Liikunta

5 mahtavaa liikuntalajia mukavuudenhaluisille – näin kohotat kuntoasi helposti, nopeasti ja jopa huomaamattasi

Kuntoilun ei aina tarvitse olla hiki otsalla treenaamista, vaan se voi olla myös hauskaa tai lempeää ajanvietettä. Listasimme viisi mahtavaa liikuntalajia, jotka sopivat mukavuudenhaluisille – nämä lajit saavat liikunnan tuntumaan huvilta tai jopa suorastaan terapialta.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Ratsastus on mahtava liikuntalaji.

Kuntoilun ei aina tarvitse olla hiki otsalla treenaamista, vaan se voi olla myös hauskaa tai lempeää ajanvietettä. Listasimme viisi mahtavaa liikuntalajia, jotka sopivat mukavuudenhaluisille – nämä lajit saavat liikunnan tuntumaan huvilta tai jopa suorastaan terapialta.

Kuntosali kutsuu, mutta sohvalta ei jaksaisi millään nousta ylös. Lenkkipolulle lähteminen tuntuu ajatuksena ylitsepääsemättömältä. Hikijumppa puistattaa. Kuulostaako tutulta?

Motivaation puute ja sen löytäminen on yksi kuntoilun haasteista – vai etkö ole vielä löytänyt omaa lempiliikuntalajiasi?  Onneksi hätä ei ole tämän näköinen – kokosimme yhteen viisi liikuntalajia, jotka sopivat loistavasti lempeää, mutta tehokasta liikuntaa kaipaaville sekä mukavuudenhaluisille liikkujille, joita tomera kuntoilukärpänen ei ole ehtinyt puraista.

1. Jooga hellii kehoa ja mieltä

Joogaharjoitukset onnistuvat hyvin vaikkapa olohuoneessa.
Joogaharjoitukset onnistuvat hyvin vaikkapa olohuoneessa.

Jooga ei ole pelkkää venyttelyä, vaan se on mitä mainioin tapa kehittää vartalon liikkuvuutta ja tasapainoa. Lempeät ja hidastempoiset liikkeet sopivat hyvin aloittelevalle kuntoilijalle, joka ei vielä uskalla tai halua rehkiä hikijumppien parissa. Joogasta löytyy myös vaativampia versioita, jossa lihakset pääsevät töihin. Kehonhuolto on tärkeää, oletpa himoliikkuja tai satunnaisesti urheileva.

Liikuntahyötyjen lisäksi joogalla on myös mieltä helliviä voimia. Joogaaminen lievittää stressiä ja auttaa hallitsemaan ahdistusta. Täten jooga on ehdottomasti kokeilunarvoinen laji.

Joogaharjoituksia:

2. Ratsastus on loistavaa liikuntaa – ja terapiaa

Ratsastus on loistavaa liikuntaa.
Ratsastus on loistavaa liikuntaa, mutta lajilla on myös terapeuttisia vaikutuksia.

Eläinten kanssa vietetty aika edistää kokonaisvaltaisesti hyvinvointiamme terapian tavoin. Ratsastaminen on kuitenkin myös oikea superjumppa jaloille, keskivartalolle ja takapuolelle. Tämän lisäksi ratsastamisessa tarvitaan lyömätöntä tasapainoa ja kehonhallintaa. Syvät vatsalihakset myös kiittävät!

Lajina ratsastaminen ei ole välttämättä edullisin valinta, mutta sen hyödyt sekä henkiselle ja fyysiselle hyvinvoinnille ovat sitäkin vakuuttavammat. Hevonen ja sen läsnäolo voivat jopa toimia eräänlaisena terapiana.

3. Vesijuoksu on mahtava tehotreeni – eikä sinulle tule edes hiki!

Vesijuoksu on lempeä harrastus.
Vesijuoksu tekee hyvää nivelille.

Luulitko, että vesijuoksu on vain leppoisaa vedessä polskimista ja lilluttelua eteenpäin? Ehei, se on erittäin tehokasta liikuntaa, vaikka se ei heti siltä tuntuisikaan. Vesijuoksu on lempeä liikuntalaji, joka ei rasita niveliä. Tästä syystä se sopii kaikenikäisille kuntoilijoille. Vesijuoksua voi harrastaa myös järvivedessä, kunhan sinulla on vain vyötärölle kiinnitetty kelluttava vesivyö.

Liikkeet tuntuvat lempeiltä ja helpoilta, mutta koko keho on töissä, syke nousee ja rasva palaa tehokkaasti. Listasimme peräti 9 mahtavaa syytä harrastaa vesijuoksua: se muun muassa aktivoi vatsalihakset ja kiinteyttää pakarat – ja on ennen kaikkea hauskaa!

4. Metsäkävely – tule lähemmäs luontoa

Metsäkävelyllä pääsee nauttimaan vehreästä luonnosta ja metsän hiljaisuudesta.
Metsäkävelyllä pääsee nauttimaan vehreästä luonnosta ja metsän hiljaisuudesta.

Tiesitkö, että reipas kävely kuluttaa tunnissa jopa noin 250–300 kaloria? Kävelyllä on myös monimuotoiset terveyshyödyt: se vahvistaa luustoa, harjoittaa lihaskuntoa ja virkistää mieltä. Kävelystä voi olla apua esimerkiksi unettomuuteen.

Metsäkävely onkin mainio vaihtoehto niille, jotka eivät ole nopeatempoisen liikunnan ystäviä. Metsässä pääset myös nauttimaan raittiista ilmasta, kauniista luonnosta ja sen rauhasta. Kävelylenkki luonnon keskellä on loistava keino liikkua jopa huomaamattasi yli 10 000 askelta päivän aikana.

Kävelyvinkit:

5. Tanssiminen on hauskaa!

Tanssin avulla saat kehon liikkeelle ja nautit musiikista.
Tanssin avulla saat kehon liikkeelle ja nautit musiikista.

Tanssiessa murheet ja stressi unohtuvat silmänräpäyksessä. Joraaminen onkin myös mitä parhainta ajanvietettä! Tanssiminen on lisäksi loistavaa kuntoliikuntaa, sillä menevän musiikin tahdissa jammailu saa jopa huomaamatta hien virtaamaan.

Tanssiharrastuksen aloittamiseksi sinun ei tarvitse mennä kalliille tanssitunneille, sillä lajiin voi tutustua hyvin myös kotosalla – tai oletko koskaan käynyt lavatansseissa? Kuntosalikortin omaavien kannattaa tarkistaa ryhmäliikuntatuntien tarjonta, sillä useat saliketjut tarjoavat asiakkailleen esimerkiksi zumba- tai sh’bam -tunteja. Anna siis rytmin johdattaa sinut kohti teräksistä kuntoa!

Tanssivinkit:

Lähteet: HealthlineWomen’s Health

X