Harri Syrjänen
Liikunta

Harri Syrjäsen lempilaji on crossfit – pystyisitkö sinäkin tekemään nämä kolme tehokasta liikettä? Katso videot!

Kokki Harri Syrjänen pitää golfin lisäksi crossfitistä, jossa hänen lempiliikkeensä ovat burpee, thruster ja GHD. Harri näyttää videoilla, kuinka ne tehdään. Kokeile!
Teksti: Tyyne Pennanen Kuvat: Pekka Mustonen, videot: Tyyne Pennanen

Kun kokki Harri Syrjänen, 48, meni ensimmäisiin treeneihinsä nelisen vuotta sitten, hän oli aluksi sokissa.

– Oli aika hurjaa vetää niin äärirajoille. Kuukauden kuluttua huomasin, että minulla on enemmän voimaa kuin olin ajatellut ja aloin kestää paremmin maitohapoilla olemista. Vuoden kuluttua aloin ymmärtää, mistä lajissa on kyse  – siis teoriassa, Harri sanoo.

Katso videolta Harrin kolme suosikkiliikettä.

Burpee on kokonaisvaltainen teholiike

Burpeeta voi tehdä joko lämmittelynä tai lihaskuntotreenin ohessa. Kokonaisvaltainen liike tuntuu käsivarsissa, keskivartalossa, reisissä ja pakaroissa.

Seiso suorassa ja pidä keskivartalo tiukkana. Laskeudu siitä alas punnerrusasentoon. Työnnä käsillä rinta ylös lantion jäädessä lattiaan. Hyppää lattialta kyykkyasentoon jalat lähelle käsiä ja ponnista samalla seisoma-asentoonsamalla läpsäyttäen kädet pään päällä yhteen. Vedä jalat lähelle käsiä ja ponnista takaisin seisoma-asentoon.

Harri:  ”Burpee on tehokas liike. Tykkään tehokkuudesta kaikessa.”

Thruster vaatii voimaa ja hyvää tasaopainoa

Thruster on yksi crossfitin perusliikkeitä. Kokonaisvaltainen liike tuntuu erityisesti reisissä ja pakaroissa mutta myös keskivartalossa sekä käsivarsissa.

Asetu haara-asentoon, jalat hartioiden leveydellä, tanko hartioiden päällä ”hyllyllä”. Pidä keskivartalo tiukkana. Laskeudu kyykkyyn. Nouse ylös ja työnnä tanko terävän lantion ojennuksen avulla pään päälle suorille käsille.

Harri: ”Thrusterissa on vaikeinta pitää tasapaino. Jos keskivartaloa ei pidä tiukkana, joutuu tekemään enemmän töitä käsillä, jolloin ne väsyvät.”

GHD on tehokas mutta vaativa vatsalihasliike

GHD on tehokas vatsalihasliike. Liike vaikuttaa koko vatsan seutuun, mutta vahvistaa erityisen tehokkaasti suoria vatsalihaksia ja kylkiä.

Asetu laitteeseen niin, että jalat ovat hieman koukussa. Pidä keskivartalo tiukkana koko liikkeen ajan. Kun nostat itsesi ääriasennosta ylös, jännitä reisiä kuin olisit potkaisemassa. Siten aktivoidaan lonkankoukistajat ja saadaan lantio pysymään oikeassa asennossa, eikä liike kuormita alaselkää väärin.

Aloittelija voi tehdä liikkeen niin, että ei taivu alas asti vaan pysäyttää liikkeen, kun kroppa on vaakasuora. Tällöin suorat vatsalihakset eivät joudu liian kovalle rasitukselle. Kokeneempi treenaaja voi mennä alas asti ja ottaa liikkeeseen mukaan myös kätensä.

Harri: ”Tämä on hyvä liike, joka mobilisoi samalla selkää. Se täytyy osata tehdä oikein, niin ettei reväytä paikkoja.”

Otsikkoa muokattu 23.11 klo 13.50.

X