Liikunta

30 kyykkyä joka päivä kuukauden ajan – tämä siitä seurasi, ja lihastohtori Juha Hulmi kertoo, miksi

Toimittaja testasi, millaisia tuloksia voi saada aikaan, jos tekee kyykkyjä kuukauden jokaisena päivänä oman kehon vastuksella. Kehittyvätkö lihakset ilman raskaita painoja? Lihastohtori Juha Hulmi kommentoi tuloksia.
28.5.2017 Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: iStock

Jalkakyykkyä sanotaan lihaskuntoliikkeiden kuningasliikkeeksi. Kyykkäminen kehittää tehokkaasti jalkojen suuria lihaksia eli pakaroita ja etureisiä. Koska kyykätessä tarvitaan lisäksi keskivartalon tukea, myös selkä- ja vatsalihakset hyötyvät.

Päätin tarttua kyykkyhaasteeseen ja tehdä 30 kyykkyä putkeen joka päivä yhden kuukauden ajan. Kyykyt on tarkoitus tehdä ilman painoja eli haasteen voi suorittaa kätevästi kotioloissa.

Ajatuksena on selvittää, onko kuukaudessa mahdollista kehittää jalkojaan ja pakaroitaan yksinkertaisella ohjelmalla ilman välineitä ja mielettömiä toistomääriä.

Näin kyykkyhaaste toteutui: oppeja kantapään kautta

Haasteen alkaessa jaksoin tehdä 30 kyykkyä putkeen ongelmitta. Kyykyt olivat ohi nopeasti ja lihakseni tekivät töitä ilman suuria ponnistuksia. Lähtötasoni oli siis melko hyvä.

Kuukauden edetessä päivittäisestä kyykkytreenistä muodostui vaivaton rutiini. Kyykkääminen sujui helpommin kuin osasin edes arvata. Lihakseni eivät kipeytyneet kyykkäämisestä eivätkä viimeisetkään toistot tehneet tiukkaa.

Kun haaste oli lopulta ohi, en harmikseni huomannut jaloissani tapahtuneen juuri minkäänlaista muutosta.

– Hyväkuntoiselle ihmiselle tuo on hyvin looginen tulos, Lihastohtori-kirjasta ja -blogista tunnettu akatemiatutkija Juha Hulmi Jyväskylän yliopistosta kommentoi.

Haaste taisi siis olla itselleni turhan helppo. Kyykkyhaaste ei tuottanut tulosta myöskään siksi, koska sen rakenne oli huono.

– Lihasvoimaa ja -massaa kehittävän treenin tunnusmerkit eli ylikuormitus, nousujohteisuus ja ärsykkeenvaihtelu puuttuivat haasteesta kokonaan.

Jotta lihakseni olisivat kehittyneet, kyykkäämisen olisi siis pitänyt tuntua raskaalta. Olisi myös ollut järkevää lisätä toistoja tai käyttää painoja, joiden määrää olisi tasaisin väliajoin lisätty. Lisäksi kyykkyä olisi pitänyt varioida: välillä olisin voinut tehdä esimerkiksi askelkyykkyjä tai pistoolikyykkyjä.

Oikeastaan ainut asia, jonka haaste sai aikaan, oli se, että kyykkyjeni liikerata kasvoi. Haasteen loppupuolella tein syvempiä kyykkyjä kuin alussa.

– Liikkuvuuden lisääntyminen ei vaadi voimaa, vaan liikettä nivelten ääriasennoissa, Hulmi sanoo.

Taisin siis treenata kuukauden ajan enemmän itse kyykkyliikettä kuin lihaksiani.

– Vaikka tuloksia ei tullut, sait ihan hyvää liikuntaa, Hulmi lohduttaa.

Toki on myös mahdollista, että jotain vaikutusta olisi löytynyt, jos kehitystä oltaisiin mitattu laboratorio-olosuhteissa tarkoilla menetelmillä.

Mitä haasteesta siis lopulta jäi käteen? Opin kantapään kautta, että samaa liikettä samalla rasituksella on turha toistaa, jos todella haluaa saada kehitystä aikaan.

Lue myös:

Lihastohtori Juha Hulmi: ”Jos haluat kasvattaa lihaksia, älä usko näitä vääriä väitteitä”

Sääret ja reidet nopeasti kiinteiksi! Tehokas 10 minuutin kotitreeni jaloille

Peppu, reidet ja vatsa kuntoon! Tehokas 3 liikkeen kotitreeni

10 punnerrusta joka päivä kuukauden ajan – nämä 5 asiaa siitä seurasivat

Lue myös

Suosittelemme