Liikunta

Hulavanteen pyöritys kaventaa selvästi vyötäröä! Katso ohjevideo ja tee tämä 15 minuutin treeni päivittäin

Hulavannetreenin avulla harjoitat tehokkaasti vatsalihaksia, kehität kehonhallintaa sekä pääset pitämään hauskaa. Ota käyttöön lapsuuden leikeistä tuttu hulahulavanne ja hyppää mukaan hulatrendiin!

Teksti:
Kia Toivanen
Kuvat:
Istock

Hulavannetta voi opetella pyörittämään myös aikuisena. Ja se kannattaa: treenaaminen on harvoin ollut yhtä hauskaa!

Hulavannetreenin avulla harjoitat tehokkaasti vatsalihaksia, kehität kehonhallintaa sekä pääset pitämään hauskaa. Ota käyttöön lapsuuden leikeistä tuttu hulahulavanne ja hyppää mukaan hulatrendiin!

Hulavanteen pyöritys on hauskaa ja tehokasta liikuntaa, jota voi harrastaa sekä sisällä että ulkona. Hulavanne on edullinen ja pitkään iloa tuottava sijoitus.

Vannetanssiohjaaja, AnnikkiArt-taiteilijanimellä esiintyvä Anni Aartomaa antoi vinkit vatsarasvaa tehokkaasti polttavaan vartin hulavannetreeniin. Opi hulatreenin alkeet ja pidä hauskaa!

  • Jos olet hulavanteen kanssa vasta-alkaja, keskity alussa liikkeisiin 1 ja 2 ja siirry seuraaviin aina edellisen liikkeen hallitessasi.
  • Voit toistaa liikesarjat järjestyksessä tai koostaa treenin vaihtelemalla liikkeitä mielesi mukaan. Tärkeintä on, että vanne pysyy liikkeessä, ja että sinulla on hauskaa!

Liike 1: Hulavanteen pyöritys vyötäröllä

Jo aivan tavallinen hulavanteen pyöritys vyötäröllä aktivoi kehon syviä tukilihaksia. Tärkeintä onkin siis hallita perusliike.

Heilauta lannevanne liikkeelle ja heijaa lantiota edestakaisin: joko edestä taakse tai sivulta sivulle.

Keskity pieneen lantion liikkeeseen, älä yritä pyörittää vannetta koko kehollasi. Jos hulavanne ei pysy vyötäröllä, kokeile vaihtaa jalkojen asentoa: siirrä toista jalkaa hieman eteenpäin tai avaa jalkoja leveämpään asentoon.

Kokeile myös kääntymistä hitaasti vanteen mukana niin, että teet hidasta ympyrää vanteen pyörimissuunnan mukaisesti.

Liike 2: Hulavanne vyötärölle, kädet kohti kattoa

Vannetta pyörittäessä kädet jäävät usein huomiotta. Älä jätä käsiä pelkästään sivulle, vaan nosta ne suoraan ylös vannetta pyörittäessäsi.

Kun kädet ovat ylhäällä, on hulavanteen pyöritys on vaikeampaa, ja keskivartalo joutuu tekemään enemmän töitä – erityisesti poikittainen vatsalihas ja vinot vatsalihakset aktivoituvat.

Liike 3: Kierteinen pyörähdys

Pyörittämisen hyödyt tehostuvat, kun vannetta pyörittää välillä nopeammin. Hyvä keino nopeuttaa pyöritysvauhtia on pyörähtää eri suuntaan, kuin minne itse hulavanne on pyörimässä.

Jatka kierteisen pyörähdyksen jälkeen vanteen pyörittämistä normaalisti, tasaa vauhti ja toista sitten pyörähdys liikkeen vastaiseen suuntaan.

Tässä liikkeessä tarvitset nopeutta ja tehoja, jotta vanne pysyy hallinnassa pyörähdyksen aikana sekä sen jälkeen – nopean pyörähdyksen takia vatsalihakset joutuvat tekemään todella töitä!

Liike 4: Hissi

Hississä liikutetaan vannetta hallitusti vartalolla. Kun pyörimisvauhtia hidastaa, hulavanne siirtyy alaspäin vartalossa. Pyörimisvauhtia nopeuttamalla vannetta saa puolestaan nostettua takaisin ylöspäin.

Hissi on tehokas lantionpohja- ja keskivartaloharjoitus: Tipauta vannetta hallitusti muutama sentti vyötäröllä alaspäin aktivoiden lantionpohjan lihakset, sitten nopeuta pyörimisnopeutta saadaksesi vanteen takaisin ylös. Pyöritä vannetta muutama kierros normaalisti, sitten laske vannetta alas uudestaan, ja nosta vanne pyöritysnopeutta vaihtamalla takaisin ylös.

Aluksi jo muutaman sentin pudotus riittää, ja kun lihakset ja vartalonhallinta paranevat, voi vannetta alkaa laskea yhä alemmas.

Liike 5: Hulavanteen pyöritys kyykyssä

Pyöritä vannetta normaalisti lanteilla, ja kyykisty hitaasti alemmas. Älä lopeta pyörittämistä tai tiputa vannetta!

Pidä keskivartalo tiukkana, ja nouse hitaasti takaisin pystyasentoon. Pyöritä muutama kierros vannetta normaalisti, ja toista liike.

Aluksi pieni kyykistyminen riittää, taitojen kasvaessa kyykkyä voi syventää.

Lue myös: Vannetanssi kehittää tasapainoa ja koordinaatiokykyä

Liike 6: Vannelimbo

Limbo on hulavanteen pyöritys -liikkeistä haastavin. Vannelimbossa vannetta pyöritetään edelleen vyötäröllä, mutta hulavanne ei pyöri vaaka- vaan pystysuunnassa.

Ota etuviisto asento. Notkista selkää hieman, jotta ristiselkään syntyy tasainen alue, jolla vannetta nyt pyöritetään. Aseta vanne tämän tasaisen alueen yläpuolelle, pidä selkä ja vatsa tiukkana ja anna vanteelle vauhtia.

Kuvittele, että teet liikettä joko ylävartalolla alaspäin, tai että työnnät pyrstöä liikkeen tahdissa ylöspäin. Jousta polvia liikkeen mukana reilusti. Liike vaatii aluksi harjoittelua, ja paikallaan hyppiminen tai juokseminen voi auttaa rytmin löytymisessä.

Limbo voi lähteä kulkemaan aluksi vinoon, mikä johtuu siitä, että oikea- tai vasenkätisyys vaikuttaa myös kylkien vahvuuteen. Vinous korjaantuu ajan kanssa, kun myös toisen puolen lihakset aktivoituvat ja vahvistuvat.

X