Hyvinvointi

Life coach palveluksessasi: Luo unelmien urasi

Teksti:
Anna.fi

Oletko huomannut, ettei työ ole suurin intohimosi? Saatat käydä töissä sen takia, että saat siitä rahaa ja kannat vastuusi yhteiskuntaan kuuluvana yksilönä. Tämän tästä kuitenkin mietit, mitä tekisit isona ja miten ajauduit tähänkin duuniin. Epätoivoisina hetkinä odotat potkuja, lottovoittoa, eläkepäiviä tai milloin mitäkin.

Lohdutukseksi kerrottakoon, että sinulla on mahdollisuus luoda unelmiesi ura. Mutta miten? Alkuun pääset seuraavien harjoitusten avulla:

1. Tutustu historiaasi

Mieti, millaiselta työhistoriasi näyttää tähän mennessä. Mitkä duuneistasi ovat olleet innostavia ja mitkä päinvastoin epäinnostavia.  Poimi parhaat palat jalostettavaksi tulevaisuutta varten.

Mieti myös mitkä valinnoistasi ovat olleet puhtaasi sinun ja mitkä eivät. Nuorena ja epävarmana tulee tehtyä valintoja, joita ovat olleet ohjaamassa vanhemmat, opettajat, ystävät tai yhteiskunnallinen tilanne. Läheiset ihmiset ovat varmasti tarkoittaneet hyvää, mutta heillä on saattanut olla ”oma lehmä” ojassa. ”Onhan se kiva, että tytär on maisteri” – tyyppinen ajatus on saattanut johtaa sinut väärille raiteille.

Olet ehkä opiskellut pitkään jotain alaa ja sen myötä olet ehkä pakottanut itsesi alan duuneihin, vaikkakaan kyseinen työ ei ole ollut alkuunkaan sinun juttusi. Toisaalta ala voi olla oikea, mutta toimintamalli väärä. Rakastat ehkä toimi hyvinvoinnin alalla, mutta ”kahdeksasta neljään” ei ole juttusi.

Oli niin tai näin, voit alkaa luoda unelmiesi uraa tästä päivästä eteenpäin.

2. Ota vastuu

Mikäli haluat luoda unelmiesi uran, sinun tulee ottaa siitä vastuu. Aika harva saa unelmiensa duunin valmiissa paketissa. Ensimmäiseksi sinun tulee oivaltaa, että kukaan muu kuin sinä ei voi tietää, mitä se oikeasti tarkoittaa. Vastaus on sisälläsi ja siksi kukaan ei sitä voi sinulle kertoa.

Mistä sitten tiedät, mitä haluat? Ota apuun tunteet. Jos joku asia on oikeasti sinun juttusi, se tuntuu hyvältä. Jos jonkin asian tekeminen tuottaa sinulle mielihyvän, eli ilon ja onnellisuuden tunteita, olet oikealla tiellä.

On hyvä muistaa, että meidän jokaisen tehtävänä tässä maailmassa on palvella toinen toisiamme siten, että samalla voimme itsekin kokea siitä ilon ja onnistumisen tunteita.

3. Luo itse oma unelmien duunisi

Aika harvan unelmatyö löytyy sanomalehden ilmoituspalstalta sellaisenaan. Yhteiskunnassamme on liian paljon opittuja sääntöjä, rutiineja ja uskomuksia, joista harvat nauttivat.

Ilmoituksen tarjoama työpaikka sinällään saattaa tuntua mielenkiintoiselta, mutta ei ehkä todellisuudessa täytä kaikkia syvimpiä toiveitasi. Älä siis tyydy etsimään duunia, vaan luo sellainen ensin mielessäsi.

Seuraavien kysymysten avulla voit kartoittaa, mistä unelmaduunissasi on oikein kysymys. Vastaa jokaiseen kysymykseen spontaanisti ja mieti, mikä oikeasti haluat. Älä siis mieti sitä, mikä on hyväksyttävää ja mikä on mahdollista. Vastattuasi kaikkiin kysymyksiin kykenet luomaan punaisen langan unelmiesi duunille.

 • Millaista työtä haluaisit tehdä?
 • Millaisia lahjoja haluaisit työssäsi käyttää?
 • Millaisia taitoja haluaisit työssäsi käyttää?
 • Mitä tietoja haluaisit työssäsi käyttää?
 • Millaisia työpäiviä haluaisit tehdä?
 • Kuinka monta tuntia haluaisit työskennellä päivässä/viikossa ja mihin aikaan?
 • Haluatko liikkua työssäsi vai olla samassa tilassa päivittäin?
 • Millaisia ihmisiä haluaisit palvella työssäsi?
 • Millaisten ihmisten kanssa haluaisit tehdä töitä?
 • Millaisessa yrityksessä?
 • Missä haluaisit yrityksen sijaitsevan?
 • Millaista palkkaa ja millaisia etuja nautit?
 • Mikä työssäsi motivoi sinua?
 • Mikä sinua innostaa työssäsi?
 • Mikä tekee sinut onnelliseksi työssäsi?
 • Milloin olet parhaimmillasi omassa työssäsi?
 • Millaisia edellytyksiä sinulla on unelmaduuniisi?
 • Mikä auttaa sinua menestymään työssäsi?
 • Mikä auttaa sinua saamaan unelmien duunisi?
 • Millaisen uran haluat?
 • Mitä tekisit, jos sinun ei tarvitsisi miettiä aikaa eikä rahaa?
 • Mikä on olennaista unelmatyössäsi?
 • Millaisia unelmia sinulla on työsi suhteen?

