Hyvinvointi

Liikkuminen kannattaa aina

Teksti:
Anna.fi

Uusi vuosi, uusi liikunnallinen elämä! Kuntokuuri tepsii lyhyenäkin.

Liikkuminen kannattaa aina

Kolme kertaa viikossa lenkille, kahdesti jumppaan. Mitään määräaikaa en lupaukselleni kirjaa. Vanhasta tottumuksesta tiedän, että kuukauden päästä trikoot ovat hautautuneet vaatekaapin uumeniin ja saapikkaat vallanneet lenkkitossujen paikan kenkähyllyssä. Kuukauden, parin keikauksesta tuskin on terveydelle mitään hyötyä, mielenterveyttä liikunnan lopettaminen ja sen aiheuttama syyllisyys sen sijaan haittaa. Pitäisiköhän unohtaa koko juttu?

– Pienikin liikuntajakso on aina liikkumattomuutta parempi! Kuntokuurit ja terästäytymiset vuodenvaihteessa ja uimapukukauden kynnyksellä ehkäisevät haitallisia muutoksia terveydessä, jos kunto kohenee spurttijakson aikana lähtötasosta edes jonkin verran. Tällaisia muutamissa viikoissa ilmeneviä muutoksia ovat esimerkiksi hengitys- ja verenkiertoelimistön rasituksensietokyvyn parantuminen, sokeriaineenvaihdunnan vilkastuminen ja painonhallinnan helpottuminen, erikoistutkija Riitta Simonen Työterveyslaitokselta kannustaa.

Syyllisyyden tunteen Riitta Simonen kehottaa unohtamaan. Se nitistää liikunnan ilon alkumetreille. Ilman iloa kuntokuuri jää lyhyttäkin lyhyemmäksi.

– Itselleen voi luvata, että aloittaa uuden lajin vaikka joka kausi. Lupausta kannattaa lieventää päättämällä, että jos harrastus ei tunnu omalta, sen voi lopettaa. Lajeja ja liikuntapaikkoja riittää eli uusia kokeilumahdollisuuksia löytyy aina.

Osa liikuntakokeiluista katkeaa yksinkertaisesti vuodenaikojen vaihteluun: kesällä on hankala hiihtää ja talviliukkailla rullaluistella.

– Olisi hölmöä jättää tietyt lajit vuodenaikasidonnaisina ja siksi lyhytkestoisina kokonaan omasta repertuaarista. Kaikkea kannattaa kokeilla! Mitä enemmän ihmisellä on kokemusta eri lajeista, sitä monipuolisempi hän on liikuntataidoiltaan. Pienikin aikaisempi kokemus asiasta helpottaa uuden opettelua ja auttaa pääsemään tauon jälkeen juohevasti kiinni liikuntaharrastukseen.

Hetkessä hyvää

Osa liikunnan hyvistä vaikutuksista ilmaantuu ensimetreillä. Kun liikunta hikoiluttaa ja hengästyttää, mieliala kohenee välittömästi.

– Mitä kuormittavammin ja mitä pidempään kerralla liikkuu, sitä vilkkaampaa aivojen välittäjäainetuotanto on. Serotoniinin ja endorfiinin tuotanto käynnistyy jo puolen tunnin session jälkeen: serotoniini vähentää masennusta ja endorfiini saa aikaan hyvän olon tunteen. Jos liikunnasta toivoo pysyvämpää seuralaista elämäänsä, kannattaa nostattaa kunnolla sykettä. Välittäjäaineissa tapahtuvien muutosten vuoksi raskas liikunta koukuttaa jo parissa viikossa.

Liikunnan elvyttävät vaikutukset tulevat autonomisen eli tahdosta riippumattoman hermoston kautta. Autonominen hermosto aktivoituu pienestäkin liikkeestä. Se säätelee muun muassa aineenvaihduntaa ja uni-valve-rytmiä.

– Liikkuminen on oiva luomukeino istumisen aiheuttamaan turvotukseen. Se laittaa liikettä sekä elimistön imunestekiertoon että suoleen. Se nopeuttaa nukahtamista ja vaikuttaa unenlaatuun pidentämällä syvän unen vaihetta, kunhan se ajoitetaan alkuiltaan. Hyvin nukuttu yö näkyy seuraavan päivän virkeytenä. Liikunta piristää myös välittömästi: loppuiltapäivän kuntoilu auttaa palautumaan uuvuttavasta työpäivästä.

Painonhallintaa liikunta helpottaa aina, varsinkin jos yksittäinen sessio kestää yli puoli tuntia. Kun kävelee tunnin ja nappaa 300 kaloria pois ruuasta päivittäin, keho kevenee puoli kiloa viikossa.

– Fyysinen aktiivisuus tekee joka kerta hyvää hiilihydraatti-, sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnalle. Koska nämä muutokset säilyvät elimistössä vain kaksi vuorokautta, liikunnasta tulisi nauttia ainakin joka toinen päivä.

Liikkuminen kannattaa aina

Lisää lihaksia kuukaudessa

Lihasvoima kasvaa nopeasti, jo kuukaudessa. Sen ansiosta kävelyvauhti paranee, porrasnousu helpottuu eivätkä lihakset kipuile treenin jälkeen – arki yksinkertaisesti rullaa. Kausiliikkuja tuntee tämän ”uudelleen löytyneinä lihaksina”. Jos liikuntakärpänen pitää otteessaan kolme kuukautta, kahdesti viikossa harjoittelevalla lihasvoima ehtii kasvaa lähtötasosta 20–40 prosenttia.

– Sydän riemuitsee parin kuukauden liikunnan jälkeen. Säännöllisesti liikkuvalla lepoverenpaine ja -syke laskevat tuossa ajassa usealla yksiköllä.

Kestävyyskunnossa voi odottaa mitattavia parannuksia parissa kuukaudessa. Kun kestävyyskunto on hyvä, ihminen ei uuvu työpäivästään, vaan energiaa riittää myös sen jälkeen.

– Liikuntalupaus poikii usein paljon hyvää: ihminen muuttaa ruokailutottumuksiaan ja lisää arkiaktiivisuuttaan. Arjessa poimitut askeleet, kuten lumityöt ja kävellen tehdyt kauppareissut näkyvät kestävyyskunnossa. Jos testit tuloksineen motivoivat, kolmen kuukauden jälkeen kannattaa kipittää kuntotestiin – terveysliikuntasuositusten mukaan liikkuneella testeissä näkyy tällöin jo mukava suunta ylöspäin!

Teksti: Virve Järvinen

X