Hyvinvointi

Life coach palveluksessasi: Valmennuksen satoa – Jenni

Teksti: Anna.fi

Life coach palveluksessasi -blogi päättyy toisen valmennuksen voittajan, Jennin, valmennuskertojen tunnelmiin. Lue, miten Jennin valmennus eteni ja mitä hän itse siitä ajatteli. 

Jenni, 39, seurustelee, ei lapsia

Anne: Jennin tapaaminen

Tapasimme Jennin kanssa ensimmäisen kerran kesäkuussa, jolloin teimme kokonaisvaltaisen kartoituksen hänen elämäntilanteestaan. Jenni on sporttinen, älykäs ja viehättävä nainen, joka kaipasi elämäänsä ”ryhtiä.” Jennillä on akateeminen koulutus, mutta työhistoriassa pelkkiä pätkätöitä. Lisäksi hän asuu pienessä vuokrayksiössä ja hän tapailee miesystäväänsä harvakseltaan.

Ensimmäisen kerran tavoitteena oli asettaa tavoitteita, sillä ilman niitä haluttuja asioita ei ole mahdollisuus saavuttaa. Jenni asetti tavoitteeksi sen, että hän saisi vakituisen työn sekä oman perheen, jonka kanssa hän asuisi omakotitalossa. Lisäksi Jenni halusi itselleen paremman itsetunnon, tasapainoisempia ihmissuhteita sekä taloudellista vaurautta.

Kun Jenni oli kirjoittanut tavoitteensa, pyysin häntä lukemaan ne läpi. ”Miltä tuntuu?” kysyin Jennillä. ”Tarunomaiselta ja satumaiselta,” vastasi Jenni.

Jennin haasteeksi paljastui se, että hän ei itse uskonut ansaitsevansa kaikkea hyvää. Tämä uskomus oli estänyt häntä saavuttamasta ihania asioita elämässään.

Toinen Jennin haasteista oli se, että hän on odottanut asioiden tapahtuvan itsestään. Jenni oli unohtanut, että hän itse voi olla oman elämänsä seppä. Ottamalla vastuun omasta itsestään, asettamalle tavoitteita ja toimimalla tavoitteita kohti myös Jennin unelmien elämällä on mahdollisuus toteutua.

Toinen valmennuskerta

Jennin toinen valmennuskerta tapahtui puhelimitse. Tällä kertaa tavoitteena oli vahvistaa Jennin itseluottamusta sekä rakentaa toimintasuunnitelmia kohti haluttuja tuloksia.

Aloitimme uravalmennuksesta. Pyysin Jenniä tekemään oivalluksia tuottavan mielikuvaharjoituksen. Jennin tuli kuvitella eteensä vasemmalle Jenni, joka ei ole saanut vakituista työtä sekä oikealla Jenni, joka oli saanut vakituisen työn. Tehtävänä oli kertoa, mitä eroa näissä Jenneissä on.

Vasemman puoleinen hahmo paljastui ohueksi hartiat lysyssä olevaksi tyypiksi, joka vain odotti asioiden tapahtuvan. Oikealla puolella oli taas selkä suorassa oleva Jenni, joka toimi määrätietoisesti. Jatkossa Jennin tehtävänä oli toimia määrätietoisesti, eikä jäädä vain odottaa asioiden tapahtuvan.

”Millainen tämä jämäkkä Jenni on?”, kysyin valmennettavaltani. ”Hän kertoo rohkeasti omat mielipiteensä, eikä mieti, mitä muut miettivät”, vastasi Jenni.

Kotitehtäväksi Jenni sai opetella toimimaan jämäkästi. Pyysin Jenniä tekemään aamuisin mielikuvaharjoituksen, jossa hän kuvittelee toimivansa koko päivän jämäkkänä. Samoin hänen tulisi ristiriitatilanteissa miettiä, miten jämäkkä Jenni toimisi ja antaa tämän mielikuvan johdattaa tekemään oikeita valintoja. Kotitehtävänä Jenni sai myös miettiä toimintasuunnitelmia tavoitteisiinsa, vaikkakin valmennuksen aikana pääsimme niissä hyvään alkuun.

Parisuhteessa olisi selvitettävä, mitä toinen osapuoli haluaa. Jos miesystävä ei ole valmis perheen perustamiseen, suhteen jatkoa tulisi miettiä uusiksi.

Samoin työasioiden suhteen Jenni aikoo jatkossa olla aktiivinen. Nyt hän alkaa miettiä, millaisia mahdollisuuksia hänellä on työrintamalla ja sen jälkeen hän tarjoaa itseään aktiivisesti työmarkkinoille saadakseen vakituisen työn. Vakituisen työn myötä mahdollistuisi myös kauan haaveena ollut asunto.

