Liikunta

Mitä tapahtuu, jos hylkäät hissin ja kävelet kaikki mahdolliset portaat päivän aikana? 5 mainiota vaikutusta!

Portaiden kiipeäminen on hyötyliikuntaa parhaimmillaan: se lisää hapenottokykyä ja esimerkiksi kävelylenkkiin yhdistettynä portaiden kipuaminen käy lihaskuntotreenistä.

Teksti:
Laura Koljonen
Kuvat:
Istock

Portaiden kiipeäminen on helppo tapa lisätä päivittäistä hyötyliikuntaa.

Portaiden kiipeäminen on hyötyliikuntaa parhaimmillaan: se lisää hapenottokykyä ja esimerkiksi kävelylenkkiin yhdistettynä portaiden kipuaminen käy lihaskuntotreenistä.

Kävelylenkki ulkoilmassa rentouttaa ja laskee stressitasoja. Kun kävelyyn lisää vielä portaiden kapuamista, saa näppärästi tehtyä myös lihaskuntotreenin. Hissi kannattaa unohtaa myös työpäivän aikana.

Kuntohoitaja ja personal trainer Sanna Kippilä kertoo, miksi porraskävely on niin hyödyllistä:

1. Hapenottokyky kasvaa

”Portaita harppoessa hapenottokyky paranee huomattavasti. Sen huomaa hengästymisestä. Jos portaiden kävely ei ole kuulunut arkeesi, aloita rauhallisesti. Hengästymistä ei kuitenkaan pidä pelästyä, ellei kärsi hengitysvaikeuksista. Hengästyminen on hyvästä – se kertoo siitä, että sydän tekee töitä.”

2. Raitis ilma piristää

”Suurin osa meistä kököttää työpäivät sisätiloissa. Siksi urheilu yhdistettynä ulkoilmaan on loistava yhdistelmä. Luonnossa liikkuminen laskee stressitasoja, ja ilma on varmasti happirikkaampaa kuin sisätiloissa kuntosalilla. Säännöllinen porraskävely käy salitreenistä.”

3. Sisätiloissakin arkiliikuntaa parhaimmillaan

”Nykymaailmassa ihmiset harrastavat enemmän liikuntaa kuin koskaan, mutta samaan aikaan liikuntamäärät ovat romahtaneet. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että istuttuamme päivät pitkät toimistossa, ajamme autolla kuntosalille tunniksi hikoilemaan. Arkiaktiivisuus liikuntaa lisäävänä tekijänä on unohdettu täysin. Porraskävely on yksi tehokkaimmista arkiliikunnan lisääjistä. Kävele siis kaikki mahdolliset portaat päiväsi aikana.”

4. Isot lihakset työskentelevät

”Porraskävelyssä käytössä ovat kaikki isot lihakset: pakarat sekä etu- ja takareidet. Lisäksi keskivartalo antaa lihastukea. Mikäli rytmität kävelyä käsillä, saat mukaan myös yläselän lihakset.”

5. Treeniä voi vaihdella

”Porraskävelyn tehoja on helppo säädellä. Jos haluat siitä enemmän treenin kaltaisen, voit vaikkapa astua joka toiselle portaalle tai lisätä vauhtia.”

X