Hyvinvointi

Lempeä elämä: Kvinoasalaattia ja spirulinakastiketta

Teksti:
Anna.fi

Ihmettelen usein, miksi Suomessa käytetään niin vähän kvinoaa, vaikka se on sisällöltään paljon laadukkaampaa ja rikkaampaa kuin viljat. Kvinoa on jo pitkään ollut yksi oman keittiönkaappini vakioasukkaista, jota käytän etenkin talvisin tai silloin, kun haluan vähän lisää ruokaisuutta salaatteihini.

Kvinoa on Etelä-Amerikasta peräisin oleva yrtti, vaikka siitä puhutaankin usein viljojen yhteydessä. Sen syötävä osa on kuitenkin nimen omaan yrtin siemenet, mikä selittää runsaan ravintopitoisuuden verrattuna viljoihin. Kvinoa on gluteenitonta, sisältää 12-18 g proteiinia, kaikki 8 tärkeintä aminohappoa ja runsaasti kalsiumia, rautaa, fosforia, E- ja B -vitamiineja sekä kuituja.

Kvinoan maku on ainakin omaan suuhuni miellyttävä ja hiukan pähkinäinen. Kun aluksi tutustuin kvinoaan, maustoin sitä vain luomukirnuvoilla ja suolalla ja sekoittelin sitä salaatin joukkoon ikään kuin yhtenä raaka-aineena muiden joukossa. Nyt, kun olen mutustanut kvinoaa jo vuosia, olen luonnollisesti oppinut vähän innovatiivisempiakin tapoja maustaa ja tarjoilla sitä.

Kävimme Pariisin matkamme jälleen jo aiemmin hehkuttamassani ravintolassa nimeltä VOY Alimento, josta sain jälleen ihan hillittömät kokkaus- ja maustamisinspiraatiot. Paikassa ei käytetä superfoodeja pelkkinä superfoodeina vaan pikemminkin luonnollisina raaka-aineina ja mausteina. Olen ehdottomasti samalla linjalla siinä, että superfoodeja ei pitäisikään ajatella luontaistuotekaupan kummajaisina vaan tavallisena, joskin erittäin ravintorikkaana ruokana. Jos saisin suositella vain yhtä Pariisin ravintolaa, ei päätös olisi lainkaan vaikea! Kokkasinkin palattuani kvinoasalaattia, johon tuli seuraavanlainen kastike. Koostumus on simppeli, mutta ihmeellisen maukas.

Spirulinakastike kvinoalle

0,5 dl oliiviöljyä
0,5 tl merisuolaa
2 tl sitruunan mehua
1 tl spirulinaa

Keitä kvinoaa noin vartti ja anna vielä hautua hetki pienellä lämmöllä kattilassa ennen kuin heität keitinveden pois. Mausta mieluisella määrällä suolaa, älä kuitenkaan tee tönkkösuolausta, koska kastike on erittäin voimakas ja suolainen muutenkin. Itse maustan kvinoani useimmiten kurkumalla ja hienonnetulla tuoreella korianterilla, jotka antavat sille kauniin värin. Lusikoi kvinoa-annos pieneen kahvikuppiin tai muuhun vastaavaan astiaan ja kupsauta lautaselle kakuksi. Pieni vaiva, mutta iso ero – ellei välttämättä maun, niin ainakin estetiikan kannalta!

Kuvat: Timo Utterström

Jutta

X