Asetimme myös Jennille päivämääriä tavoitteisiin. Vakituinen työ olisi tervetullut syyskuun loppuun mennessä ja omaan asuntoon voisi muuttaa ensi kesänä!

Kolmas valmennuskerta

Jennin kolmas valmennuskerta ajoittui elokuulle. Aloitimme valmennuksen kesäkuulumisilla. Jennille kuului hyvää. Itsevarmuus oli kasvanut ja se näkyi myös positiivisesti parisuhteessa. Miesystävä otti nyt Jennin tosissaan, vaikkakaan vielä ei oltu muutettu saman katon alle.

Jenni oli haudannut nyt myös haaveet vakituisesta työstä ja päätti ryhtyä opiskelijaksi. Ura– ja parisuhdevalmennusten sijaan päätimme keskittyä raha-asioihin. Ihan ensimmäiseksi Jenni halusi ihanan pienen uuden auton. Kysyin Jenniltä, miten hän haluaisi auton hankkia. Jenni sanoi, että ”ehkä joku antaa mulle vain rahaa ja ostaa sen.”

Valmentajana teetin Jennille pari harjoitusta, jonka jälkeen Jenni oivalsi: ”Jos en luota itseeni, odotan muiden antavan minulle haluamani asiat. Jos luotan itseeni, hankin auton itse.”

Tämän jälkeen teimme kartoituksen Jennin raha-asioihin. Jennillä ei ollut velkoja (mahtavaa!) ja asunnon vuokrakin vaivaiset muutamat sata euroa. Vaikkakin Jennin tulot olivat pienet, hänelle jäi kulujen jälkeen vielä reilusti rahaa.

Jenni teki myös laskelman siitä, että jos hän laittaa säästöön nyt 200e/kk ja myöhemmin 400e/kk, hänellä on ennen eläkepäiviä säästössä reilusti 100 000 euroa! Jenni ei vain ollut koskaan tullut ajatelleeksi, että hänkin voisi laittaa rahaa säästön ja alkaa rikastua.

Kotitehtäväksi Jenni sain Excel-taulukon, johon hän kirjaa tarkasti menot ja tulot. Sen myötä hänellä on rohkeutta tänä syksynä kävellä autokauppaan ja miettiä, millaisen autoon hänellä on varaa ja millaisen hän haluaisi.

Neljäs valmennuskerta

Jennin neljäs valmennuskerta ajoittui syyskuulle. Tällä kertaa käsittelimme sitä, mitä Jenni mahdollisesti haluaisi tehdä ”isona.” Toisin sanoen teimme uravalmennusta.

Yleensähän ihmiset miettivät, mitäköhän sitä tekisi ja sen jälkeen he surffailevat molin sivuilla tai etsivät työpaikkoja paikallislehtien Työpaikat–sivuilta. Tällöin moni tulee miettineeksi sitä, mitä on tarjolla sen sijaan, että miettisi, mitä oikeasti haluaa tehdä.

Näitä asioita pohdimme myös Jennin kanssa. Jenni myönsi, että hän ei ole mikään tavoitteiden perässä kulkeva uraohjus. Ja hyvä niin, sillä kaikkien ei sellaisia kuulu ollakaan. Jennin vahvuuksiksi nousi ystävällisyys, iloisuus, tarkkuus, suvaitsevaisuus ja kyky auttaa muita. Jenni työskentelee jo nyt terveydenhuollon alalla, jolla kyseiset lahjat ovatkin kullanarvoisia.

Valmennuskertojen aikana Jenni halusi alkaa kehittää itseään ja aloittikin opiskelut töiden ohella tänä syksynä. Ilmoittauduttuaan mukaan valmennukseen Jennillä oli tavoitteena vakituinen työ ja omistusasunto. Valmennuksen aikana näitä tavoitteita ei vielä saavutettu, mutta askeleita siihen suuntaan kyllä.

Lisäopiskelut tuovat uutta puhtia vakituisen työn saamiseen ja kukkaan puhjennut parisuhde johtaa jossain vaiheessa yhteisen oman asunnon hankintaan. Valmennuksessa Jenni oivalsi, että kaikki asiat ovat hänestä itsestään kiinni ja tavoitteet ovat mahdollisia saavuttaa. Kaikki eivät välttämättä tule siinä aikataulussa, kun haaveilee, vaan vasta sitten, kun siihen on oikeasti valmis.

