Hyvinvointi

Lempeä elämä: Hyvä ruuansulatus on kauneuden salaisuus

Teksti:
Anna.fi

Länsimaalainen ravitsemuskeskustelu pyörii touhukkaasti painonhallinnan ja kalorimäärien laskemisen ympärillä. Ratkaisua sekä hyvinvoivaan että kauniiseen kehoon etsitään vimmatusti mutta tärkein asia ei tunnu osuvan spottilampun alle. Harvoin lähdetään liikkeelle siitä, mistä pitäisi, nimittäin ruuansulatuksesta.

Hapaankaalia

Kun puhumme ruuasta ja ravitsemuksesta, käytämme usein tottuneesti sanaa energia. Harvoin kuitenkaan sisäistämme sitä syvällisempänä konseptina. Jokaisessa ruuassa on energiaa – laskennallista ja laadullista.

Samalla tavalla kuin ruuassa, myös meissä itsessämme on energiaa. Mitä energisempiä olemme, sitä paremmin sisäelimemme toimivat. Mitä enemmän energiaa meillä on, sitä nopeammin kudoksemme uusiutuvat ja auttavat kehoamme puhdistamaan itsensä toksisista aineista. Energinen keho pystyy luotsaamaan kokonaisuutta kohti emäksisempiä lukemia kun taas happamat olosuhteet uuvuttavat. (Lue lisää happo-emästasapainosta aiemmasta postauksestani.)

Mitä energisempiä ja puhtaampia olemme, sitä helpompi meidän on päästä ideaalipainoomme ja pysyä siinä. Ylimääräinen rasvakudos on suoraan verrannollinen kehon happamuuteen. Kun kehossa on liikaa happamuutta, se alkaa kehittää rasvasoluja ”varastoiksi” toksisille aineille – muuten ne uhkaisivat sisäelimiämme. Prosessi tapahtuu, koska keho on tehty selviytymään ja se todellakin tekee kaikkensa, ennen kuin asettaa alttiiksi kaikista elintärkeimmät osansa. Ylipaino on usein ensimmäinen oire, joka puolestaan johtaa pidemmällä juoksulla esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksiin.

Jokainen meistä tietää sen ihmistyypin, joka suorastaan hehkuu hyvää oloa, kauneutta ja harmoniaa. Näiden ihmisten salaisuus on tasapainoisessa ruuansulatuksessa. Kun energiaa on runsaasti, sitä freesimpinä silmänalusemme pysyvät, sitä hyväkuntoisemmat ovat hiuksemme ja sitä pehmeämpänä ihon kollageeni säilyy. Kyse ei ole tietystikään pelkästä kehon ulkoisesta olemuksesta vaan myös siitä, mitä kaikkea ruuansulatuksesta säästyneellä energialla saamme aikaan. Kun väsymys ja tukkoisuus ei vaivaa, ei energiaa kirjaimellisesti jää muuhun, kuin arjesta selviytymiseen.

Kaalinpäitä

Etsimme jatkuvasti ja lakkaamatta sitä mystistä nuorena pysymisen, energisyyden ja kauneuden lähdettä – välillä jopa pakkomielteenomaisuuteen asti.  Tässäkään asiassa ei kuitenkaan kannata tähyillä kovin kauaksi horisonttiin, koska ratkaisu löytyy yllättävän läheltä.

Toisin kuin kuvittelemme, liikkuminen ja arkipäivän fyysiset toiminnot eivät ole suurin energiasyöppömme. Se on ruuansulatus. Vähintäänkin puolet energiastamme kuluu syömämme ravinnon sulattamiseen, joidenkin eksperttien mielestä prosessiin kuluu jopa 80 prosenttia. Joka tapauksessa, se on paljon.

Jos haluamme voida hyvin, tuntea itsemme energisiksi ja ilmentää entistä hehkuvampaa kauneutta, on syytä panostaa ruuansulatukseen. Käsittelinkin aihetta jo blenderipostauksen yhteydessä, mutta kertaus on opintojen äiti: emme ole ainoastaan mitä syömme, vaan sitä, mitä syömme ja imeytämme. Olen testannut tämänkin omassa keholaboratoriossani (joskin tahattomasti) ja voin kertoa, että säntillisinkään raakaravinto ei välttämättä tee ihmisestä hyvinvoivaa ja energistä. Mikäli sulatussektori ei ole yhteistyössä, mikään ruokavalio yksin ei tee kehosta hyvinvoivaa. Ayurvedassa puhutaan niin sanotusta ruuansulatuksen tulesta eli agnista, jota tulee vaalia oikeanlaisella ravinolla ja tietysti myös henkinen harmonia on isossa roolissa. Siksi ayurveda painottaakin joogan ja meditaation tärkeyttä. Pyrin itse rakentamaan eri kulttureista ja lähestymistavoista omaa synteesiäni enkä ole sidoksissa mihinkään tiettyyn koulukuntaan mutta ayurvedinen tapa ilmaista asia on mielestäni aika osuva. Jos ruuansulatuksen liekki ei pala, niin silloin ei pala ihmisen vertauskuvallinenkaan liekki! Jos aterian jälkeen mieli tekee sohvalle lepäämään, on jokin pielessä.

Hapankaalia

Jotta ei menisi liian teoreettiseksi, palataanpa takaisin käytännön äärelle! Mitä konkreettista ruuansulatuksen helpottamiseksi sitten voi tehdä? 

Maitohappobakteerit ovat hyvä tuki ruuansulatukseen kenelle tahansa mutta suotavaa etenkin siinä vaiheessa, kun aletaan siirtyä kypsennetystä ja kehoa happamoittaneesta ruuasta raakaan ja elävään ravintoon. Monille kehoille puhdistumisprosessin käynnistyminen voi olla melkoinen shokki ja suolisto menee aivan ymmälleen uudesta ruuasta. Niin kävi itsellenikin. Aluksi helpotin tilannetta tilaamalla luottoputiikistani iHerbistä laatuprobiootteja, mutta sitten päätin, että asioihin on akuuteimman muutosvaiheen jälkeen löydyttävä pysyvämpi ja luonnollisempikin ratkaisu. Päädyin etsimään ruuansulatukselle kavereita, joita saisin edullisesti lähempääkin kuin Atlantin takaa tai apteekista. Niinpä tutustuin uuteen pelastajaani, ta-daa: luomuhapankaaliin.

Hapankaali on maitohappokäytettyä kaalta. Siinä on paljon probiootteja, B-vitamiinia ja entsyymejä, jotka yhdessä hillitsevät ei-toivotun bakterian ja hiivan lisääntymistä kehossa. Hapankaali on paitsi omiaan tehostamaan ruuansulatusta ja vastustuskykyä mutta se sisältää myös melkoisen pommin kauneusenergiaa. Kun kehon sisäinen bakteerifloora on hyvässä balanssissa, se näkyy nimittäin myös kauniina ihona ulospäin.

Hapankaali on niitä ruokia, jotka jakavat mielipiteitä samalla tavalla kuin sinihomejuusto: toiset inhoavat, toiset rakastavat. Minä kuuluin aiemmin siihen ei-niin-innostuneeseen ryhmään kunnes sain vihjeen hapankaalin kaunistavasta voimasta. Päätin antaa sille mahdollisuuden ja jäin koukkuun.

Hapankaalesta on tullut myös hyvä indikaattori. Aina kun menekki alkaa tuntua överiltä, huomaan että stressiä ja kiirettä on liikaa. Silloin on hyvä hetki istua alas, rauhoittua ja puhallella hetki ruuansulatuksen hiillokseen.

Jutta

X