Hyvinvointi

Life coach palveluksessasi: Yhdistä sujuvasti ura ja perhe

Teksti:
Anna.fi

Tuntuuko sinusta siltä, ettet tunne itseäsi koskaan riittäväksi? Työ vaatii paljon loppumattomine deadlineineen ja ylitöineen, lapset vaativat huomiota, harrastukset vievät aikaa ja jossain välissä pitäisi ehtiä hoitaa kotia, pestä pyykkiä ja juosta ruokakaupoissa. Tämän lisäksi pitäisi vielä ehtiä rentoutua ja hoitaa parisuhdettakin. Kaupan päälle sinulla saattaa olla huono omatunto ja syyllisyys milloin mistäkin asiasta.

Tuntuuko tutulta? Ei syytä huoleen. Seuraavien vinkkien avulla helpotat elämääsi kummasti.

1. Kartoita tilanne

Kirjoita ylös ranskalaisilla viivoilla kaikki ne huolenaiheet, jotka sinua mietityttävät. Kirjaa myös, millaisia toiveita ja muutoksia sinulla on itsesi, töidesi ja perheesi suhteen. Kirjoita listaan vielä kaiki päivittäiset askareesi, kuten pyykkihuolto, kaupassa käynti jne. Tavoitteena on saada paperille listatuksi kaikki mahdolliset tämän hetkiseen elämääsi liittyvät seikat, jotka kaipaavat huomiotasi.

Sinulla on nyt siis lista asioista, joita alat purkaa kuin vyyhtiä ja joihin löydät selkeyttä seuraavien vinkkien avulla.

2. Kirkasta tavoite

Tiedosta, että elämäsi ei tarvitse olla kaaosta. Sinä voit vaikuttaa asioihin monella tasolla. Päätä olla oman elämäsi johtaja ja tarvittaessa myös perheesi pää.

Rakenna itsellesi toimiva tavoite kohti tulevaisuutta, jossa kaikki palaset ovat kohdallaan. Määrittele kuitenkin tavoitteet tarkasti.

  • Ei näin: ”Minulla on joskus aikaa itselleni.”
  • Vaan näin:” Minulla on joka viikko kolme tuntia aikaa itselleni.”

Tavoitteet on hyvä kirjata preesensissä, koska se vaikuttaa aivoihimme ja sitä kautta toimintaamme suotuisasti.

  • Ei siis näin:” Toivon, että parisuhteemme on kunnossa.”
  • Vaan näin: ”Parisuhteemme voi mainiosti.”

Hyvä tavoite ei sisällä myöskään ”ei” –sanaa, sillä se saattaa kääntyä mielessämme päinvastaisesti.

  • Eli ei näin: ”En huuda lapsille.”
  • Vaan näin: ”Käyttäydyn rauhallisesti ja johdonmukaisesti tilanteessa kuin tilanteessa.

Huomioi tavoitteissasi kaikki olennaiset elämääsi liittyvät asiat ja ota mukaan myös puolison ja lasten toiveet, jos haluat kokonaisuudesta toimivan. Esimerkiksi omat käsityksesi täydellisestä lasten kesälomasta voi lasten omasta mielestä ollakin aivan jotain muuta. Viisas kysyy, ei oleta.

3. Tee tavoitteestasi realistinen

Käy tavoitteesi vielä kerran läpi ja mieti, ovatko ne kokonaisuuden kannalta olennaisia ja realistisia.

Älä pyri täydellisyyteen, koska kukaan ei voi sitä saavuttaa, eikä ole tarkoituskaan. Päinvastoin. Täydellisyyden tavoitteleminen kuitenkin kertoo, että alitajunnassasi on pelko, ettei sinua hyväksytä, jos et ole täydellinen. Ja mikäli sinulla on tällainen uskomus, mikään ei koskaan tule olemaan kyllin hyvää, ellet muuta käsitystäsi.

Hyvällä itsetunnolla varustettu ihminen oivaltaa, että riittävän hyvä on tarpeeksi hyvää tasapainoisen elämän kannalta.

Mikäli esimerkiksi työsi tuntuu kokonaisuuteen nähden liian haasteelliselta, mieti olisiko toinen työ sopivampi vaihtoehto kaikkien kannalta. Jos tilanteesi on taloudellisesti haastava, mieti esimerkiksi lyhennysvapaita kuukausia asuntolainoissa. Jos tavoitteesi tuntuvat hankalilta tai ylitsepääsemättömiltä saavuttaa, tiedät, että olet asettanut riman liian korkealle.

Tee siis tavoitteistasi riittävän hyviä ja mene tarvittaessa sieltä, mistä aita on matalin. Tärkeintä on tasapainoinen ja sopusointuinen lopputulos. 

