
Lihavuus on lapsellekin ongelma
Suomalaislapsista 10-20 prosenttia on ylipainoisia. Euroopassa liikalihavia lapsia on jo noin 5 miljoonaa, ja määrä kasvaa jatkuvasti.

”Vanhemmilla on asiassa ehdottomasti suurin vastuu” ravitsemusterapeutti Tuula Heikkinen painottaa. Huomiota on kiinnitettävä koko perheen ruokailu- ja liikuntatottumuksiin. Ennen kaikkea lapsi kuitenkin tarvitsee ”aikaa, rajoja ja rakkautta.”
Leikki liikuttaa lasta
Liikunta kannattaa pukea leikin muotoon. Jos sopiva leikkikaveri puuttuu, on sen löytämiseen kiinnitettävä huomiota. Lasten puuhille on järjestettävä myös riittävästi tilaa.
”Tavallinen kerrostalon piha on ihanteellinen paikka. Siellä vanhemmat voivat valvoa lapsiaan ja tilaa riittää.”
Liikkumisen ei myöskään tarvitse olla kallista. Mielikuvitusta on luvallista käyttää. Koko perheen hiihtoretki ja uintireissu eivät maksa mitään.
”Lapset usein haluavat kokeilla kaikenlaista, ja esimerkiksi jääkiekkovarusteisiin rahaa saa kyllä kulumaan” Heikkinen tietää. ”Tarvikkeita voi ostaa käytettynä vaikka kirpputoreilta. Raha ei saa olla este liikkumiselle.”
”Koululiikunta on karhunpalvelus”
Heikkisen mukaan ”koululiikuntaa on älyttömän huonosti kehitetty”. Lapsi oppii, että liikuntaa on harrastettava vain pari tuntia viikossa, kun todellisuudessa suositeltava määrä on kaksi tuntia päivässä.
Heikkisen mielestä koulua hyödynnetään liian vähän lasten liikkumiseen. Tutussa ja turvallisessa paikassa voi harrastaa koulutuntien jälkeen. Näin lasten harrastukset järjestyisivät paremmin myös vanhempien kannalta.
”Kouluissa voisi olla vaikka oma juoksu- tai lentopallojoukkue. Se olisi varmasti motivoivaa, eikä vanhempien tarvitsisi olla huolissaan esimerkiksi harjoituksiin viemisestä.”
Koko perheen ruokaremontti
Ongelmana on myös aikuisen jatkuva kiire. ”Lapset viettävät liikaa aikaa yksin” Heikkinen sanoo. ”Kun syömistä ei valvota, vaihtuu porkkana helposti suklaapatukkaan.”
Kun välipalaksi syödään sipsejä ja karkkia ei oikea ruoka enää illalla maistu. ”Vanhempien on tiedettävä mitä lapsi milloinkin syö. Perheiden pitäisi syödä yhdessä lämmin ruoka ainakin kerran päivässä.”
Vanhemmat ovat vastuussa myös siitä, mitä lapset löytävät suuhunsa keittiönkaapeista. Oikeat valinnat on tehtävä jo kaupassa. Herkuttelu kuuluu kuitenkin normaaliin elämään. Ruokavalio ei saa olla liian tiukka.
”Karkkipäivää kannattaa viettää. Siinäkin tosin on muistettava rajat, ylettömyyksiin ei pidä mennä.”
Hyvää, ravitsevaa ja kevyttä syömistä tulisi tarjota lapselle noin 3-4 tunnin välein. Lapsi voi itse päättää minkä verran syö, eikä nälkä pääse yllättämään. Näin tuleva aikuinen oppii syömään oikein jo nuorena.
”Tosin, jos lapsi liikkuu paljon, herkkuja voi syödä useammin.”
Uni, hyvä lääke lihavuuteen
Unen määrä vaikuttaa painoon. Liian vähän nukkuvat ja unihäiriöiset ovat selvästi herkempiä lihomaan kuin tarpeeksi nukkuvat.
