Hyvinvointi

Lempeä elämä: Merilevän hinku

Teksti:
Anna.fi

Rakastan sushia. Haluan silti kuitenkin arkiruoassa vältellä riisiä, koska siitä tulee kehoon tukkoinen olo. Viime viikkoina minua on vaivannut kauhea merilevän hinku, mikä varmaankin johtuu siitä, että levät sisältävät sellaisia pitkäketjuisia sokereita, joita luonnosta ei järin monesta lähteestä ole saatavilla. Merileväherkkuihin erikoistuneella reseptinkehitysosastolla on siis jouduttu käyttämään luovuutta.

Norisalaattia

Useimmiten jonkun tietyn ruoka-aineen hinku tarkoittaa sitä, että elimistö pyytää jotain sellaista, mitä se tarvitsee. Näitä tuntemuksia kannattaa aina kuunnella huolella, ettei kylkiäisenä tule kuitenkaan nauttineeksi ihan mitä sattuu. Monesti kyseessä on mieliteko, ja jos sitä ei pysähdy pohtimaan hetkeksi, saattaa tulla tehneeksi virhearvioita. Pizzan tai ranskalaisten himo ei välttämättä tarvi tarkoittaa roskaruuan himoa. Sellaista ei ole olemassa, vaan kyseessä on kehon pyyntö saada suolaa ja rasvaa. Jos malttaa miettiä hetken, öljyinen ja esimerkiksi reilusti hyvälaatuista rasvaa sisältävä avocadosalaatti vie kummittelut mennessään.

Levän himoni on viime aikoina ollut niin itsepintaista sorttia, että sushin syöminen riisin vuoksi ei ole tullut kysymykseen yhtä usein, kun keho on huutanut tuota merellistä superfoodia. Niinpä olen tullut kehitelleeksi monenlaisia leväsalaatin variaatioita. Tässä niistä yksi, ja uskokaa tai älkää, se ei maistu kädenlämpöiselle sushinkorvikkeelle.

Nopeaakin nopeampi leväsalaatti

  • yksi arkki noria (voit joko kääriä salaatin siihen tai murustaa joukkoon hiutaleiksi)
  • Lollo Rosso- salaattia
  • tomaattia
  • kurkkua
  • punajuuriraastetta, joka maustetaan hitusella laatusuolaa ja wasabi-tahnaa
  • maltillinen määrä quinoaa
  • japanilaista riisietikkaa
  • seesaminsiemeniä

Levitä noriarkin keskelle muutama ruokalusikallinen keitettyä quinoaa ja pirskauta päälle halutessasi vähän etikkaa. Pilko salaatti, kurkku ja tomaatti. (Kuvan kurkku on leikattu vihannesleikkurilla, joka on muuten kätevä kapistus raakakeittiössä etenkin, jos satut olemaaan pesunkestävä esteetikko.) Raasta punajuuri pieneksi raasteeksi, ripauta joukkoon merisuolaa ja sekoittele joukkoon hiukkasen wasabia. Koristele seesaminsiemenillä! Helppoa ja kaunista.

Jutta

X