Liikunta

Etsinnässä tehokas lihaskuntolaji? Ryhmäliikunnan vieroksuja testasi ohjatun kahvakuulatunnin

Voisiko kaapin nurkkaan unohtunutta kahvakuulaa käyttää muuhunkin kuin pölyn keräämiseen? Haimme ideoita ohjatulta kahvakuulatunnilta.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
Niclas Mäkelä

Tunnin jälkeen Anna päätti pyyhkiä kotona pölyt pois kahvakuulan päältä.

Voisiko kaapin nurkkaan unohtunutta kahvakuulaa käyttää muuhunkin kuin pölyn keräämiseen? Haimme ideoita ohjatulta kahvakuulatunnilta.

Kahvakuula tuli aikoinaan hankittua, sillä olen tietoinen sen lihaskuntoa tehokkaasti kehittävistä ominaisuuksista. Mutta kuten niin usein erilaisten kuntoilu­härpäkkeiden kanssa tapahtuu, kuula on jäänyt käyttämättä.

Ehkäpä ryhmäliikuntatunnilta saisi oppia, varmuutta, motivaatiota ja kipinää kahvakuulan käyttöön? Kahvakuulatunteja järjestetään useimmissa kuntokeskuksissa, niin myös kuntokeskus Ladyssa Vantaan Myyrmäessä, johon suuntaan pimeänä talvi-iltana urheiluvaatteet repussani ja jännitys vatsanpohjassa.

Mihin liemeen oikein olen hankkiutunut?

Mikä jännittää? Tietenkin se, etten ole koskaan aikaisemmin osallistunut kahvakuulatunnille. Pelkään pudottavani kuulan kesken vauhdikkainta treeniä ja aiheuttavani vaaratilanteita jumppasalissa.

Enhän oikeastaan edes pidä ryhmäliikuntatunneista. Epäilen aina sekoavani rytmissä ja jääväni muista jälkeen. Mihin liemeen oikein olen hankkiutunut?

Näine ajatuksineni seison kuuden ja kahdeksan kilon kahvakuulat edessäni, valmiina tunnin alkuun. Kanssani kahvakuulailemassa on kymmenkunta naista: eri ikäisiä ja ruumiinrakenteisia, osa hintelän hoikkia kuten minä ja osa sen näköisiä, kuin olisivat treenanneet ja kahvakuulailleet koko ikänsä.

Monissa liikkeissä, etenkin vauhdikkaissa heilautuksissa, voima lähtee lantion seudulta ja pakaroista.

Tunnin ohjaaja, personal trainer Markku Möykky muistuttaa kahvakuulailun perusteista eli siitä, että kaikki lähtee keskivartalon hallinnasta. Monissa liikkeissä, etenkin vauhdikkaissa heilautuksissa, voima lähtee lantion seudulta ja pakaroista.

Markku myös hälventää epävarmuuttani uuden lajin edessä kertomalla, että kahvakuulatunti sopii kaikille ja kaikenikäisille, kuntoon ja ikään katsomatta. Liikkeiden vauhdin ja tehon voi säätää itselleen sopivaksi.

Kulmasoutu ahvakuulatunnilla.
Jokaiselle löytyy sopivan painoinen kahvakuula. Kun kuula on riittävän raskas, liikkeet on helpompi tehdä teknisesti oikein.

Kahvakuulatunti laittaa koko kehon töihin

Napa sisään ja korsetti tiukaksi, siis! Aloitamme lämmittelyllä, joka sisältää muun muuassa kahvakuulan pyörittelemistä lantion ympäri ja kahdeksikonmuotoisessa kuviossa haarojen välistä. Koordinaatiokyky joutuu testiin ja hiki puskee pintaan alta aikayksikön. Tämäkö oli vasta lämmittelyä?

Syke sen kun nousee tunnin päästessä toden teolla käyntiin. Vauhdikkaan musiikin tahdissa tehdään kahdentoista toiston liikesarjoja, kahteen kertaan jokainen. Milloin kuula kohoaa käsivarsien varaan korkealle, milloin sen avulla pumpataan hauislihaksia, milloin laitetaan reisi- tai vatsalihakset tiukille erilaisissa kyykky-, tempaus- ja rutistusliikkeissä.

Yllätyksekseni pysyn vauhdissa ihan hyvin mukana. Välillä toki sekoan liikesarjoissa tai unohdan keskittyä korsetin tiukkana pitämiseen, mutta ohjaajan liikkeitä seuraamalla ja vierustovereiden edesottamuksia matkimalla rytmi löytyy töppäilyjen jälkeen uudelleen.

Lue myös: Kahvakuula tai käsipainot esiin! Nämä kuusi voimaliikettä kehittävät lihaskuntoa tehokkaasti

Korsetti kireälle! Kahvakuulatunnilla liikkeet lähtevät keskivartalosta, muistuttaa ohjaaja Markku Möykky.

Hiki tuli eikä kuula tippunut!

45 minuutin treenin lähestyessä lop­puaan lihakset ovat rasituksesta hellät ja hiki virtaa vuolaana iholla. Ohjaaja kannustaa jaksamaan viimeisetkin toistot, ja ah – sen jälkeen pääsemme matolle venyttelemään raajojamme.

Olipa tehokas ja monipuolinen tunti! Lihakset vähän joka puolella kehoa ilmoittavat siitä, että ovat aivan liian pitkän tauon jälkeen päässeet käyttöön.

On ihmeellistä, miten paljon yhdellä (tai parilla eripainoisella) kuulalla on mahdollista saada aikaan. Jos hakee mahdollisimman tehokasta ja monipuolista lihaskuntolajia, niin tässä on ehdottomasti hyvä vaihtoehto.

Kuulakaan ei pudonnut, eikä ollut edes lähellä! Sen verran keskittyneesti liikkeet tuli tehtyä. Ohjaajakin vakuuttaa, ettei hänen urallaan ole tapahtunut vaaratilanteita kahvakuulatunneilla.

Kotona kaivan oman kahvakuulani kaapin nurkasta esille ja pyyhin siitä hellästi pölyt pois. Olisikohan aika aloittaa sen kanssa tositoimet täällä kotonakin?

Juttu on julkaistu Kotilääkärin numerossa 1/2023.

X