Liikunta

Huono lihastasapaino voi näkyä vaikka kyykätessä – tunnista, tuntuuko polte sittenkään oikeissa lihaksissa

Lihastasapaino ehkäisee kipuja ja helpottaa liikkumista. Lihasten tasapainon pahin vihollinen on passiivinen elämäntapa ja yksipuolinen treeni.

Teksti:
Satu Virtanen
Kuvat:
Istock

Jos lihastasapaino pysyy epäsuhdassa, se voi äityä kivuiksi.

Lihastasapaino ehkäisee kipuja ja helpottaa liikkumista. Lihasten tasapainon pahin vihollinen on passiivinen elämäntapa ja yksipuolinen treeni.

Lihastasapaino – mitä se tarkoittaa? Fysios Mehiläisen fysioterapeutti Sonja Toivola avaa termiä yksilön näkökulmasta:

– Kun lihastasapaino on kunnossa, keho tuntuu tasapainoiselta ja sopusuhtaiselta. Lihakset tuntuvat symmetrisiltä niin koon, voiman kuin joustavuudenkin suhteen.

Lihastasapainoa voi tarkastella eri tavoin. Se voi tarkoittaa esimerkiksi kehon oikean ja vasemman puoliskon lihaksiston symmetrisyyttä.

– Meissä on aina jonkin verran toispuoleisuutta, mihin vaikuttaa esimerkiksi se, olemmeko oikea- vai vasenkätisiä. Tämä ei toki vielä tarkoita, että kyseessä olisi ongelma, Toivola huomauttaa.

Puhutaan myös vaikuttaja- ja vastavaikuttajalihaksista eli esimerkiksi koukistaja-ojentaja-parista. Kun toinen näistä lihaksista jännittyy, toinen rentoutuu. Joskus nämä eivät ole keskenään sopusuhtaisia, vaan esimerkiksi työntävä lihas voi olla vahvempi.

Huono lihastasapaino voi altistaa kivulle

Kolmas tapa tarkastella lihastasapainoa on samaan suuntaan vaikuttavien lihasten keskinäisen tasapainon määrittäminen. Toisinaan jokin lihas voi dominoida toisia tai joukossa saattaa olla lihas, joka ei aktivoidu yhtä tehokkaasti kuin muut.

– Usein kuulen, että kyykky ei tunnu pakaralihaksessa vaan pelkästään etureidessä. Tällöin lihasten välillä voi olla epätasapainoa, joka saa kuormituksen keskittymään etureisiin. Toki kyseessä voi olla virheellinen tekniikkakin, Toivola tuumaa.

Liiallinen lihasten epätasapaino voi johtaa erilaisiin kiputiloihin. Esimerkiksi selkä- tai jalkakipujen taustalta voi paljastua heikko lihastasapaino.

– Jos on kipuja tai esimerkiksi voimanpuutetta, siihen kannattaa pysähtyä ja ammattilaisen ohjauksessa etsiä syytä kivun tai muun oireen aiheuttajalle. Sama pätee tilanteisiin, joissa treeni ei kulje tai etene tai jokin tietty liike ei onnistu, Toivola neuvoo.

Lue myös: Kyykyn tekniikka kuntoon – näin teet takakyykyn ja valakyykyn oikein

Istumatyö heikentää lihastasapainoa

Istumatyö tai muu runsas istuminen on lihastasapainonkin vihollinen. Pitkään jatkuva istuma-asento passivoi osaa lihasryhmistä samalla kun lisää esimerkiksi rintalihasten ja lonkankoukistajien kireyttä.

Myös yksipuolinen treeni voi saada aikaan epätasapainoa lihasten välillä.

– Jos salilla treenaa vain tietyt liikesuunnat, osa lihaksista jää vaille kuormitusta. Moni myös treenaa herkemmin niitä lihaksia, jotka ovat jo ennestään muita vahvempia, koska se tuntuu miellyttävämmältä. Tämä tietysti korostaa lihasten epätasapainoa, kuvailee Toivola.

keppijumppa
Keppijumppa haastaa vartaloa tasaisesti ja kehittää lihastasapainoa.

Lihastasapaino kehittyy monipuolisella liikunnalla. Kun kehoa haastaa kokonaisvaltaisesti ja treenaa voiman eri osa-alueita, lihakset saavat monipuolista ärsykettä.

– Paljon liikkuminen ei vielä tarkoita treenin monipuolisuutta. Aktiiviliikkujakin voi treenata yksipuolisesti. Välillä olisi hyvä tehdä liikkeitä, jotka eivät tunnu niin helpoilta. Tämä haastaisi myös niitä heikompia lihasryhmiä, sanoo Toivola.

Kannattaako lihastasapainon kartoitus?

Monet fysioterapeutit tarjoavat kartoituksia, joissa arvioidaan lihastasapaino muun muassa lihasten toiminnan, lihaskireyksien ja kehonhallinnan pohjalta.

Toivolan mukaan kartoitukset eivät ole tarpeen tavalliselle liikkujalle, joka ei kärsi kiputiloista tai muista oireista.

– Lihasepätasapaino ei ole asia, jota perusliikkujan tarvitsisi aktiivisesti hoitaa, jos oireita ei ole. Kartoitukset voivat toki sopia urheilijoille tai muille kovaa treenaaville, jotka voivat ajatella asiaa ennaltaehkäisevästi.

Lihastasapainokartoitusta tärkeämpää on kääntää katse päivittäisiin toimintoihin ja tottumuksiin: millaista työtä tekee, kuinka paljon istuu ja millä tavalla liikkuu.

– Sieltä löytyy usein syy erilaisiin vaivoihin, painottaa Toivola.

Lue myös: Tehokas 6 liikkeen keppijumppa saa aineenvaihdunnan liikkeelle ja kehittää lihastasapainoa ja voimaa – katso helpot liikkeet videolta

X