Liikunta

Bikini fitness -ammattilaiset Nina Ioanna ja Emmi Lehtomaa: ”Fitness voi tuhota kehon ja mielen”

Fitnessmalli-kilpailun uusien vetäjien Nina (Ioanna) Sarjolahden ja Emmi Lehtomaan mukaan fitnekseen liittyvät varjopuolet ovat yhä fitness-piireissä tabu. Kaksikko haluaa muuttaa käsitystä siitä, että bikinifitness-vartalo olisi jonkinlainen ihanne tai normi, johon kaikkien tulisi pyrkiä.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Petteri Peltonen

Fitnessmalli-kilpailun uudet omistajat Nina Sarjolahti (vas.) ja Emmi Lehtomaa ovat itse kärsineet fitnessbuumin varjopuolista.

Fitnessmalli-kilpailun uusien vetäjien Nina (Ioanna) Sarjolahden ja Emmi Lehtomaan mukaan fitnekseen liittyvät varjopuolet ovat yhä fitness-piireissä tabu. Kaksikko haluaa muuttaa käsitystä siitä, että bikinifitness-vartalo olisi jonkinlainen ihanne tai normi, johon kaikkien tulisi pyrkiä.

Näkyvät vatsalihakset, tiukka peppu, kimaltavat bikinit ja valkoiset hampaat. Tuhansia tykkäyksiä ja lukuisia kommentteja. Sosiaalista mediaa selatessa fitness-urheilu näyttää olevan avain suosioon.

Bikinifitneksessä kilpaillut Nina (Ioanna) Sarjolahti ja Fitnessmalli-kilpailun vuonna 2012 voittanut Emmi Lehtomaa haluavat tuoda esiin fitness-buumin toisen puolen.

– Sosiaalisen median välittämä kuva fitneksestä on vain pintaraapaisu. Instagram-kuvissa voi näkyä vain yhden tietyn päivän kunto, Nina kertoo.

Kuvissa ei näy esimerkiksi se, kuinka suuri väsymys on ennen kilpailuja ollut tai millaisia keinoja kisakuntoon pääsemiseksi on käytetty.

– Kyseessä on rankka fyysinen laji, joka sopii hyvin jollekin ihmisille, mutta ei todellakaan kaikille, Emmi sanoo.

Naiset ovat myös itse kokeneet, millaista hallaa fitness-elämä voi keholle ja mielelle aiheuttaa.

Kilpasisko joutui sairaalaan

Fitneksestä kertovien motivaatiolauseiden ja inspiraatiokuvien pääsanoma on usein se, että menestymisessä on kyse tahdonvoimasta ja itsekurista. Kunhan rutiineista vain pitää kiinni, kaikilla on mahdollisuus fitness-vartaloon.

– Oikeasti ihmisten kehot ovat todella erilaisia. Kaikista ei ole huippu-urheilijoiksi, eikä kaikista voi tulla fitness-urheilijoita. Fitness voi pahimmillaan tuhota ihmisen kehon ja mielen, Emmi sanoo.

Mitä lähemmäs kilpailuja mennään, sitä enemmän fitness on kilpaurheilun sijaan kiristelyä ja ulkonäön viimeistelyä. Kun liikuntaa ei harrasteta oman kehon ehdoilla vaan kehoa yritetään muokata väkisin, seuraukset voivat olla ikäviä.

Tiukka dieetti ja kova treeni voivat sekoittaa hormonitoimintaa, aiheuttaa kuukautisten poisjääntiä, tehdä hallaa aineenvaihdunnalle ja ajaa kehon täysin loppuun.

– Kilpasiskolle, jolla oli huono ja sairas olo, sanottiin vain, että nyt mitataan, onko susta tähän. Hetken päästä oltiin sitten sairaalassa hänen sydänkäyriään katsomassa, Nina kertoo.

Hän muistuttaa, että fitness-urheilun haittavaikutukset voivat myös olla pitkäaikaisia.

