Liikunta

Henriikka Pitkänen aikoo olla personal trainer koostaan huolimatta: ”Moni ihailee rohkeuttani”

Voiko olla uskottava personal trainer, jos ei ole hoikka ja timmi, kysyy Henriikka Pitkänen.

Teksti:
Tanja Kröger
Kuvat:
Suvi Elo

Henriikka Pitkänen teki elämänmuutoksen ja haluaa nyt auttaa muita samassa.

Voiko olla uskottava personal trainer, jos ei ole hoikka ja timmi, kysyy Henriikka Pitkänen.

Lokakuun 17. päivä vuonna 2017 oli Salossa asuvalle Henriikka Pitkäselle, 32, käänteentekevä. Hän heräsi aamulla ja teki päätöksen, joka muutti hänen elämänsä: tästä edespäin hän pistäisi oman hyvinvointinsa etusijalle.

Henriikalle oli kertynyt vuosien mittaan ylipainoa kymmeniä kiloja. Välillä jopa ulos meneminen ahdisti, koska sopivia vaatteita oli vaikea löytää. Henriikka oli tunnesyöjä ja tyytymätön itseensä, mutta nyt asia saisi luvan muuttua.

– Minulla syttyi päässäni joku lamppu ja sain kirkkaan vision. Laitoin kertaheitolla koko elämäni uuteen uskoon. Ostin vielä samana päivänä jäsenyyden kuntosalille.

Unelmista totta

Henriikka Pitkänen alkoi treenata 3–4 kertaa viikossa salilla. Hän yritti myös syödä terveellisemmin, muttei tiennyt miten.

– Ymmärsin nopeasti, että tarvitsen ammattilaisen apua. Otin yhteyttä personal traineriin ja marraskuussa pidimme ensimmäiset treenit hänen kanssaan. Sain häneltä ruokavalion, jota aloin noudattaa säännöllisesti. Se sisälsi viisi ateriaa päivässä ja paljon kasviksia.

Painavimmillaan Henriikka painoi yli sata kiloa, mutta nyt hän on laihtunut saamillaan opeilla noin 30 kiloa kahden vuoden aikana. Sairaanhoitajana vastasyntyneiden parissa työskentelevä Henriikka valmistui töidensä ohessa myös ravintovalmentajaksi kesäkuussa 2019.

Tänä syksynä Henriikka teki toisenkin elämää mullistavan päätöksen, jota hän joutui harkitsemaan pitkään. Hän kouluttautuisi personal traineriksi. Henriikkaa kuitenkin mietitytti se, voiko muita personal trainereita isokokoisempi olla uskottava asiakkaiden silmissä. Lisäksi hän mietti sitä, mitä muut personal trainerit ajattelisivat hänestä.

– Vuoden verran pyörittelin asiaa mielessäni ja jahkailin, kunnes päätin aloittaa koulutuksen. Juttelin kavereideni sekä tuttujen personal trainereiden kanssa ja he kannustivat minua tähän.

Palautetta puolesta ja vastaan

Henriikka kertoo elämäntapamuutoksestaan myös Instagram-tilillään sekä Henriikka Johanna -nimisessä blogissan. Personal trainer -haaveistaan hän teki paljon huomiota saaneen postauksen Facebookiin. Postausta kommentoitiin yhteensä yli kaksisataa kertaa. Joukossa oli sekä positiivista että negatiivista palautetta.

– Aiemmin negatiiviset kommentit tuntuivat pahalta, mutta nyt olen itsevarmempi kuin ennen. Kaipasin keskustelua aiheesta. Näen erilaisuuteni vahvuutena, sillä haluan antaa näkökulmia, joita normaalipainoinen personal trainer ei välttämättä pysty antamaan.

Henriikka aloittaa personal trainer -opinnot ensi vuoden helmikuussa.

– Jos ei ole aiemmin treenannut, kynnys lähteä treenaamaan voi olla suurempi. Haluan omalla esimerkilläni näyttää, että elämäntapojen muutos on mahdollista.

Tärkeintä on motivaatio ja innostus. Henriikka sanoo, että toista ei voi pakottaa tekemään asioita.

Henriikka kuitenkin tiedostaa myös sen, että esimerkiksi jo valmiiksi kovin treenattu henkilö, joka haluaa vielä parempia tuloksia, ei välttämättä sovi hänen asiakkaakseen. Enemmän hänellä on annettavaa itsensä kaltaisille ihmisille.

– Ennen elämäntapamuutosta välttelin kavereiden näkemistä ja ulos menemistä. Mitkään vaatteet eivät näyttäneet tai tuntuneet hyviltä. Olen nyt sosiaalisempi ja itsevarmempi, Henriikka Pitkänen sanoo.
– Ennen elämäntapamuutosta välttelin kavereiden näkemistä ja ulos menemistä. Mitkään vaatteet eivät näyttäneet tai tuntuneet hyviltä. Olen nyt sosiaalisempi ja itsevarmempi, Henriikka Pitkänen sanoo.

Kapeat kauneusihanteet

Henriikan mielestä kauneusihanteet ovat edelleen kapeat. Hän toivoo, että julkisuudessa näkyisi yhä enemmän erinäköisiä, -kokoisia ja -taustaisia ihmisiä, vaikka viime vuosina on jo menty Henriikan mielestä parempaan suuntaan.

– Minun käy sääliksi teini-ikäisiä, jotka kokevat suuria paineita ulkonäöstään katsoessaan käsiteltyjä kuvia sosiaalisesta mediasta.

Henriikka itse kokee olevansa sinut oman kehonsa kanssa, vaikka hyvinvointiprojekti on yhä kesken: painoa olisi tarkoitus saada alaspäin vielä toiset 30 kiloa. Kaikesta huolimatta – ja ehkä jopa siitä johtuen – yksi asia on kuitenkin varma.

–  Moni ihailee rohkeuttani. Uskallan lähteä toteuttamaan omia unelmiani. Kukaan läheiseni ei ole kyseenalaistanut valintojani.

Juttua muokattu 20.9.2019 klo 9:46. Lisätty Henriikka Pitkäsen ikä.

Lue myös: 

Pysyvän elämänmuutoksen 5 salaisuutta: nämä asiat ratkaisevat, onnistuuko elämänmuutos

Haluatko tehdä elämänmuutoksen? Näin se onnistuu!

Kun hyvin alkanut elämäntapamuutos uhkaa lässähtää – personal trainer vinkkaa, miten koukuttua hyviin tapoihin

X