Liikunta

Urheiluliivien valinta – 5 vinkkiä, joiden avulla löydät hyvät urheiluliivit

Kun juokset kilometrin, rintasi liikkuvat 80 metriä. Tukevat urheiluliivit vähentävät rintojen liikettä jopa 80 prosenttia ja ehkäisevät siten kudosvaurioita. Huomioi urheiluliiviostoksilla ainakin nämä viisi asiaa.

Teksti:
Elisa Hurtig
Kuvat:
123Rf

Kun juokset kilometrin, rintasi liikkuvat 80 metriä. Tukevat urheiluliivit vähentävät rintojen liikettä jopa 80 prosenttia ja ehkäisevät siten kudosvaurioita. Huomioi urheiluliiviostoksilla ainakin nämä viisi asiaa.

1. Valitse urheiluliivit, joissa on napakka resori

Rintojen alla kulkeva resori on urheiluliivien tärkein osa. Sen täytyy olla napakka. Venytä liivien alareunaa ja katso, palautuuko se takaisin alkuperäiseen muotoonsa. Laadukkaat urheiluliivit erottaa halpisliiveistä siitä, että alareuna palautuu aina takaisin, vaikka sitä kuinka venyttäisi.

Isorintaisen kannatta kiinnittää huomiota myös liivien olkaimiin: mitä isommat rinnat, sitä leveämmät urheiluliivien olkaimien tulisi olla.

2. Tarkista, että urheiluliivien kupit täyttyvät

Sovita ensin sitä kokoa, jota käytät tavallisissakin rintaliiveissä. Kurkista taakse, miten resori kulkee takaa. Jos se nousee ylös, koko on liian iso. Resorin pitäisi kulkea suorassa linjassa.

Kupeissa ei saa olla tyhjää tilaa. Jos näin on, valitse pienempi kuppi. Jos urheiluliiveissä on hakaset, ensimmäisellä kerralla niiden kuuluu olla uloimmissa rei’issä, sillä pesu ja käyttö venyttävät ajan myötä liivejä.

Lue myös: Yksi merkki voi paljastaa, että käytät vääränkokoisia rintaliivejä – näin ostat hyvät rintsikat arkeen ja urheiluun

3. Tee hyppytesti

Hyppää sovituskopissa ilmaan, nosta kädet ylös ja imitoi omaa urheilulajiasi. Miten käy? Jos rintasi liikkuvat liikaa, valitse tukevampi malli tai pienempi koko.

Rauhallisiin lajeihin, kuten pilatekseen ja joogaan, ei tarvitse yhtä tukevia urjeiluliivejä kuin juoksuun, mutta niidenkin on hyvä olla napakat.

4. Tarkista saumat

Hyvissä urheiluliiveissä on mahdollisimman vähän hankaaviaa saumoja. Tarkista, että saumat eivät kulje ainakaan suoraan herkkien nännien päältä. Muotoon prässätyissä kupeissa ei tätä ongelmaa ole.

5. Valitse hyvä materiaali

Kiinnitä huomiota siihen, että urheiluliivien materiaali on nopeasti kuivuvaa ja hengittävää. Jos kupit ovat kovin topatut, toppauksessa olisi hyvä olla hengittäviä reikiä. Voit tarkistaa sen katsomalla toppauksia valoa vasten.

Pidä urheiluliiveistäsi huolta

  • Pese liivit jokaisen käytön jälkeen, koska hiki, deodorantti, hajuvesi sekä kosteusvoiteet tunkeutuvat syvälle kankaaseen ja tukkivat teknisen materiaalin kuidut.
  • Katso pesulappua ja pese ohjeen mukaisessa lämpötilassa. Valmistajasta riippuen sopiva lämpötila on 30-60 astetta.
  • Liivien käyttöikä pitenee, kun peset ne pesupussin sisällä.

Asiantuntijana Odlon urheiluliiven tuotepäällikkö Eva Büsel

Lue myös: Droppi, pronaatio ja kiertojäykkyys haltuun – juoksuvalmentaja kertoo, miten juoksukenkä kannattaa valita

X