Hyvinvointi

Life coach palveluksessasi: Luovu menneisyyden taakoista

Teksti: Anna.fi

Tuntuuko sinusta, että menneisyys painaa harteillasi liikaa? Olosi on raskas ja epämukava. Ja vaikka ei olisikaan, niin mielessäsi kummittelee asioita, joista et osaa päästää irti. Seuraavien vinkkien avulla voit alkaa elää itsellesi sopuisaa elämää ja päästä pikkuhiljaa irti menneisyyden kiemuroista.

1. Tee päätös elää itsellesi sopuisaa elämää

Mieti millaista elämäsi olisi, jos sinun ei tarvitsisi miettiä, miltä tuntuu tehdä itsesi näköisiä valintoja. Kuvittele, että olisit vapaa syyllisyydestä, epävarmuudesta ja tahdottomuudesta. Mieti, millaiselta elämäsi näyttäisi, jos voisit vain elää vapaasta tahdostasi käsin, eikä sinun tarvitsisi miettiä, mitä muut siitä sanoisivat. Kuvittele, että olisit vapaa ja voisit tuntea iloa, rauhaa ja rakkautta joka päivä. Kuvittele, että olisit voimissasi joka päivä ja voisit tehdä, mitä ikinä haluat itsesi parhaaksi ketään kuitenkaan loukkaamatta. Tämä harjoitus auttaa sinua selkeyttämään ajatuksia ja saamaan tuntumaan siihen, millaista elämäsi saattaisi jonain päivänä olla. Kirjaa kaikki kauneimmat ajatuksesi ylös ja anna niiden ohjata sinua jatkossa joka päivä.

2. Ohjaa ajatuksiasi aamusta alkaen

Ajatukset ohjaavat elämääsi. Kuvittele jokaisena aamuna, miltä sinusta tuntuisi elää itsesi näköistä elämää. Mieti sen jälkeen, mitkä asioista ovat mahdollisia toteuttaa tänään ja mitkä eivät. Toteuta ne, jotka ovat tänään toteutettavissa. Pikkuhiljaa voit alkaa ottaa askelia kohti itsesi näköistä elämää. Samalla itsevarmuutesi ja itseluottamuksesi vahvistuvat. Itseään ei kannata suomia epäonnistumisista vaan palkita onnistumisista. Menneisyyden taakat saavat meidät helposti murehtimaan asioista liikaa ja miettiä, mikä meni pieleen. Nyt on aika miettiä, mikä on hyvin ja missä sinä onnistut. Se on tapa viedä asioita eteenpäin.

3. Hyväksy epämiellyttävät tunteet

Edetessäsi kohti itsesi näköistä elämää, saatat huomata, että kohtaat epämiellyttäviä tunteita. Niiden viesti on selvä: Olenko muka ansainnut tällaista? En saa onnistua. Minun tulee tehdä niin kuin muut sanovat jne. Tunteet kertovat sinulle, että sinun ei ole sallittua elää itsesi näköistä elämää vaan päinvastoin. Sinun tulee hakee hyväksyntää muilta.  Nyt on aika päästä vapaaksi näistä tunteista.

Tiedosta siis, että olet ansainnut itsesi näköisen elämän ja se ei ole muilta pois. Sinun tehtäväsi on toki tässä maailmassa palvella myös muita, mutta teet sen parhaiten itsesi näköisesti ja omana itsenäsi. Anna tilaa näille tunteille, mutta päästä ne sitten pois. Parhaiten pääset eroon epämiellyttävistä tunteista seuraavan harjoituksen avulla: Istu mukavaan tuoliin ja ota rento asento. Sulje silmäsi ja hengitä rauhallisesti syvään. Laske sisäänhengityksen aikana neljään ja uloshengityksen aikana neljään. Hengitä tällä tavoin muutama minuutti, kunnes tunnet itsesi rennoksi ja kykenet kiinnittämään huomiota omaan kehoosi ja olotilaasi. Keskity sisälläsi olevaan tunteeseen, josta haluat päästä vapaaksi. Missä kohdassa kehoa tunnistat tunnetilan? Onko tunne mielestäsi iso tai pieni?              

