Liikunta

Mielenrauhaa metsäjoogasta – 7 asanan voimistava ja rentouttava joogaharjoitus

Joogahetki metsässä on terveellistä itsensä hemmottelemista. Metsäjoogatessa venyy, voimistuu ja rentoutuu – ja on pakko unohtaa suorittaminen. Katso liikkeet videolta ja kokeile 7 jooga-asennon metsäjoogaharjoitusta.

Teksti:
Laura Koljonen
Kuvat:
Paula Kukkonen/Otavamedia

Lemminkäisen asento tuo jalkoihin voimaa ja avaa lonkkia.

Joogahetki metsässä on terveellistä itsensä hemmottelemista. Metsäjoogatessa venyy, voimistuu ja rentoutuu – ja on pakko unohtaa suorittaminen. Katso liikkeet videolta ja kokeile 7 jooga-asennon metsäjoogaharjoitusta.

– Moni tuntee metsän terveyshyödyt, mutta ei silti keksi, mitä ihmettä siellä metsässä tekisi, sanoo Mia Jokiniva,joogaopettaja ja retriittikeskus Villa Mandalan perustaja.

– Luonnon keskellä arjen huolet asettuvat oikeisiin mittasuhteisiin, ja samalla voi tehdä muutaman asanan. Metsäjooga ei kuitenkaan ole vain kehon rassaamista. Tärkeintä on mielen harjoittaminen. Se on sitä perinteisintä joogaa muutenkin.

Metsäjoogassa olennaisinta on tekeminen fiiliksen mukaan. Harjoitus voi kestää tunnin tai viisi minuuttia.

7 liikkeen metsäjoogaharjoitus

Kokeile Mia Jokinivan luomaa 7 jooga-asennon metsäjoogatreeniä. Katso ohjeet videolta.

1. Koivunvesa

Etsi metsästä puunrunko tai tarpeeksi iso kivi, jonka päällä voit tasapainotella. Koivunvesa on reisien ja pakaroiden voimistusliike ja vahvistaa kehoa muutenkin. Astu jalkaterät ja sisäreidet yhteen ja katso alaviistoon. Kyykisty niin, että takapuoli laskee alaspäin. Ylävartalo kallistuu eteenpäin ja kädet kurottavat yläviistoon. Varo, ettei alaselkään muodostu notkoa. Pysy asennossa 20 rauhallista sisään-uloshengitystä.

2. Pikkulintu

Metsäjooga pikkulintu

Astu toisella jalalla pitkä askel eteenpäin ja käännä takajalan varpaat, polvi ja lonkka hieman aukikiertoon. Molempien kantapäiden sisäsyrjät ovat peräkkäin. Kaulasi on pitkä ja rintakehäsi osoittaa eteen. Pidennä selkärankaa. Sen jälkeen tuo kädet pakaroiden päälle pyrstöksi. Taivuta kohti etujalkaa ja pidä katse etujalan isovarpaan kynnessä. Venytä takareittäsi 10–15 hengityskiertoa, nouse ylös ja tee sama toiselle puolelle.

3. Lemminkäisen asento

metsäjooga lemminkäinen

Tämä liike tuo jalkoihin voimaa ja avaa lonkkia. Ota pidempi askel kuin edellisessä liikkeessä ja käännä takajalan varpaita hieman sisäänpäin. Koukista etujalan polvi ja avaa jalka lonkasta saakka auki. Etujalan jalkaterä ja polvi pysyvät samassa linjassa. Pidä vatsa vahvana ja ryhti hyvänä. Sen jälkeen ala jännittää kuvittellista jousta. Pysy asennossa parikymmentä rauhallista hengityskiertoa. Vaihda jalkaa ja toista.

4. Silmu

Metsäjooga silmu

Liike lisää keskivartalon ja pakaran voimaa ja kehittää koordinaatiota. Tee liike paljain jaloin. Voit ottaa tukea puusta tai isosta kivestä. Tuo kämmenet rinnan korkeudelle ja paina niitä kevyesti yhteen. Tuo paino yhdelle jalalle ja nosta toisen jalan jalkapohja kiinni tukijalan pohkeeseen tai reiteen. Jos tasapaino tuntuu vakaalta, nosta kädet pään yli. Pysy asennossa kymmenen hengityskiertoa ja vaihda jalkaa.

5. Perhonen

Metsäjooga perhonen

Tee tämäkin tasapainoliike paljain jaloin. Ota lantionlevyinen haara-asento. Tuo paino yhdelle jalalle ja nosta toinen jalka koukkuun vatsan eteen. Ota kiinni koukkujalan polvesta tukijalan puoleisella kädellä. Selkä pysyy suorana. Ala kiertää vartaloa koukussa olevan jalan puolelle. Avaa vapaana oleva käsi sivulle ja kierrä katseesi sen sormenpäihin. Tee kymmenen hengityskierron ajan ja toista liike toiselle puolelle.

6. Aino

Metsäjooga Aino

Etsi pieni, matala ja lituska kivi tai puunrunko mieluiten mättäiden keskeltä. Mene kiven tai rungon päälle makaamaan niin, että se tukee yläselkääsi. Vie kädet sivuille olkapäiden yli ja huolehdi, että pääsi on tuettu. Se ei saa retkottaa ilmassa. Tämä liike lisää rintarangan liikkuvuutta. Hengitä rauhalliesti. Asennon pitäisi vähitellen tuntua miellyttävältä. Voit pysyä asennossa jopa 5–10 minuuttia.

7. Valomeditaatio

Metsäjooga Valomeditaatio

Metsäjoogasarjan lopuksi ei välttämättä tarvitse tehdä loppurentoutusta, sillä metsässä tehty harjoitus on itsessään palauttava. Tämä meditaatio on kuitenkin niin rentouttava, että sitä kannattaa ainakin kokeilla. Istu niin, että auringonsäteet osuvat sinuun. Laita silmät kiinni ja anna valonsäteiden lämmittää ja poistaa väsymys. Hengitä valoa ja anna sen ravita sinua. Istu asennossa niin pitkään kuin hyvältä tuntuu.

X