Ulkomaisissa lasten lihavuutta koskevissa tutkimuksissa on huomattu, että unen puutteen ja lihomisen yhteys on riippumaton muista tekijöistä. Esimerkiksi ikä, sukupuoli ja liikunnan ja välipalojen määrä ei pysty korvaamaan hyvää unta.
Jatkuva univaje edistää energian varastoitumista rasvaksi. Valvominen myös lisää ruokahalua ja väsyneenä syö helpommin hiilihydraatteja ja rasvaa. Liian vähän nukkunut kärsii usein myös stressistä. Stressin ja ylipainon välinen yhteys on tunnettu jo vuosia.
Ihmisen unentarve on yksilöllinen, mutta se säilyy samantyyppisenä läpi elämän. Paljon unta tarvitsevista lapsista kasvaa paljon unta tarvitsevia aikuisia. Lapsen unen tarve kulkee geeneissä. Se muistuttaa usein toisen vanhemman unen tarvetta. Ala-asteikäinen tarvitsee keskimäärin kymmenen tuntia unta yössä.
Vaaka + vekara = ?
Milloin lapsi on liian lihava? Painoindeksiä ei voida käyttää lihavuuden mittana, koska lapsi kasvaa ja kehittyy omaa tahtiaan. Painon tarkkailemiseen on syytä kiinnittää erityistä huomiota ihannepainon ylittyessä 25-30 prosentilla.
”Terve järki kyllä kertoo, mikä on normaalia lapsen pyöreyttä ja mikä ongelma johon on kiinnitettävä huomiota” Heikkinen sanoo.
Laihduttamista ja siitä puhumista on vältettävä, jos lapsen paino ei ole noussut reippaasti.
”Tärkeämpää on keskittyä hidastamaan painon nousua. Liikunnan vähäiselläkin lisäämisellä ja ruokavalioon puuttumisella on vaikutusta” Heikkinen muistuttaa.
”Kehon merkitys on liian suuri”
”Jo päiväkoti-ikäiset lapset puhuvat läskeistä ja laihduttamisesta” Heikkinen kertoo. Jatkuvalla laihdutuskuurilla kituuttava äiti vaikuttaa etenkin tyttöjen minäkuvaan. Sairaalloinen laihduttaminen ja syömisten tarkkailu ei kuitenkaan ole vain tyttöjen ongelma.
Tytöt haluavat olla mahdollisimman laihoja ja pieniä. Pojat taas pyrkivät kropan kasvattamiseen. ”Kun läski ei ole toivottavaa, kokoa yritetään kasvattaa lihasten avulla. Jotkut murrosikäiset pojat syövätkin pelkkää proteiinia.”
Kommentit
puolet pois valkoisesta vehnäjauhosta, tai jos onnistuu niin enemmänkin kuin puolet. Spagetit ja makaroonit on turhaa vehnäjauhomössöä, josta ei saa mitään ravintoa.
Kommentit
Opetelkaa hyvät ihmiset laittamaan ruokaa. Ei sen ruuan
tarvitse niin monimutkaista olla. Eikä kallistakaan. Mummin
lihapullat perunoilla eikä ranskalaisilla ihanat makaroni- ja peruna-
laatikot, kevyet ja nopeat munakkaat, siihen vähän salaatteja
jo tulee hyvä. Niin ja oli unohtua, hyvä jauhelihakastike ja
perunat tai spaghetti. Ja ottakaa lapset mukaan laittamaan
ruokaa. Antakaa onnistumisen iloa jonka voi syödä!!!
Nimimerkki Kotiruoka kunniaan
Painoon kannattaisi tosiaan kiinnittää huomiota jo lapsuudessa. Kasvavan lapsen on helppo hoikistua, aikuiselle se onkin hankalampaa. Hieman enemmän liikuntaa, vähemmän herkkuja. Ei televisiota ja tietokonetta, karkkeja ja sipsejäkään tarvitse kokonaan kieltää, mutta vanhemmat voivat asettaa järkevät rajat.
