Hyvinvointi

Lempeä elämä: 10 askelta hyvinvointivallankumoukseen

Teksti:
Anna.fi

Törmään työssäni tämän tästä tilanteisiin, joissa minulta kysytään mitä syön. Koska ollaan lempiaiheeni äärellä, päädyin kirjoittamaan listan kymmenestä kulmakivestä, jotka koen omassa elämässäni tärkeimmiksi. Kaikki ei tietenkään toimi kaikille, mutta nämä niksit toimivat kenelle tahansa, kehotyypistä riippumatta.

Muutama vuosi sitten luulin vielä, että hyvinvointi tarkoittaisi sellaista tilaa, jossa keho ei ole sairas. Alettuani rakentaa omaa hyvinvointiani burnoutin jälkeen nollasta, löysin aivan uuden näkökulman. Tajusin, että hyvinvointi olikin paljon enemmän – tila, jossa energia virtaa puhtaana ja vapaana, oma keho ja mieli kulkevat käsi kädessä, ajatus kulkee itsenäisenä ja riippumattomana. Miksi kirjoitan hyvinvoinnista? Siksi, että minusta tuntuu, että olen päässyt jyvälle kovan luokan salaisuudesta, enkä malta olla hiljaa.

Vaikka lopputulokset voivat kuulosta korkealentoisilta (tosin, sitä ne myös ovat!), ovat keinot tähän salaisuuteen käsiksi pääsemiseen hyvinkin arkiset ja yksinkertaiset. Kun keho on puhdas, mielikin on puhdas. Mitä vähemmän kehossa on tukoksia, sitä kevyemmältä elämä tuntuu. Mitä enemmän omaan hyvinvointiinsa keskittyy, sitä enemmän positiivisuutta, rakkautta ja kiitollisuutta saa osakseen – ja pystyy myös jakamaan samaa ympärilleen.

1. Lisää väriä, etenkin vihreää!

Lehtivihreän tärkeyttä ruokavaliossa ja sen kehoa puhdistavana elementtinä ei voi liikaa alleviivata. Hapan keho on tukkoinen ja helposti sairastuva, kun taas emäksinen elimistö pysyy freesinä ja sulavaliikkeisenä niin sisäisesti kuin ulkoisestikin. Kehon puhdistus onnistuu yksinkertaisella tavalla: jättämällä vähemmäksi happamoittavia elementtejä (sokeri, valkoinen vehnähöttö,  teollisesti käsitelty maito, liha, kahvi, alkoholi) ja sisällyttämällä ruokavalioon entistä enemmän alkalisoivempia ainesosia. Mitä tummempaa lehtivihreää kaupan hyllyllä valitset, sitä isomman palveluksen teet itsellesi. Salaatin puputtaminen ei ole mikään itseisarvo, vihreät kannattaa juoda helposti vihersmoothien muodossa. Ruukullinen vihreää, hedelmiä ja marjoja blenderiin ja muutaman sekunnin hurautus – kevyesti maailman vaivattomin terveysteko!

2. Muista vesi

Kuivahtaneessa kehossa olo on väsynyt ja ajatus kulkee hitaasti. Jano saattaa usein muistuttaa nälän tunnetta, siksi kannattaakin usein kokeilla juoda vain iso lasillinen vettä ja odottaa hetki. Sen sijaan, että keho pyytää ruokaa virkistyäkseen, voi olla kyse pelkästä nestehukasta. Kuivuus näkyy myös ihossa, eikä ehkä kaikkein kaunistavimpana elementtinä.

3. Syö rasvaa

Rasvahysteria on kuhissut ympärillämme vuosikausia. Ei ihme, että olemme alkaneet pelätä sitä. Jos rasva olisi luontoäidin mielestä täysi pahis, se tuskin olisi yksi aivojen tärkeimmistä rakennuaineista! Uskon, että moni lievä masennus saa alkunsa täysin fyysisellä tasolla, laadukkaan rasvan puutteesta. Voitele siis myös mieltäsi luomuilla ja raaoilla kasvirasvoilla, ne ovat aivan parhaita ja viime kädessä vain auttavat painonpudotuksessa. Kookosöljy, kaakaovoi, hamppuöljy, seesaminsiemenöljy ja oliiviöljy ovat enemmän kuin suositeltavia palasia jokaiseen ruokavalioon. Myytin rasvamöröstä voi unohtaa. Kehoon kerääntyvä ylimääräinen rasva kertoo ainoastaan kehon kuonaisuudesta ja happamuudesta (ja kyllä, myös laaduttoman rasvan liiallisesta saannista) eikä suinkaan yksiselitteisesti siitä, että ruokavaliossa olisi liikaa rasvaa. 

