Hyvinvointi

Let’s Zumba – Pyrstö pyörimään iloisella kuntotanssitunnilla

Teksti:
Anna.fi

Lattarirytmien sekoituksesta ammentava Zumba on rantautunut Suomeen. Let’s Zumba! on tuttu huudahdus televisiosta – jopa hieman kyllästymiseen saakka. Ellit kokeilivat letkeää muotilajia EtnoFitnessin tunnilla. Mitä Zumba-tunnilla oikeastaan tehdään?

Let’s Zumba – Pyrstö pyörimään iloisella kuntotanssitunnilla

Olen tanssinut lähes koko ikäni, mutta ensikosketus Zumbaan jännittää silti hieman. Pukuhuoneessa on muitakin ensikertalaisia, jotka ovat tulleet kokeilemaan lajiuutuutta. Tunnille on tultu hakemaan hikeä pintaan ja liikunnan iloa. Kuulostaa lupaavalta.

Lattareita muilla musiikkilajeilla höystettynä

Tunti alkaa rauhallisella kappaleella, jonka aikana lämmitellään pehmein liikkein. EtnoFitnessin ohjaaja Heidi kertoo lämmittelyn jälkeen lyhyesti Zumban idean: 70 prosenttia tunnista on lattariamusiikkia ja loput 30 ohjaajan mieltymysten mukaista musiikkimateriaalia. Tunti koostuu useasta muutaman minuutin kappaleesta, jotka vaihtelevat salsasta ja merenguesta vaikkapa itämaiseen musiikkiin tai jiveen.

Yhden kappaleen aikana toistetaan muutamaa eri liikettä. Ohjaaja ei käytä aikaa selittämiseen, vaan näyttää itse esimerkkiä ja sheikkaa iloisesti menemään. Zumba-tunnilla ei tarvitse pähkäillä pitkää koreografiaa, vaan koko 60 minuutin ajan on kunnon tekemisen meininki. Ohjaajan valitsemat kappaleet saavat tanssijalan vipattamaan ensi tahdeista alkaen. Tunnin mainiota antia onkin hyvä musiikki, joka on kaukana tavallisten aerobictuntien koneellisista remixeistä.

zumba

Myös liikkeet ovat monipuolisia ja hauskoja: välillä pyöritetään ahteria vauhdikkaasti ja seuraavaksi taputetaan flamencoon tahtiin tai helistetään kuvitteellisia marakasseja. Koko kroppa on jatkuvasti liikkeessä ja käsiä heilutetaan vauhdikkaasti mukana. Kappaleiden tempo on vaihteleva, ja syke nousee välillä reippaasti.

Liikkeiden vaativuus vaihtelee, ja osa tuntuu yllättävän haastavilta. Kun katson ympärilleni salissa, yllätyn, sillä kaikki ovat innolla mukana. Kenelläkään ei tunnu olevan suurempia ongelmia liikkeiden kanssa, vaikka mukana on kaikenikäistä ja -kokoista naista sekä yksi mies. Eikä tunnilla olijoista kuin pari ilmoittanut tunnin aluksi zumbanneensa aikaisemmin.

Viimeinen kappale on pehmeää ja hidastempoista salsaa, jonka tahdissa on mukava jäähdytellä. Kumma kyllä, olo on tunnin jälkeen virkeä ja reipas, vaikka treeni on ollut hikinen ja rankka. Seuraavana päivänä lihakset ilmoittavat varmasti uusista liikeradoista, sen verran reipasta menoa Zumba on. Ohjaaja Heidi kertoo, että palautetta tulee pikemminkin silloin, jos tunti on liian löysä. Zumbaajat toivovat vauhtia ja sykettä.

Hiki saa lentää ja peppu hetkua

Tunnin päätteeksi Heidi saa raikuvat aplodit ja useampi zumbaaja pysähtyy ovelle kehumaan tuntia. Eräs rouva jää aivan erityisesti hehkuttamaan ohjaajaa ja tuntia. EtnoFitnessin Zumba-tunnit ovat saavuttaneet huikean suosion, ja lisäkursseille on koko ajan kysyntää. Mukaan kannattaakin ilmoittautua ajoissa, jos mielii mahtua tunneille.

zumba

Entä se televisiosta tuttu kotikäyttöön tarkoitettu Zumba-video sitten? Ruudulla tanssivat napapaitaiset naiset ovat huipputreenattuja. Mitä videolta taikka ohjatuilta Zumba-tunneilta voi odottaa? Heidi toteaa nauraen, ettei Zumbakaan mikään ihmelääke ole. Harjoitustulokset riippuvat aivan siitä, minkä verran zumbailemassa jaksaa käydä. Ja kunnon six packiin tarvitaan useimmiten myös punttisalitreeniä.

Zumban hauskuus yllättää minut joka tapauksessa täysin. Tunnin reipas meininki ja opettajan välittämä tanssimisen ilo ovat kaukana televisiomainoksen epäilyttävän laihojen ihmisten patsastelusta. Jammailemaan kannustavan musiikin ja monipuolisen liikemateriaalin ansioista Zumba pesee mennen tullen perinteiset hikijumppatunnit v- ja ristiaskelineen.

Lue lisää:

EtnoFitness
Zumba.com

Teksti: Anne

X