Hyvinvointi

Life coach palveluksessasi: Kuuntele itseäsi

Teksti:
Anna.fi

Oletko koskaan miettinyt, mitä omannäköinen elämä tarkoittaa?  Se tarkoittaa sitä, että ihminen osaa kuunnella itseään ja sisäisiä toiveitaan ja elää niiden mukaisesti.

Miten tämä sitten onnistuu? Itseään voi oppia kuuntelemaan, kun sitä ensin vähän harjoittelee.

Voit vaikka ensin antaa mieleesi nousta jonkun asian, joka mietityttää sinua kovasti. Kirjoita se paperille. Kuuntele sitten, millaisia tunteita se sinussa herättää. Aiheuttaako se ikäviä tuntemuksia vai mielihyvää?

Anna sen jälkeen tunteen kertoa sinulle, mikä viesti sillä sinulle on. Tunteilla on nimittäin meille aina jokin viesti kerrottavanaan. Ne kertovat, olemmeko oikealla tiellä vai kannattaako meidän tarkistaa suuntaamme.

Voit vaikka kuvitella eteesi tyhjän tuolin ja ajatella, että kyseinen tunne istuu tuoliin. Sen jälkeen voit antaa sen kertoa tarinansa. Jos kysyt siltä jotakin, se vastaa. Voit antaa vastausten nousta mieleesi ajatuksina, kuvina tai tuntemuksien kertomana. Kaikki vaihtoehdot ovat oikeita. Olennaista on, että tunne kertoo oman viestinsä.

On myös hyvä kysyä tunteelta, tarvitsenko sinua vielä. Jos se vastaa, että et, voit päästää sen menemään. Voit vaikka toistaa hiljaa mielessäsi: ”Hyväksyn sinut juuri sellaisena kuin sinä olet.” Hyväksymällä tunteen päästät sen menemään. Tunteiden kuuntelemisen lisäksi voit hyödyntää myös alitajunnasta nousevia mielikuvia.

Kokeile myös seuraavaa harjoitusta:

  • Istu mukavalle tuolille ja ota hyvä asento. Sellainen, jossa sinun on hyvä rentoutua ja jossa et nukahda. Voit myös halutessasi soittaa rentouttavaa ja sinulle sopivaa musiikkia, sellaista joka nostaa mielesi paremmalle tasolle.
  • Rentoutuessasi voit alkaa miettiä unelmaelämääsi. Millaista kaikki olisi, jos asiat olisivat toisin tai jotenkin paremmin. Millaiselta elämäsi näyttäisi? Hahmottele unelmaelämääsi mielikuvituksesi avulla.
  • Millaiselta itse näyttäisit? Millainen koti sinulla olisi? Missä asuisit? Miten työskentelisit? Millainen rakkauselämä sinulla olisi? Millainen talous sinulla olisi? Millainen hyvinvointisi olisi, jne.
  • Mielikuvitus kertoo sinulla kaiken, jos vain annat sille luvan. Olennaista on, että et pinnistele vaan annat ajatusten nousta itsestään. Silloin alitajuntasi nostaa olennaiset asiat esiin parhaiten.
  • Kun olet hyvässä tunnetilassa saanut mieleesi nousemaan sinulle tärkeät asiat, voit sen jälkeen ilmaista ne myös kirjallisesti.
  • Avaa harjoituksen jälkeen silmäsi, nouse ylös ja kirjaa muistiin sinulle tärkeimmät pointit.

Näiden harjoitusten avulla pääset lähemmäksi sisäistä minääsi ja niitä asioita, joita oikeasti elämääsi haluat.

Olemme tottuneet hakemaan vastauksia itsemme ulkopuolelta; lukemalla kirjoja, etsimällä netistä, kysymällä muilta jne. Toisaalta olemme oppineet toimimaan vanhojen kaavojen mukaisesti niin, että unohdamme kysyä itseltämme, onko tämä toiveidemme mukaista vai ei.

Sisäistä minää kuuntelemalla elämä helpottuu. Voit luopua turhista asioista, koska et enää tarvitse niitä. Toisaalta elämään voi kutsua mukaan sellaiset uudet asiat, jotka tuntuvat mukavilta ja hyviltä.

Ihmisellä itsellään on kaikki se viisaus, mitä hyvään elämään tarvitsee. Itseään pitää vain oppia kuuntelemaan. Samalla varmistuu myös siitä, etteivät omat energiat katoa ja mieliala pysyy korkealla.

Itsensä kuuntelemisesta kannattaa tehdä tapa. Fiksu ihminen kysyy itseltään aamulla: ”Mikä tekee päivästäni hyvän?” Samalla mieleen voi antaa nousta vastauksia, jotka varmistavat hyvän päivän.

Vastauksia on tarjolla aina, kun niitä haluamme. Olipa sitten kyseessä päivän lounas tai asuntokauppa, itseltään voi kysyä: ”Mitä minä oikeasti haluan?” Vastaukset nousevat mieleen sanoina, kuvina ja tuntemuksina.

Jos joku asia tuntuu hyvältä, se on merkki siitä, että olet oikealla tiellä. Tekemällä valintoja, jotka tuntuvat hyviltä, varmistat hyvän arjen ja elämän!

Anne Karilahti, Valmentamo

X