4. Syö se elävänä!

Kypsentämätön ruoka on elävää, kypsennetty ruoka taas kuumennettua ja heikennettyä. Tärkeimmät terveelliset ainesosat ruoassamme ovat niitä, jotka eivät kestä lämmittämistä vaan karkaavat kypsennysprosessissa ennen kuin edes ehtivät kehoomme. Miksi ihmeessä ruoan laatua pitäisi heikentää juuri ennen sen nauttimista? Totaaliselle raakaravinnolle ei toki tarvitse siirtyä enkä sitä kaikille kehotyypeille suosittelekaan, mutta elävän ravinnon lisäämisestä hyötyvät ihan taatusti aivan kaikki, oli kehon tyyppi millainen tahansa.

5. Älä kiellä

Kieltäminen on maailman tehottomin keino, jos mielii tavoitella sellaista hyvinvointia, joka näkyy sekä pysyvästi sisäisenä että ulkoisena hehkuna. Kuinka monta jojolaihduttajaa tunnet? Aivan. Jos ajatukset pyörivät kielletyn hedelmän ympärillä, ne tihenevät ja tihenevät, kunnes johtavat tekoihin ja niin sanottuihin repsahduksiin. Suhde ruokaan ei kuuluisi olla ahdistava, painostava eikä etenkään pakonomainen asia. Lisäämällä hyviä ja herkullisia elementtejä huonoimmat ja ravintoarvoltaan kehnoimmat tottumukset jäävät kyllä pois ilman kieltäymystäkin (ja aina vain paremmin). Kokeile vaikka! Jos tarjoat kehollesi raakasuklaata, voin luvata, että pian et edes enää muista, mille markettien halpismössöt maistuvat!

6. Lisää listalle superfoodeja

Superfood on sana, joka kuulostaa hienolta, uudelta ja ehkä jopa vähän ärsyttävältäkin muotisanalta, mutta kun sen kääntää suomen kielelle, se tarkoittaa aivan kansankielelläkin huippulaadukasta ja ravinnetiheää ruokaa. Siinä ei ole mitään uutta, päinvastoin – superfoodit ovat niitä maailman ikivanhimpia ja pisimpään tunnettuja, elinvoimaa lisääviä raaka-aineita. Superfoodeja löytyy niin kotimaan luonnosta (marjat, villivihannekset, pakurikääpä, hunaja…) kuin muilta mantereilta tuotuina kaupan hyllyiltä (raaka kaakao, maca, lucuma, riisinlese, kookosöljy…). Suomalaiset superfoodit ovat aivan yhtä hyviä kuin ne kaukaa tulleet serkkunsakin. Jos olet vaihtelunhaluinen kulinaristi ja rakastat tutustua uusiin makuyhdistelmiin, kannattaa tutustua muidenkin kansojen marjojenpoiminta- ja nokkosenkuivatusperinteisiin. Aromien vaihtelu virkistää ja pitää ajatukset laatuherkuissa sen sijaan, että hokisit itsellesi sitä itsensä toteuttavaa kieltäymysmantraa!

7. Kannusta ruoansulatusta!

Ruoansulatus vie yllättäen paljon enemmän energiaa kuin fyysinen liikunta! Se on siis iso prosessi, joka verottaa meitä koko ajan. Voimme onneksi kuitenkin itse vaikuttaa siihen, kuinka paljon energiaa käytämme ruoansulatuksen ylläpitämiseen ja paljonko jätämme muihin toimintoihin. Jos syömme huonolaatuista ja vaikeasti sulavaa ravintoa (vaikeimpia tilanteita ovat lihan ja tärkkelyspitoisen aineksen yhtäaikainen nautiskelu), menee energiastamme suurin osa sulatusuuniimme. Jos taas syömme kehoa puhdistavalla tavalla ja pidämme ruoansulatuksemme käynnissä laadukkaalla ravinnolla (jota tulee nauttineeksi huomattavan paljon pienemmän määrän kuin laadutonta mättöä!), pysymme sekä energisinä että pitkässä juoksussa myös hoikkina ja vaivatta ideaalipainossamme.

