Liikunta

Jooga vai pilates? Näin valitset lajin oman tarpeesi mukaan – harjoittelusta tulee tehokasta ja motivoivaa

Äkkiseltään ajateltuna jooga ja pilates voivat vaikuttaa samanlaisilta kehonhuoltomenetelmiltä. Samankaltaisuuksistaan huolimatta lajeilla on eroja.  

Teksti:
Päivi Pelkonen
Kuvat:
Istock

Joogalla ja pilateksella on lukuisia terveyshyötyjä, jotka parantavat kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Äkkiseltään ajateltuna jooga ja pilates voivat vaikuttaa samanlaisilta kehonhuoltomenetelmiltä. Samankaltaisuuksistaan huolimatta lajeilla on eroja.  

Jooga vai pilates? Suunnitteletko aloittavasi jomman kumman lajin, mutta et ole ihan varma, kumpi sopisi paremmin juuri sinulle? Molemmilla lajeilla on lukuisia terveyshyötyjä, jotka parantavat kokonaisvaltaista hyvinvointia sekä kehon ja mielen yhteyttä. Lajit kehittävät muun muassa voimaa, kestävyyttä ja liikkuvuutta. Lisäksi ne voivat alentaa stressiä ja lievittää kipuja. Molemmissa lajeissa liikkeitä voidaan varioida tarpeen mukaan siten, että harjoittelu sopii useimmille.

Jooga ja pilates sisältävät samankaltaisia rauhallisia liikkeitä, joita voidaan tarvittaessa yhdistää haastaviksikin liikesarjoiksi. Liikkeet tehdään usein vain kehonpainoa hyödyntäen. Molemmissa lajeissa hengityksellä on keskeinen rooli. Joogassa hengityksen merkitystä saatetaan usein korostaa meditatiivisena elementtinä, mutta yhtä lailla sitä käytetään osana hyvää kehonhallintaa kuten pilateksessa.

Näistä samankaltaisuuksista huolimatta lajeilla on eroa. Valitsemalla oikean lajin harjoittelustasi tulee tehokasta ja motivoivaa, kaikkea muuta kuin ”vain hengittelyä ja pötköttelyä”.

Etsitkö kokonaisvaltaista hyvinvointia ja tasapainoista elämäntapaa? Kokeile joogaa!

Jooga on ikivanha menetelmä, jossa fyysisten harjoitusten lisäksi keskitytään vahvasti henkiseen hyvinvointiin, hengitykseen, oikeanlaiseen ravitsemukseen, positiiviseen ajatteluun sekä meditaatioon ja itsensä kuunteluun. Joogaa voisi siis kutsua elämäntavaksi, johon sisältyy kokonaisvaltaista hyvinvointia korostava filosofia.

Erilaisia joogan alalajeja on lukuisia. Karkeasti ottaen joogan alalajit voidaan jakaa kahteen eri kategoriaan, yin- ja yang-joogaan. Yin-jooga on rauhallinen laji, jossa asanoissa eli jooga-asennoissa vietetään useita minuutteja. Laji keskittyy erityisesti mielen hyvinvointiin ja sidekudosten venyttämiseen. Liikkeissä kehoa ei koskaan pakoteta yli omien rajojen, joten tunti sopii hyvin aloittelijoille ja niille, jotka kärsivät kehon jäykkyydestä.

Joogaa voisi kutsua elämäntavaksi, johon sisältyy kokonaisvaltaista hyvinvointia korostava filosofia.

Yang-joogat ovat dynaamisia joogalajeja, jotka kehittävät erityisesti voimaa ja kestävyyttä. Yang-joogalajeista hathajooga on klassisin ja lempein joogamuoto, joka sopii hyvin aloittelijoille. Liikkeet tehdään tunnilla rauhalliseen tahtiin omaa kehoa kuunnellen.

Vinyasajoogassa liikkeet ovat virtaavia ja ne sidotaan yhteen hengityksen avulla. Tästä syystä laji haastaa myös fyysisesti enemmän kuin hathajooga. Perinteisistä yang-joogalajeista astangajooga on haastavin ja kehittää tehokkaasti voimaa ja kestävyyttä. Tunti sopii parhaiten jo pidempään joogaa harrastaneille.

Jooga vai pilates? Core kuntoon pilateksella

Pilateksessa kaikki lähtee kehon keskustasta eli ”power housesta” ja hengityksestä. Vasta sen jälkeen tulee itse liike. Pilatesliikkeissä keskitytään kehon keskustan käyttöön, kontrolliin, liikkeiden virtaukseen ja tarkkuuteen. Jokainen liike sisältää sekä vahvistuksen että venytyksen. Liikkeet kohdistuvat erityisesti syviin tukilihaksiin, jotka saattavat muussa harjoittelussa jäädä paitsioon.

Jooga vai pilates? Valitse laji tarpeesi mukaan.
Pilatesta käytetään usein tuki- ja liikuntaelimistön kuntoutusmenetelmänä.

Pilateksen tavoitteena on terve ja toimiva keho. Pilates kehittää keskivartalon voimaa, kehonhallintaa ja tasapainoa, parantaa ryhtiä ja lisää liikkuvuutta ja keskittymiskykyä. Lisäksi harjoittelu voi helpottaa niska- ja alaselkäkipuja, vähentää niveliin kohdistuvaa painetta ja tukea painonhallintaa. Pilatesta käytetään usein tuki- ja liikuntaelimistön kuntoutusmenetelmänä, mutta se sopii erinomaisesti myös aktiivikuntoilijoille oheisharjoitteluksi.

Klassisella pilateksella tarkoitetaan Joseph Pilateksen kehittämää liikerepertuaaria, joka vaikeutuu yksi liike kerrallaan loppua kohden. Modernimpi pilateksen koulukunta on kehittänyt näistä klassisen pilateksen liikkeistä erilaisia variaatioita. Reformeri- eli laitepilateksesta on tullut viime vuosina yhä suositumpi. Laitteiden tarjoaman vastuksen avulla perinteiset pilatesliikkeet saavat uudenlaista haastetta haastetta.

Laitepilates
Laiteharjoittelun tavoitteena on vahvistaa keskivartaloa.
X