Jos tunnetila olisi jonkun värinen, minkä värinen se olisi? Entä onko se kylmä, kuuma tai neutraali? Kova tai pehmeä? Kuvittele, että edessäsi on tyhjä tuoli.  Millaisen tuolin näet? Kiinnitä huomio kehossasi vellovaan tunteeseen ja sano hiljaa mielessäsi tunteelle; ”Pyydän nyt sinua istumaan vastapäiseen tuoliin.” Kiinnitä nyt huomio tuoliin, jossa tunne istuu. Mitä näet tuolissa? Nyt voit kysyä hiljaa mielessäsi tuolissa istuvalta tunteelta: ”Mikä tai kuka sinä olet?” Kuuntele, mitä tunne sinulle vastaa. Nyt voit kysyä hiljaa mielessäsi tuolissa istuvalta tunteelta: ”Mikä viesti sinulle on minulle?” Kuuntele, mitä tunne sinulle vastaa. Kysy sitten tunteelta: ”Tarvitsenko minä sinua vielä?” Nyt voit sanoa hiljaa mielessäsi tuolissa istuvalle tunteelle: ”Hyväksyn sinut juuri sellaisena kuin sinä olet. Hyväksyn sinut juuri sellaisena kuin sinä olet.”

Samalla kun toistat lausetta hiljaa mielessäsi suhtaudu tunteeseen empaattisesti. Voit myös kuvitella tunteen muuttuvan kultaisen väriseksi. Jatka lausetta niin kauan, että tunne katoaa tai tuolissa istuva ”tunne” muuttuu tyytyväiseksi ja tasapainoiseksi. Harjoituksen jälkeen voit avata silmäsi. Tämän harjoituksen avulla pääset eroon ikävistä tunteista ja voit tehdä enemmän tilaa mukavammille tunteilla kuten mielenrauhalle, ilolle ja onnellisuudelle.

4. Kohtaa muiden odotukset ja kunnioita rajojasi

Uudet toimintatapasi ja itsesi näköiset elämäntapasi saattavat aluksi herättää kummastusta ystävä- ja tuttavapiirissä. Eikä ihme, sillä olet saattanut elää heidän odotustensa mukaisesti tai he muuten vain odottavat sinulta toisen tyyppistä käytöstä. Se on luonnollista. Itse todennäköisesti käyttäytyisit samoin. He ikään kuin kohtaavat uudenlaisen ihmisen, eivätkä enää tiedä, miten heidäntulisi kohdella sinua tai kommentoida ajatuksia.

Ajatuksesi ja toimintatapasi ovat uusia: Et ehkä aiemmin suhtautunut ystäviesi kommentteihin yhtä myönteisesti tai kielteisesti tai sitten sinulla ei ollut mielipidettä ollenkaan. Ei hätää. Ajan myötä he tottuvat uuteen olemukseesi. Ja jos eivät, he eivät ehkä olekaan todellisia ystäviäsi. Tosi ystävät hyväksyvät sinut sellaisena kuin olet.

Itsesi näköinen elämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että arvostelet tai väheksyt muita. Se tarkoittaa sitä, että kunnioitat rajojasi ja annat arvon myös muille. 

5. Hyväksy itsesi – hyväksy muut

Hyväksyntä on paras tapa löytää mielenrauha itsensä ja menneisyyden kanssa. Mitä enemmän kapinoit itseäsi ja menneisyyttäsi vastaan, sen hankalampaa elämäsi on. Hyväksymällä saat mielenrauhan. Et voi muuttaa toisia ihmisiä, mutta itseäsi voit. Siksi muiden hyväksyntä sellaisenaan on paras ratkaisu.

Et voi myöskään muuttaa menneisyyttäsi, mutta asennettasi siihen kyllä voit. Voit miettiä, että menneisyys on sinulle mahdollisuus, ei rajoite elämällesi. Monet ovat kääntäneet menneisyytensä kokemukseksi, jolla ponnistavat elämässään pitkälle. Myös sinä voit tehdä samoin. 

6. Elä luottamuksesta käsin

Monet menneisyyden kokemukset saavat meidät kulkemaan epävarmuudesta ja pelosta käsin. Emme ehkä tiedä, mitä luottamuksesta käsin toimiminen edes tarkoittaa. Kuitenkin juuri luottamuksesta käsin toimiminen tuo merkityksellistä sisältöä ja hyvää oloa meidän elämäämme.