4. Suunnittele

Vastaamalla kysymyksiin pääset kärryille siitä, mitä haluat tehdä. Joskus vastaukset tulevat helposti ja joskus ne vaativat hieman kypsyttelyä. Voi olla, että unelmaduunisi on todella kaukana tästä hetkestä. Mutta ei hätää, sinulla on kuitenkin suunta olemassa.

Saavuttaaksesi unelmasi sinun tulee tehdä suunnitelma. Voit vaikka alkaa miettiä, miten voit omilla lahjoillasi palvella muita niin, että saat siitä korvausta.

Voit myös miettiä tuleeko sinun kouluttaa itseäsi lisää vai riittävätkö rahkeesi jo nyt. Sinun ei myöskään tarvitse hypätä oravanpyörästä kerralla. Voit tehdä sen pienin askelin. Mieti, onko tällainen työ jo jossain olemassa vai tarkoittaako se sinulle esim. yrityksen perustamista.

Suunnitelmaan kuuluu myös aikataulutus. Milloin olet valmis toteuttamaan unelmaasi? Saavuttaaksesi unelmasi sinun tulee kirkastaa askeleesi. Se tarkoittaa, että teet asioita, joilla unelmasi toteutuvat. Se tarkoittaa myös sitä, että sinun tulee luopua jostakin.

Mitä kirkkaampi tavoitteesi ja toimintasuunnitelmasi on, sen helpompi se on toteuttaa. Monilla tämä vaihe vie useamman vuoden. Anna siis ajatusten tarvittaessa muhia rauhassa.

5. Voita pelkosi

Usein unelmien toteuttaminen tyssää omiin pelkoihin. Pelot ovat luonnollinen osa elämää, joten ne kannattaa hyväksyä. Mieleesi nousee melko varmasti ajatuksia siitä, osaanko minä, olenko riittävän hyvä, entä jos epäonnistun, mitä muutkin sanovat jne.

Kohtaa pelkosi ja mieti, miten aiheellisia ne ovat ja miten voit ne voittaa. Olennaista on oivaltaa ohjaavatko pelkosi sinun elämääsi vai haluatko itse olla ohjaimissa.

Heikkoina hetkinä kannattaa keskittyä omiin menestystekijöihin, vahvuuksiin ja mahdollisuuksiin. Mikäli jäät tuijottamaan esteitä, et pääse maaliin milloinkaan.

6. Hyödynnä alitajuntasi viisautta

Alitajuntasi on viisaampi kuin luuletkaan. Kannattaa siis hyödyntää sitä. Se auttaa sinua pääsemään tavoitteeseen. Voit tehdä vaikka seuraavan harjoituksen:

 • Aseta eteesi kaksi tuolia. Kuvittele, että vasemmassa tuolissa olet nyt ja oikeassa olet tavoitteessasi.
 • Istu sitten konkreettisesti oikeanpuoleiseen tuoliin. Kuvittele sitten, miltä sinusta tuntuu olla tavoitteessa. Kuvittele, että vasemmassa tuolissa istut sinä lähtötilanteessa. Kerro hänelle, mikä auttoi sinua saavuttamaan tavoitteesi.
 • Harjoitus auttaa sinua tekemään mielenkiintoisia ja eteenpäin vieviä oivalluksia.

7. Luota itseesi

Kukaan muu kuin sinä ei voi luottaa itseesi. Luota myös siihen, että kaikki vastaukset ovat jo olemassa ja sinulla on mahdollisuus löytää ne.

Rakentaessasi unelmiesi elämää kohtaat omien epäilystesi lisäksi myös muiden epäilyksiä. Läheiset ihmiset yllättävän mielellään tulevat varoittamaan sinua epäonnistumisen mahdollisuuksista.

Sinä itse voit päättää, uskotko heitä vai luotatko itseesi. Luottamuksesta käsin voit rakentaa itsesi näköistä elämää. Voit vaikka kuvitella, että edessäsi on polku, joka rakentuu luottamukseen ja siihen, että kuuntelet sydämesi ääntä. Millaiselta polku näyttää?

Kun astut tälle polulle, voit luottaa siihen, että olet varmasti oikealla tiellä. Jos elämänmittaisen polun kuvitteleminen tuntuu liian suurelta, kuvittele eläväsi tämä päivä luottamuksesta ja sydämestä käsin. Silläkin saat jo ihmeitä aikaan.

Olennaista on muistaa, että suuret unelmat toteutetaan pienin askelin. Olet varmasti kuullut sanonnan, että elefantinkin voi syödä, jos sen pilkkoo tarpeeksi pieniin palasiin.

Tässä on kyse samasta asiasta. Unelmien duuni on jokaisen toteutettavissa, kunhan sen saavutus vain pilkotaan tarpeeksi pieniin askeliin. 

Anne Karilahti, Valmentamo

X