Viimeinen valmennuskerta päättyi teemaan onnellisuus. Kävimme Jennin kanssa läpi sitä, mitä onnellisuus hänelle merkitsee ja miten voi luoda onnellisen elämän. Onnellisen elämän salaisuudeksi paljastuivat pienet kultaiset hetket arjessa. Sellaiset, jotka eivät vaadi paljon rahaa eivätkä aikaa. Riittää, että avaa niille silmänsä ja malttaa olla hetken läsnä.

Anne Karilahti, Valmentamo

Jenni: Ajatuksiani life coachauksesta

Ennen valmennuksen alkua käsitykseni life coachauksesta oli se, että samoin kuin personal trainer auttaa fyysisen kunnon parantamisessa tehokkaasti, kohentaa life coach mentaalipuolta. Olen edistynyt kuntosaliharjoittelussa opettamalla itseni keskittymään musiikin avulla, mutta ajatellut, että valmentaja saisi minusta vielä enemmän irti. Samoin ajattelen henkisestä valmentajasta.

Ensimmäisellä kerralla Anne antoi minulle kirjallisia tehtäviä, jotka täytimme yhdessä. Pisteytin elämäni osa-alueet ja kirjasin ylös unelmaelämäni. Kotona jaottelin tavoitteet kolmeen eri kategoriaan. Oli virkistävää huomata paperilla, että niitä asioita, joista en itse voi päättää tai joihin en voi vaikuttaa, ei olekaan.

Jännittävimpiä olivat sellaiset harjoitukset, joissa näin itseni ja puhuin itselleni ulkopuolisena. Toisella kerralla puhelinvalmennuksessa tein Annen ohjeiden mukaan mielikuvaharjoituksia. Yllätyin, kun yhdessä tällaisessa harjoituksessa tunsin nykyistä itseäni kohtaan vihaa. Tälläinenkö minusta on tullut: päätä alaspäin riepottava ja hartiat lysyssä kulkeva kalpea haamu!

Annen opetukset ovat minulle entuudestaan osin tuttuja elämäntaito-oppaista, mutta tähän asti oppien harjoittaminen käytännössäon ollut satunnaista ja joskus lukemani opit ovat olleet myös ristiriitaisia. Esimerkiksi joissain henkisissä oppaissa kehotetaan ajattelemaan elämää vuolaana virtana, jota ei voi hallita ja oikea elämä on mukamas ajelehtimista virran mukana. Myös tavoitteeni ovat vaihtuneet tiuhaan ja olen ollut henkisesti hippi ja jopa hieman anarkisti, joten ihmekös tuo, että vajaana nelikymppisenä olen havahtunut siihen, että kokonaisvaltaisesta elämästäni puuttuu palasia ja sellaista taloudellista hyvää, joka on itsestään selvää useimmille ikäisilleni.

Ensimmäisen valmennuskerran jälkeen lähdin lenkille. Juoksin moottoritielle viettävän mäen alas ja samassa silmieni ohitse kiisi suuren suuri vihreä hirvenpää rekan kyljessä. Aikoinaan olen valinnut hirven voimaeläimekseni. Samainen hirvi sujahti ohitseni myös seuraavana päivänä. Kuten Salaisuus-kirja opettaa; tapausta voi pitää vain sattumana tai sitten tokaista riemuissaan, että tämähän toimii!

Yksi energiaani kuluttanut asia on muuttunut. Parisuhteestani on alkanut tulla voimavara eikä sen kuluttaja, jollaiseksi se oli muodostunut. Tästä voin kiittää itseäni. Inisijästä kuoriutui ennen juhannusta jämäkästi puoliaan pitävä ja mielipiteensä selkeästi ilmaiseva perhonen, joka mitä ilmeisimmin teki vaikutuksen vastapuoleen.

Nyt aloitan päiväni näkemällä itseni itsevarmana ja odottamalla itseltäni kaikkea mahdollista hyvää. Päivä päättyy kiitokseen.

Kahdella viimeisellä valmennuskerralla halusin valmennusta raha-asioihin. Hyvin konkreettisin esimerkein Anne osoitti, miten määrätietoisesti voi kohentaa taloudellista tilannettaan. Periaatteessa yksinkertaista, mutta sellaista, jonka voi helposti unohtaa, ellei todella herää pohtimaan tavoitteitaan. Oivalsin, että yksi vaihtoehto vaurautta ajatellen on oman näkökulmansa muuttaminen tai ainakin käsitystensä kyseenalaistaminen.

Tietoisuuteni rahankäytössä on lisääntynyt. Minulle jäi life coachauksesta mieleen se, että ennen kaikkea on tehtävä itselleen selväksi, mitä eri elämänalueiltaan haluaa eikä aina lähteä siitä, mitä on tarjolla.

X