4. Rakenna toimintasuunnitelma ja organisoi

Kirjoita paperille toimintasuunnitelma, jonka avulla saat kokonaisuuden pyörimään. Mieti, mihin rahkeesi riittävät.

Muista, että avun pyytäminen ja sen vastaanottaminen on fiksua. Eiväthän johtajatkaan yksin pyöritä firmojaan, vaan delegoivat suurimman osan tehtävistä sopiville yksilöille.

Mieti siis, kenelle voit minkäkin tehtävän jalkauttaa. Sinun ei tarvitse kantaa myöskään vastuuta kaikesta, vaan on fiksua jakaa sitä. Puolisolle on hyvä antaa osa vastuusta ja lapsetkin voivat osallistua moniin eri askareihin. Palkkioksi he saavat hyvän äidin ja puolison.

Mikäli annat vastuun puolisolle esimerkiksi keittiön siivouksesta tai tiistai-illan aterioista, muista, että vastuu todella on hänen. Älä missään nimessä neuvo, miten homma tehdään. Muuten joudut tekemään kaiken tavallaan kuitenkin itse.

Hyödynnä myös ystäviäsi. Vie lapset tarvittaessa jonkun ystäväsi luo ja ota vastaavasti hänen lapsensa hoiviisi. Hyödynnä tukiverkostoasi. Jos sinulla ei ole sellaista, hanki tukiverkko. Hyödynnä Facebookia, ilmoitustauluja ja Mannerheimin Lastensuojeluliittoa. Hanki tarvittaessa siivooja jne.

Halutessasi voit palkita perheenjäseniäsi. Tehkää lista asioista, joista saa esimerkiksi tarran. Riittävällä tarramäärällä saa palkinnon, kuten jäätelön tai leffalipun.

5. Varaa omaa aikaa

Muista ottaa aikaa myös itsellesi. Oma hyvinvointi on kokonaisuuden kannalta kaiken A ja O. Väsyneenä et ole iloksi kenellekään, etkä kykene tekemään välttämättä myöskään järkeviä ratkaisuja.

Mikäli tunnet jostain asiasta syyllisyyttä tai huonoa omaatuntoa, mieti miten huono omatunto sinua tai perhettäsi hyödyttää. Haluatko, että syyllisyys on tunne, joka ohjaa teidän perhettänne?

Huono omatunto ja syyllisyys kumpuavat täydellisen äidin mielikuvasta. Se mielikuva on lähes aina epätodellinen.

Mikäli sinulla on huono omatunto tai tunnet suotta syyllisyyttä, voit tehdä seuraavan harjoituksen.

  • Sulje silmäsi. Kuvittele, että edessäsi on kaksi tuolia. Vasemmassa tuolissa näet itsesi syyllisyyden kourissa ja oikealla olet vapaa siitä. Millaisen eron huomaat? Kumpi on ”parempi” äiti.
  • Kiinnitä sen jälkeen huomio vasemman puoleiseen tuoliin, ja sano hänelle hiljaa mielessäsi: ”Hyväksyn sinut juuri sellaisena kuin sinä olet, hyväksyn sinut juuri sellaisena kuin sinä olet.”
  • Huomaat, että syyllisyyden tunne helpottaa ja voit tehdä maalaisjärjellä valittuja valintoja hyvällä omalla tunnolla.

6. Onnittele itseäsi

Palkitse itsesi aina, kun onnistut. Onnistumiseksi lasketaan mikä tahansa asia, joka vie sinua eteenpäin kohti tasapainoisempaa ja rennompaa elämää.

Onnistumista on myös armollisuus epäonnistumisen hetkellä. Älä jää miettimään sitä, mitä muut sinusta ajattelevat. Päätä olla edelläkävijä, joka näyttää esimerkkiä rennolla olemuksellaan muille.

7. Ole viisas

Hyödynnä sitä viisautta, mitä mummoilla on. He ovat nähneet elämän koko kirjon ja heillä on perspektiiviä asioihin. Ota sinäkin sama asenne ja tee seuraava harjoitus.

Sulje silmäsi. Kuvittele, että olet 80-vuotias ja tyytyväinen valintoihin, joita olet elämässäsi tehnyt. Katso sitten elämää taaksepäin ja mieti

  • mikä auttoi sinua olemaan onnellinen
  • mikä oli onnellisen perhe-elämäsi salaisuus
  • miten sopeutit työn nykyiseen elämääsi

Avaa silmäsi ja ota neuvoista vaari. Mummot tietävät totuuden ja nyt tiedät sinäkin.

Anne Karilahti, Valmentamo

X