Liikunta

Näin kuukautiskierto kannattaa huomioida treenatessa – keho toimii eri tavalla kierron eri vaiheissa

Naisen kannattaa ottaa kuukautiskiertonsa huomioon harjoittelussa, jos hän haluaa treenata keholleen sopivalla tavalla. Tietyt päivät ovat optimaalisia kovemmalle harjoittelulle, kun taas toisina päivinä lempeä liikunta voi olla parempi vaihtoehto.

Teksti:
Johanna Jantunen
Kuvat:
Istock

Voimaharjoittelu on tehokasta erityisesti kuukautiskierron alkupuoliskolla.

Naisen kannattaa ottaa kuukautiskiertonsa huomioon harjoittelussa, jos hän haluaa treenata keholleen sopivalla tavalla. Tietyt päivät ovat optimaalisia kovemmalle harjoittelulle, kun taas toisina päivinä lempeä liikunta voi olla parempi vaihtoehto.

Kuukautiset eivät estä urheilua vaan niiden aikana on mahdollista voittaa jopa olympiamitalli, kuten kiinalaisuimari Fu Yuanhui todisti Rion olympialaisissa.

Kuukautiskierto voi kuitenkin vaikuttaa harjoitteluun, sillä keho toimii eri tavalla kierron eri vaiheissa. Tietyssä vaiheessa kuuta olo voi olla hyvin energinen ja pirteä, kun taas toisessa vaiheessa kevytkin harjoittelu saattaa tuntua uuvuttavalta. Hormonitasot vaikuttavat niin energiatasoihin, verenkiertoon kuin mielialaankin.

Kun omaa kuukautiskiertoaan ja sen vaiheita oppii ymmärtämään, treenistä voi saada enemmän irti ja olo voi tuntua paremmalta. Näin eri kuukautiskierron vaiheissa kannattaa harjoitella:

1. Viikko (päivät 1–6)

Kuukautisvuoto kestää keskimäärin viisi päivää. Kierron ensimmäisinä päivinä moni kärsii kuukautisiin liittyvistä vaivoista, kuten kivuista ja turvotuksesta.

Vaikka olo tuntuisi tukalalta, kannattaa lähteä liikkeelle. Venyttely ja kevyt liikunta, kuten kävely, uinti ja jooga ovat mainioita lajeja kuukautisten aikana.

Toisaalta, jos kovat krampit eivät vaivaa, mikään ei myöskään estä raskaampaa treeniä. Kehon proteiinitasot ovat kuukautisten aikana koholla, joten voimaharjoittelu on silloin erittäin tehokasta. Lisäksi lihakset toipuvat treenistä nopeasti.

2. Viikko (päivät 7–14)

Kuukautisten jälkeen energitasot lähtevät nousuun. Estrogeenituotanto on suurimmillaan ja verenkierto toimii vilkkaasti, joten saatat tuntea olevasi huippukunnossa.

Kuukautiskierron toinen viikko on loistavaa aikaa kovalle harjoittelulle. Lisää kuntosaliliikkeisiin vastusta, haasta itsesi intervallilenkillä tai tee tehokas kehonpainotreeni kotona.

3. Viikko (päivät 15–22)

Kierron puolivälissä estrogeeni- ja testosteronitasot ovat huipussaan, ja harjoittelu voi tuntua tavallista kevyemmältä. Kuukautiskierron puoliväli on optimaalista aikaa muun muassa aerobiselle kestävyystreenille, kuten pitkille juoksulenkeille. Myös HIIT-treeni ja tehokas spinning-tunti ovat mainioita vaihtoehtoja.

4. Viikko (päivät 23–28)

Noin viikkoa ennen kuukautisten alkua moni nainen kärsii PMS-oireista, kuten rintojen arkuudesta, väsymyksestä, turvonneesta olosta, mielialanvaihteluista ja päänsärystä.

Energiatasot lähtevät laskuun, joten treenaaminen voi tuntua raskaammalta kuin normaalisti. Voi olla hyödyllistä keventää harjoittelua ja suosia lempeää liikuntaa, kuten kävelylenkkeilyä, joogaa, uintia tai pilatesta.

Vaikka liikkelle lähteminen voisi tuntua ylitsepääsemättömältä, se kannattaa. Liikunta nimittäin torjuu PMS-oireita.

Huomioi!

Päivät ovat suuntaa antavia, sillä jokaisen naisen kuukautiskierto on omanlaisensa. Kuukautiskierto vaikuttaa myös eri tavalla eri ihmisiin. Kuuntele omaa kehoasi ja sovella harjoitteluasi tuntemuksiesi mukaan.

Lähteet: Healthline, Runner’s World, Viestintätoimisto Kaiku (Libressen #Menkkahaaste-kampanja, asiantuntija kätilö Mari Päiväniemi), Women’s Health

X