Mutta totta kai kannattaa kiinnittää huomiota siihen, miten asiaan puututaan. Jos lapsi saa kuulla negatiivista kommentointia painostaan (”nyt sinut pistetään laihdutuskuurille, koska olet niin lihava”), se saattaa pahimmassa tapauksessa jopa aiheuttaa syömishäiriön. Parempi ehkä olisikin selittää, että nyt koko perhe tekee muutoksen elämäntavoissaan, että kaikilla on parempi olo.
Minun poikani, 11, on turhan pulska. Tyttäreni, 13, taas on hoikka kuin mikä. Minä en kertakaikkiaan tiedä, miten minä kiellän toista ja kehotan toista samassa ruokapöydässä. Asialle on tehtävä jotakin, mutta juuri tuo syömishäiriöiden pelko (itsekin sellaisen läpi eläneenä) on tehnyt minusta hyvin varovaisen lihavuuteen ja laihuuteen liittyvissä asioissa.
Sitä paitsi minusta tuntuu kamalata kieltää lapsilta ”kaikki kiva”, kun itsekin saatan ottaa liharuuan kanssa ruokajuomaksi viiniä. Vaan aikuisten asiathan ovat aikuisten asioita, eikä niihin oikeutusta tarvitse lapsilta lunastaa, eikö.
Mitä tuo ”Kukistakaa kilot” -listan kolmosohje tekee tuolla? Mikä ihmeen kaloripommijuoma kevytmaito nyt on? Sehän sisältää 1,5 g/100 g rasvaa. Rasvaton maito on ihan mautonta kuraa, karsikaa mieluummin ranskanleivästä ja pullasta.
On kamala katsoa esim. uimahallissa, kun lapsilla heiluu läskit liikkuessa. Miten ihmeessä lapset ovat päässeet siihen kuntoon. Ei käsitä. Miksei vanhemmat puutu siinä vaiheessa, kun paino lisääntyy. Minusta ei ole kivan kieltämistä, jos karkkia ja muita hyväkkereitä ei syödä joka päivä. Ajalkaapa vain hyvin lihavia poikia jolla on tissit loppuelämän vaikka joskus laihtuisivatkin niin nahkapussit jää. Tehkää vanhemmat lastenne kanssa muuta kivaa ja nauttikaa herkkujakin kohtuudella.
Moni lapsi on yksinäinen, kun työ-/harrastus-/viihde-elämä on imaissut vanhemmat syövereihinsä. Jos lapsella on säännölliset ruokahetket perheen kanssa ja muutenkin hänelle annetaan aikaa ja huomiota sopivasti, ei kilojakaan pääse kertymään liikaa.
jee hannele!! täällä minime 😀
Jahas,heti kun mennään puhumaan asioista johonkin ei Suomi24,Afterdawniin,yms.. ei nuorten suosimiin keskustelupalstoihin,kuten näihin naistenlehtiin,niin tule tämmöistä paskaa.HALOO,lasten pitää saada syödä karkkia ja herkkuja.Oma paino on oma henkilökohtainen asia,eikä kenenkään muun,varsinkaan näiden naistenlehtien pölkkypäiden päätettävissä.
Kyllä lastenki painoa pitää vahtia, ei se oo mikään ”naistenlehtijuttu”. Tottakai lasten pitää syödä karkkia, mutta ei joka päivä!!! Lapsenahan sen mallin saa miten pitää syödä ja mistä terveys kärsii. Taitaa edellisellä kirjottajalla olla itellä vähän liikaa vyötäröllä ku noin suuttuu?
Asialle pitäis tehdä jotakin, mutta juuri tuo syömishäiriöiden pelko (itsekin sellaisen läpi eläneenä) on tehnyt minusta hyvin varovaisen lihavuuteen ja laihuuteen liittyvissä asioissa.
puolet pois valkoisesta vehnäjauhosta, tai jos onnistuu niin enemmänkin kuin puolet. Spagetit ja makaroonit on turhaa vehnäjauhomössöä, josta ei saa mitään ravintoa.
Virkistä viikkoasi Annalla!
Katso tarjous