Oivaltaaksesi tämän voit tehdä seuraavanlaisen harjoituksen. Kuvittele, että edessäsi on polku jota kuljet luottamuksesta käsin. Millaiselta elämältäsi näyttää? Kuvittele viereesi polku, jota kuljet epävarmuudesta käsin. Millaiselta elämäsi nyt näyttää? Kumman polut valitset? Luottamuksesta käsin toimiminen on valinta, joka sinulla on vapaus tehdä. 

7. Oivalla menestystekijäsi

Menneisyyden kokemukset ovat ehkä aiheuttaneet sinussa sen, että mietit, missä olet heikko ja mitkä asiat aiheuttavat sinussa epäonnistumisia. Se ei vie sinua minnekään – ei ainakaan eteenpäin.

Mieti, mitkä ovat vahvuuksiasi, missä olet hyvä ja mikä auttaa sinua onnistumaan. Sinun ei tarvitse olla paras kaikessa. Riittää, että olet riittävän hyvä jossain ja osaat keskittyä olennaiseen. Sen avulla pääset juuri niin pitkälle, kuin sinun on tarkoituskin. 

8. Päästä irti menneestä

Itsevarmuutesi ja luottamuksesi vahvistuvat, kun keskityt hyviin asioihin elämässäsi. Joskus menneisyyden taakat kummittelevat niin paljon, että niistä on hyvä päästää irti tietoisesti. Auttaaksesi itseäsi vapautumaan menneisyyden peikoista voit tehdä seuraavan harjoituksen.

Anna mieleesi nousta asia, joka ahdistaa tai mietityttää sinua. Anna sitten mieleesi nousta kyseiseen tapahtumaan tai henkilöön liittyvät asiat ja kirjoita ne paperille. Kirjoita niin kauan kunnes tunne helpottaa. Polta sen jälkeen paperi takassa tai nuotiolla ja anna sen viedä ikävät tuntemukset mennessään.

Mieleesi saattaa nousta uusia asioita ja tapahtumia. Tee niille samoin, kunnes olet päästänyt kaikesta mahdollisesta roinasta elämässäsi irti. Se saattaa viedä kauan aikaa, mutta helpottaa kummasti. 

9. Anna anteeksi

Kannamme usein syyllisyyttä mukanamme ja aivan turhaan. Syyllisyys on toki oivallinen tunne. Se kertoo, että olemme tehneet väärin. Mikäli olemme niin tehneet tunne palvelee meitä, mutta vain hetken. Syyllisyyteen ei kannata jäädä rypemään.

Usein tunnemme syyllisyyttä myös monesta turhasta asiasta aivan suotta. Mitä hyötyä syyllisyydestä on elämässäsi? Eipä juuri mitään. Anteeksianto on tie vapauteen. Voit antaa anteeksi itsellesi, mutta myös muille. Se kannattaa ja keventää menneisyytesi painolastia kummasti.

Voit antaa itsellesi anteeksi hiljaa mielessäsi. Halutessasi voit toistaa mielessäsi lausetta: ”Annan anteeksi itselleni, annan anteeksi itselleni..” Huomaat, miten olosi kevenee.

Voit myös antaa anteeksi vastaavanlaisella harjoituksella muille. Toista hiljaa mieleesi nouseville ihmisille mielessäsi: ”Annan anteeksi sinulle, annan anteeksi sinulle..” Halutessasi voit kirjoittaa kirjeitä edellä mainituille ihmisille ja lähettää kirjeet heille tai olla lähettämättä. Kumpikin vaihtoehto toimii. Tärkeintä on, että mielesi ja sydämesi on puhdas.

10. Ole läsnä ja nauti

Kun olet päästänyt irti menneestä ja löytänyt tien itsesi näköiseen elämään, on aika nauttia. Parhaiten se onnistuu, kun opettelet tietoisen läsnäolon taidon. Se tarkoittaa sitä, että ajatuksesi eivät vaella menneessä tai tulevassa. Vaan sitä, että sinä ja ajatuksesi ovat tässä hetkessä.

Halutessasi voit keskittyvä hetkeksi siihen, miten hengität sisään ja ulos. Samalla huomaat, miten mielesi rauhoittuu ja tunnet itsesi tasapainoiseksi. Kun mielesi on rauhoittunut, voit antaa mieleesi nousta asioita, joista olet kiitollinen ja jotka ovat hyvin juuri tässä hetkessä. Samalla voit oivaltaa, että avaimet onnellisuuteesi ovat löytyneet.

Anne Karilahti, Valmentamo 

X