoleman vaara.

Myös kauneus kärsii

Kun muistetaan, että tupakointi lisää myös kohdunkaulan syövän riskiä nelinkertaiseksi ja vaihdevuodet tulevat 1-4 vuotta aikaisemmin, luulisi naisten kantavan myös huolta tupakan vanhentavasta vaikutuksesta.

Vaikka moni idoli, malli ja filmitähti saattaakin tupakoida, niin on osoitettu, että tupakan sisältämät kemikaalit vaurioittavat ihon solukkoa. Tämä aiheuttaa ihon kimmoisuuden vähenemistä eli ihosta tulee ryppyinen. Iho myös ohenee ja muuttuu kalpeaksi, elottoman näköiseksi.

Lopettaminen kannattaa – aina

Kevyitä tupakoita ei ole olemassa. Joissakin voi olla tervaa vähemmän, mutta häkää enemmän. Lopettamisen tulee olla täydellinen – jo 2-3 tupakkaa päivässä aiheuttaa vauvalle sekä elimistölle haittaa. Ennen lapsen yritystä olisi hyvä olla tupakoimatta 2-3 kuukautta ja luonnollisesti jatkaa tupakoimatta koko raskauden ajan. Nikotiini siirtyy lapseen myös äidinmaidon kautta ja varsinkin ennen imetystä poltettu tupakka nostaa kovasti lapsen saamaa nikotiinin määrää. Tupakointi vähentää äidinmaidon määrää ja alentaa maidon rasva- ja ravintopitoisuutta.

Jos et muuten onnistu, niin voit käyttää nikotiinikorvaustuotteita. Silloin nikotiinipitoisuudet jäävät alhaisemmaksi ja säästytään palokaasuilta. Yli puolet naisista onnistuu jättämään tupakan polton raskaaksi tultuaan. Tavoite on että kaikki onnistuisivat.

Lue lisää lapsettomuudesta

Copyright © Coronaria Media Oy

 

X