– Ihmisen hormonitoiminta on herkkä, eikä sen kanssa pitäisi leikkiä.

”Mitä pienempi rasvaprosenttini oli, sitä tyytymättömämpi olin”

Paitsi että tiukka elämäntapa voi saada kehon oireilemaan, se voi myös sekoittaa mielen.

– Moni valmentaja on mediassa sanonut, että kaikissa lajeissa on riskinsä ja fitneksessä se riski on syömishäiriö. Näin ei saisi missään nimessä olla, Emmi sanoo.

Fitneksessä kilpaillessaan Emmi alkoi pitää itseään sitä lihavampana, mitä alhaisempi hänen rasvaprosenttinsa oli.

– Ajattelin koko ajan, että minussa on liikaa rasvaa. Minäkuvani vääristyi täysin. Tällä hetkellä viihdyn kehossani paljon paremmin kuin kilpailuaikoina.

Fitness-urheilussa ihminen katsoo itseään jatkuvasti ulkopuolisen silmin.

– Koko ajan pitää olla enemmän ja parempi. Ikinä ei voi olla tyytyväinen itseensä. Fitness-elämä on myös hyvin itsekeskeistä, kun kaikki pyörii koko ajan oman kehityksen ja kunnon ympärillä, Nina sanoo.

Tietynlaiset ajatusmallit voivat myös jäädä päälle, vaikka kilpailemisen lopettaisi. Ninalla kesti lopettamisen jälkeen kauan, ennen kuin hän oppi eroon tietynlaisesta tavasta ajatella ruokaa ja liikuntaa.

– Kun oppii tietyt kaavat miten treenata ja syödä, ne iskostuvat takaraivoon pitkäksi aikaa. Ne ovat taitoja, joita en olisi toivonut oppineeni niin hyvin.

Terveellisempää fitnestä

Ninan ja Emmin mukaan fitnekseen liittyvät varjopuolet ovat yhä fitness-piireissä tabu.

– Ne jotka avautuvat ongelmista, ovat usein siirtyneet pois kilpailuista. Jos kilpaillaan, ollaan aika tarkkoja siitä, millainen kuva itsestä annetaan, Nina selittää.

Kumpikaan naisista ei enää itse kilpaile fitneksessä. Sen sijaan he ovat juuri siirtyneet pyörittämään aiemmin Janni Hussin luotsaamaa Fitnessmalli-kilpailua.

Nina ja Emmi haluavat viedä mallikilpailun täysin erilleen kilpaurheilusta ja alkaa tehdä sitä tavallisille ihmisille. Rasvaprosentti ei tule määrittämään voittajaa.

– Janni on jo tehnyt todella hyvää työtä kilpailun eteen. Esimerkiksi tämän vuoden voittaja Anna Korhonen on ihanan hyvinvoivan ja terveen näköinen, eikä hän ollut dieetillä tai käyttänyt valmentajaa ennen kilpailuja.

Naiset haluavat muuttaa myös käsitystä siitä, että bikinifitness-vartalo olisi jonkinlainen ihanne tai normi, johon kaikkien tulisi pyrkiä. He toivovat, että ylipäätään hype fitneksen ympärillä muuttuisi terveempään suuntaan.

– Olisi ihanaa, jos Instagramissa eniten tykkäyksiä ei enää saisi bikinifitness-kilpailuissa riudutettu tyttö kisalavalla vaan hyvinvoiva, normaalissa rasvaprosentissa oleva nainen, joka juo vaikka vihersmoothieta, Emmi kiteyttää.

Lue myös:

Fitnesspäiväkirjat-tv-sarjasta tuttu Janni Hussi: Nämä 6 merkkiä kertovat, että liikkuminen on mennyt överiksi

Fitness-naiskuvaa vastaan kapinoiva Essi Hellén: ”Rakastan sitä, että olen pehmeä ja nainen”

Ei viljaa, ei maitotuotteita, karkkia kerran viikossa – Tällainen on fitness-tähti Sofia Ruusila-Nousiaisen ruokavalio

X