Liikunta

Mitä hyötyä voimaharjoittelusta on? 10 syytä, miksi lihaksia kannattaa vahvistaa

Voimaharjoittelu ei suinkaan ole vain painnonostajia varten: kaikki ihmiset tarvitsevat lihasvoimaa. Listasimme 10 syytä, miksi lihaskuntoa kannattaa vahvistaa ja ylläpitää – koskaan ei ole myöhäistä suunnata kuntosalille.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Voimaharjoittelun voi aloittaa koska vain. Alussa liikkeiden tekniikat kannattaa opetella valmentajan avustuksella, jotta harjoittelusta saadaan kaikki hyöty irti ja turhat vammat vältetään.

Voimaharjoittelu ei suinkaan ole vain painnonostajia varten: kaikki ihmiset tarvitsevat lihasvoimaa. Listasimme 10 syytä, miksi lihaskuntoa kannattaa vahvistaa ja ylläpitää – koskaan ei ole myöhäistä suunnata kuntosalille.

Lihaskunnon vahvistamisesta erilaisten lihaskuntoliikkeiden avulla on monenlaista hyötyä. Listasimme 10 syytä, miksi voimaharjoittelu kannattaa.

1. Hyvä lihaskunto auttaa arjessa

Hyvästä lihaskunnosta on iloa ja hyötyä arjessa. Niin portaiden nouseminen, kauppakassien kantaminen kuin painavan huonekalun nostaminenkin sujuvat helpommin, kun lihaksissa on voimaa. Vahvat lihakset auttavat myös säilyttämään tasapainon, jos on vaarassa kaatua.

2. Ehkäisee luuston ja nivelten vaurioita

Voimaharjoittelu vähentää lonkkamurtumien riskiä ja ehkäisee osteoporoosia. Voimaharjoitteluun nimittäin kuuluu ponnistavia liikkeitä ja iskuliikkeitä, jotka lisäävät luun tiheyttä.

Luiden lisäksi voimaharjoittelu tekee hyvää nivelille. Vahvat lihakset tukevat niveliä ja ehkäisevät nivelvaurioita.

3. Parantaa rasva- ja sokeriarvoja ja suojaa hiljaiselta tulehdukselta

Lihaskuntoharjoittelu parantaa veren rasva- ja sokeriarvoja ja laskee aikuistyypin diabeteksen riskiä. Lisäksi voimaharjoittelu suojaa kehoa matala-asteiselta tulehdukselta.

4. Tuo pitkää ikää

Koska voimaharjoittelu parantaa ihmisen toimintakykyä ja ehkäisee sairauksia ja kaatumisia, se voi myös tuoda lisää terveitä elinvuosia. Tutkimusten mukaan heikko lihasvoima lisää ennenaikaisen kuoleman riskiä.

5. Vähentää vatsarasvaa

Vyötärölihavuudesta on monenlaista haittaa. Se voi nostaa verenpainetta, aiheuttaa rasvan kertymistä maksasoluihin ja lisätä sydänsairauksien riskiä. Voimaharjoittelun avulla näistä terveysriskeistä voi kuitenkin päästä eroon, sillä lihaskuntotreeni vähentää tehokkaasti terveydelle haitallisen vatsarasvan määrää.

6. Helpottaa painonhallintaa

Voimaharjoittelu kasvattaa lihasmassaa ja parantaa kehonkoostumusta. Koska lihakset kuluttavat enemmän energiaa kuin rasvakudos, painonhallintakin helpottuu.

7. Tekee hyvää selälle

Monet voimaharjoitteluliikkeet, kuten syväkyykky, kehittävät keskivartalon lihaksia. Vahva keskivartalo ehkäisee selkävammoja ja vähentää selkäkipuja.

8. Estää ikääntymiseen liittyvää lihaskatoa

Lihasmassa alkaa vähentyä jo 30 ikävuoden jälkeen. Voimaharjoittelulla lihaskatoa voidaan kuitenkin estää ja hidastaa. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa treenaamista ja lähteä salille.

9. Auttaa muissa liikuntaharrastuksissa

Kaikissa urheilulajeissa tarvitaan lihasvoimaa, joten voimaharjoittelusta on hyötyä myös muiden liikuntaharrastusten kannalta. Kun jaloissa on voimaa, jokainen pyörän polkaisu on tehokkaampi, juoksuaskel taloudellisempi ja hiihtopotku vahvempi.

Koska voimaharjoittelu kehittää myös kehonhallintaa, se auttaa ehkäisemään liikuntaharrastuksissa syntyviä vammoja.

10. Lisää itseluottamusta

Voimaharjoittelu lisää paitsi fyysistä myös henkistä voimaa. Treenaaminen vaatii sinnikkyyttä ja sisua sekä tarjoaa itsensä ylittämisen ja onnistumisen tunteita. Kun lihakset kehittyvät, itseluottamuskin voi samalla kasvaa.

Lähteet: Anni Vuohijoki & Miia Kirsi: Voima Kanssamme – rautaista tietoa voimaharjoittelusta (Otava 2018), Jyväskylän yliopisto, Lihastohtori

X