8. Tee päätökset etukäteen

Ellet ole tehnyt eväitä, päädyt todennäköisesti työpaikkaruokalan apajille, jotka ovat usein sisällöltään laadutonta, halpaa ja ravinneköyhää höttöä (perunaa, pastaa, makaronia, jauhelihaa, väritöntä jäävuorisalaattia, vaaleaa leipää). Ellei sinulla ole aamupalarutiinia, päädyt tekemään kiireessä joka päivä huonoja valintoja tai aamupala jää kokonaan syömättä. Ellet ole nostanut vesilasia työpöydällesi, tuskin muistat nesteyttää päivän mittaan kehoasi. Ellet ole päättänyt sulkea sokerihuttua pois elämästäsi, retkahdat pullaan aina, kun mielesi uskottelee sinun tarvitsevan herkkuhetkeä. Ravinnosta ei tarvitse tehdä numeroa, mutta kun tiedät etukäteen, mitä olet tekemässä ja mitä et, ei sinun tarvitse joutua huonojen vaihtoehtojen houkutukseen monta kertaa päivässä. Asettamattomissa tavoitteissa on mahdotonta pysyä, ne lisäävät vain epämääräistä epäonnistumisen tunnetta. Ne eivät kuulu kuvioon, ansaitset parempaa!

9. Älä stressaa

Kun stressitasomme on korkea, hermostomme ei lepää. Kun taas olemme rentoja ja läsnä kehoissamme, hermostokin voi rentoutua. Silloin myös ruoansulatus toimii paremmin. Muista pitää rytmisi kohtuullisena ja kuulostella kehoa. Jos keho on väsynyt, lepää. Kunnolliset yöunet ovat myös erittäin olennaiset. Kun on nukkunut hyvin, on epätodennäköistä että tulee väsyneeksi, kärttyisäksi ja stressaantuneeksi. Pidä mieluummin kiinni positiivisesta oravanpyörästä ja tilaa itsellesi koko ajan vain levollisempaa arkea. Saatat yllättyä, mihin seikkailuun uusi elämänrytmisi sinut kuljettaakaan…

                    

10. Pysy nahoissasi ja kuuntele itseäsi

Keho ja mieli ovat erottamattomat kaverit. Älä revi niitä erilleen. Opettele ottamaan yhteys kehoosi, tiedustelemaan sen vointia ja kuulumisia. Jos se on väsynyt, älä pakota sitä lenkille. Jos se ei halua enää toista kuppia kahvia, kun sydänalassa korventaa jo, älä pakota sitä tavan vuoksi juomaan sitä. Jos ruoansulatus tuntuu tukkoiselta, tarjoa sille varovasti apua maitohappobakteereista tai hapankaalista tai nollaa tilanne smoothiepäivällä. Huono ja vetämätön olo ei ole normaalia vaan se on hälytyssignaali, joka herättelee meitä pohtimaan, miksi olo ei ole paras mahdollinen. Mitä herkemmin opit virittäytymään kehosi kanssa samoille aalloille, sitä selkeämpiä ohjeita se sinulle antaa!

Bonus: sano kiitos

Kiitollisuus tuo aina mukanaan lisää sitä, mistä olet kiitollinen. Jos olet kiitollinen hyvästä, kevyestä ja ihanasta olostasi, ilmennät sitä koko ajan intensiivisemmin ja saat sitä aina vain lisää. Jos muistat kiittää hyvästä terveydestäsi ja pitää sitä tavoiteltavana tilana, ajatuksesi keskittyvät terveenä pysymiseen, teet toimenpiteitä hyvinvointisi eteen ja sairastelet koko ajan vähemmän ja vähemmän. Jos olet kehossasi läsnä ja pysyt kiitollisuuden tilassa, lisäät hyvinvointia myös lähipiirissäsi. Kehnosti voivina kylvämme ympärillemme ainoastaan valitusta, tyytymättömyyttä ja kränää, kun taas hyvinvoiva, läsnäoleva ihminen on täynnä positiivisuutta ja iloa.

Kuvat: Sophisticated Simplicities -kuvablogi, Strictly Style -blogi

Jutta

X