Hyvinvointi

Lempeä elämä: Miten välttää jouluähky?

Teksti:
Anna.fi

Yksi joulun keskeisimmistä ihanuuksista on herkuttelu hyvässä seurassa. Suomalaiset joulupöydät notkuvat kuitenkin melko raskasta ja hankalasti sulavaa ruokaa ja usein syömisen jälkeen kehoon laskeutuu väsynyt ja tukkoinen jouluähky. Pienillä ja lempeillä säädöillä voit kuitenkin nauttia herkuista niin, että hyvä olo kehossa säilyy läpi juhlapyhien.

1. Älä säikähdä – traditioista ei tarvitse luopua

Kontrolloiva kieltämismetodi ei kuulu ruokapöytään, jossa halutaan rentoutua ja nauttia! Tarkoitus on nauttia ruuasta, ei tehdä asioista liian vaikeita. Älä siis tingi sinulle rakkaista jouluherkuista ja yritä korvata niitä kokonaan uusilla, mutta ujuta pöytään kuitenkin muutamia uusia elementtejä. Voisitko esimerkiksi harkita teollisesti valmistettujen maito-sokeri-suklaakonvehtien rinnalle myös itsetehtyä raakasuklaata? Voisiko jälkiruokana olla vehnäleivonnaisten vaihtoehdoksi vaikkapa hiukan laadukkaita juustoja? Voisiko majoneesipitoiset salaatit päivittää vihreämpiin ja freesimpiin makuihin? Kun antaa uusille mahdollisuuksille tilaa, niistäkin voi muotoutua hiljalleen perinteitä. Muista, että vain sinä itse luot oman joulupöytäsi tradition.

 2. Muista laatu, unohda määrä

 ”Mitä enemmän erilaisia makuja, sitä parempi joulupöytä.” Tämä ideologia johtaa usein kattaukseen, jossa on kymmeniä erilaisia vaihtoehtoja. Houkutus maistaa kaikkea on käsinkosketeltava ja oikeutus sille on helppo: ”antaa mennä, jouluhan on vain kerran vuodessa!” Monesti kaiken jouluhässäkän sumentama pää saa meidät käyttäytymään hassusti ja hamstraamme lautaset järjettömän täyteen. (Luonnollisesti myös allekirjoittanut sortuu tähän aina aika ajoin.) Keho ei kuitenkaan ole kone, jonka ruuansulatus kääntyisi supertäydelle teholle vain siksi, että on joulu. Hamstraaminen johtaa meidät ainoastaan sohvalle torkkumaan ja kaikki energia kuluu ruuansulatuksen sen sijaan, että voisimme viettää virkeää yhdessäoloaikaa.

Muista siis kohtuus. Kaikkea ei tarvitse maistaa samalla aterialla. Muista laatuajattelu kaikessa ja suosi luonnollisia aineksia kuten kotimaisia luomukasviksia. Jätä säilöntäaineilla kyllästetyt einekset hyvillä mielin kaupan hyllyyn ja ole lihan laadussa tarkkana. Tehotuotettu, antibiooteilla kyllästetty ja tyhjää läskiä sisältävä kinkku kalpenee kyllä maussa puhtaan riistalihan rinnalla vaikka hinta olisikin hiukan korkeampi.

3. Vältä hallitsematonta sillisalaattia 

Suurin syy siihen, että jouluruoka sulaa hitaasti ja vaikeasti on siinä, että se kuormittaa ruuansulatustamme erittäin rankasti. Mitä monimutkaisempi jouluherkkucocktail vatsaamme päätyy, sitä useammanlaisia mahahappoja sen sulatukseen tarvitaan. Kun syömme esimerkiksi lihaa, tarvitsemme sen sulattamiseksi hyvin happamat olosuhteet. Tärkkelys puolestaan tarvitsee emäksisen ympäristön. Kun yhdistämme tärkkelyksen ja eläinproteiinin, mahahapot neutralisoivat toisensa ja ruuan sulaminen kestää hyvin pitkään.

Kaikista vaikeimman möykyn elimistöösi saat aikaan lihan ja tärkkelyksen syömisellä yhtä aikaa. Ota käyttöön useamman pysähdyksen taktiikka. Jos panostat lihan ja kalan nautiskeluun, pidä leivän ja perunan sekä juureslaatikoiden kanssa kohtuullista linjaa. Voit nauttia niitä sitten vaikka toisella aterialla. Herkuttelun jakaminen useampaan osaan on muutenkin viisasta – näin keho ehtii tehdä muutakin kuin keksiä ruuansulatuksellista ratkaisua syömiisi herkkuihin.

 4. Syö kevyestä kohti raskaampaa

 Aloita aina vihreistä ja kevyesti sulavista, paljon nestettä sisältävistä aineksista, kuten tummista salaateista, yrteistä, kurkusta, tomaatista ynnä muista kevyistä salaattiaineksista. Kaikki emäksiset ruoka-aineet sisältävät paljon kuitua, joka pitää verensokerin tasaisena ja muodostaa vatsaan ikään kuin turvatyynyn. Näin et tule hotkineeksi järjetöntä määrää.

 Usein jouluruuan päätteeksi syödään hedelmäkiisseliä tai –salaattia. Hedelmät eivät kuitenkaan ole paras mahdollinen valinta, koska ne seulavat paljon nopeammin kuin aiemmin nautitut raskaammat ainekset. Vaikka maalaisjärki sanoisikin, ett ähedelmät ovat kevyt ja raikas lopetus aterialle, ne alkavat lopulta raskaan ruokailun jälkeen vain käydä täydessä vatsassa ja happamoittavat koko sulatettavan aineksen. Tuhdein ateria olisi ylipäätään järkevintä nauttia päivän viimeisimpänä ateriana ja varmistaa, että se ehtii sulaa hyvin jo ennen nukkumaanmenoa. Vaikka yösyöpöttely tuntuukin jouluna romanttiselta ajatukselta, saa täydellä vatsalla lopulta vain levottomia unia. Jos kaipaat lahjakirjaa lukiessa jotain yöllistä herkuteltavaa, mieti, riittäisikö esimerkiksi lakritsinjuuresta haudutettu makea yrttitee.

X